У Канади свечано отворен Булевар Николе Тесле

Део прометне улице у Хамилтону преименован је у Булевар Николе Тесле, чиме је први пут у историји Канаде један велики булевар именован по том великом српском и светском научнику.

Занимљивости 14.07.2016 | 07:00
У Канади свечано отворен Булевар Николе Тесле
У склопу обележавања 160. годишњице Теслиног рођења, у Хамилтону је одржан Тесла електрик фестивал, мултикултурна свечаност којој су присуствовали посланици канадског парламента и парламента Онтарија, званичници Хамилтона, представници Србије у Канади, бројни чланови српске заједнице и други гости.

Амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу, који је говорио на овој свечаности, истакао је да је то доказ присуства, опстанка и успеха српске исељеничке заједнице у тој земљи.

"И Тесла би би био поносан што је његово завештање још живо и што му је град Хамилтон одао почаст дајући једном булевару његово име. Никола Тесла не само што је српски херој и светски признат научник него је и на овај начин и канадски", рекао је Папазоглу.

Он је додао да су амбасада Србије и локалне српске заједнице покренули иницијативе да Теслиним именом буду назване и улице у Отави, Ванкуверу и Калгарију.

"Ове године обележавамо још један међаш у оносима Србија и Канаде - 75 година од успостављања дипломатских односа. Били смо заједно и раме уз раме као савезници у оба светска рата, на правој страни историје", закључио је Папазоглу.

Након одлуке градског већа Хамилтона донете 14. октобра прошле године, чланови корпорације "Никола Тесла" организовали су добротворне манифестације и спонзоре у Канади и широм света.

Тако је сакупљено 180.000 долара, 30.000 више од потребних 150.000 за трошкове израде саобраћајне сигнализације, односно ознака и путоказа за Теслин булевар.

Б 92
фото: тwиттер

Коментари / 0

Оставите коментар