Ово су "први међу једнаким" у Бањалуци

Познате су све изборне листе странака за предстојеће октобарске локалне изборе, као и њихови носиоци. Погледајте ко су и шта раде “први међу једнаким” на страначким листама.

Република Српска 13.07.2016 | 14:00
Ово су "први међу једнаким" у Бањалуци
СНСД



Носилац листе СНСД-а је 36-годишњи економиста Срђан Амиџић, један од најмлађих посланика у Народној скупштини РС и доцент на бањалучком Економском факултету.

Амиџић, рођен 1980. године у Бањалуци, дипломирао је на Економском факултету Унивезитета у родном граду. Магистрирао је 2008. године на Економском факултету Универзитета у Београду, одбранио докторску тезу на Економском факултету Универзитета у Бањалуци. Од 2005.године запослен је на бањалучком Економском факултету, најприје као асистент и виши асистент, а 2012. године изабран је у звање доцента на период од пет година за ужу научну област “Теоријска економија”.

Амиџић се СНСД-у прикључио након што је Радојичић преузео руковођење овом странком у главном граду РС. У актуелном сазиву парламента руководи скупштинским одбором за образовање, науку, културу и информисање. Члан је и одбора за финансије и буџет.

У досадашњем раду у парламенту, углавном се фокусирао на теме из области економије и образовања.

СДС



Носилац листе СДС-а је Предраг Вулин, који је у фебруару ове године, на унутарстраначким изборима за предсједника ГО СДС-а Бањалука, изненађујуће однио побједу испред фаворизованог двојца, посланика у Народној скупштини РС Давора Шешића и угледног бањалучког гинеколога и дугогодишњег члана ове странке Весне Ећим Злојутро.

Занимљиво је да на интернету не постоје никакви подаци о носиоцу листе СДС-а, чак ни на страначким сајтовима. Вулин је завршио Машински факултет, те је професор у бањалучкој техничкој школи.

Подсјећамо, он је већ био на челу странке, те остао упамћен као неко ко је СДС водио у тренутку највећег изборног пораза у главном граду Српске. Наиме, на изборима 2008. године освојили су само два одборничка мјеста, те добили свега 4.341 глас, и нашли се на четвртом мјесту по изборном резултату иза, тада убједљивог, СНСД-а (15 одборника), ПДП-а и ДНС-а.

ДНС



Носилац листе испред ДНС-а је актуелни предсједник бањалучке Скупштине Будимир Балабан.

Балабан, рођен 1954. године у Сеферовцима, завршио је Грађевински факултет и током живота, како сам наводи у биографији коју је писао за потребе властитог сајта, радио послове “од обичног радника, техничког руководиоца, генералног директора до начелника одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја у администрацији Града Бањалука, гдје ради и данас”. Истиче и да је радно искуство стицао на цјелокупном простору бивше Југославије, Русије и Ирака.

Има три кћерке које су данас, како каже, одрасле дјевојке са завршеним факултетима.

Јавност у РС током актуелног мандата била је у прилици видјети тензије на релацији градоначелника Слободана Гаврановића и самог Балабана. Такође, предсједник Скупштине представља једну од двије бањалучке струје, која је често долазила у сукоб са коалиционим партнерима.

Тако је и по питању кандидатуре за градоначелника Бањалуке на октобарским изборима, упркос предсједнику ДНС-а Марку Павићу, који је истицао да ће то мјесто добити СНСД, до краја форсирао да би и ДНС требао имати свог кандидата. На крају је ипак попустио.

СП



Носилац листе Социјалистичке партије је актуелни начелник Одјељења за привреду у Градској управи и предсједник Градског одбора ове странке Раденко Комљеновић. Он је иначе дипл. инжењер машинства.

Комљеновић је на чело бањалучког СП-а дошао у априлу ове године, након што је, као једини кандидат, добио повјерење Градског одбора.

Иако је у трци за првог бањалучког социјалисту био и народни посланик и директор “Градског гробља” у Бањалуци Недељко Милаковић, предсједник СП-а Петар Ђокић одлучио је да само Комљеновић буде кандидат за ту функцију. На посљедњим општим изборима Милаковић је освојио 3.456 гласова и једини у СП-у освојио директни мандат, захваљујући чему су добили још четири компензацијска, па данас имају пет посланика, док је Комљеновић имао четири пута мање, односно 865 гласова.

НДП



Носилац листе НДП-а у Бањалуци је предсједник Градског одбора Народног демократског покрета (НДП) Драган Талић. Талић је завршио економски факултет и војну академију. Директор је "Сецтор Сецуритyја“.

Он је на чело бањалучког НДП-а дошао у јуну 2015. године, након што је у унутарстраначким изборима освојио више гласова од дотадашњег предсједника, и актуелног одборника странке, Владимира Мирошљевића.

ПДП



Носилац листе ПДП-а је предсједник Градског одбора и актуелни одборник ове странке у Скупштини Града Зоран Талић.

Рођен је 1983. године у Бањалуци, ожењен и отац двоје дјеце. Завршио Правни факултет на приватном универзитету Аперион, те је једини носилац који диплому није стекао на државном факултету, иако га је првобитно уписао.

Био је предсједник Савјета младих ПДП-а Бањалука од 2007. до 2011. године, затим предсједник Савјета младих ПДП-а од 2009. до 2012. године, члан Главног одбора ПДП-а, Предсједништва и Градског одбора ПДП-а Бањалука, те директор политичке академије ПДП-а.

Један је од најактивнијих бањалучких одборника.

Уједињена Српска



Носилац листе Уједињене Српске је предсједник ове странке, актуелни посланик Слободног демократског српског клуба и потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић.

Рођен је у Дрвару 1966. године, завршио медицински факултет у Бањалуци, специјалиста је оториноларингологије, ожењен, има троје дјеце.

Стевандић је, прије оснивања Уједињене Српске, био члан Српске странка, Демократске странке за Бањалуку и Крајину, Српске радикалне странке РС, Крајишке демократске странке и Српске демократске странке.

На претходним локалним изборима био је кандидат испред СДС-а, али је изгубио од садашњег градоначелника Слободана Гаврановића, који је био кандидат СНСД-а

Извор: Бањалука.нет

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Салаука

13.07.2016 12:23

Докторе исти си као нас доктор Максимовиц, бољи сте као доктори него као политицари, тако високе сколе заврсили а идете тамо гдје це вас градјани пљувати, јесте дацете на пљувању висе напљацкати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

13.07.2016 16:00

ДА ЈЕ ОН ДОБАР ОРЛ ХИРУРГ, КАКО СЕ САМ ХВАЛИ, БИО БИ ОН ДАВНО У НЕКОЈ ОРЛ КЛИНИЦИ НА ЕУ ТРЖИСТУ... ОВАКО МОЖЕ ДА СЕ ПОДВАЉУЈЕ САМО СЕНИЛНИМ БАБАМА КОЈЕ НЕ ВОЛЕ СДС.

Name

аквас

15.07.2016 09:12

Најбољи је предраг вулин и зоран талиц они нису папци ко остали ти

Name

БАЊАЛУЦАНИН

13.07.2016 12:26

САМО СНСД И НИКО ДРУГИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоја бл

13.07.2016 13:43

Ако ти је добро тренутно и видиш да власт ради како треба, нека ти се онда жеља и оствари! Многи смо који желимо промјене и не посустајмо, масовно изаћи на изборе тако да анулирамо оне купљене и уцјењене гласове режима. ХОЋЕМО ПРОМЈЕНЕ

Name

НЕТРАЛНО

13.07.2016 12:29

СВИ СУ ОНИ ИСТИ, ПРИЈЕ ИЗБОРА ЈЕДНА ПРИЦА А ПОСЛЕ ИЗБОРА ДРУГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука-Центар

13.07.2016 12:39

Никада висе СНСД-унистили су Бањалуку и претворили је у град криминалаца и мафије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амидзиц

13.07.2016 12:41

На општим изборима овај амиџић је био кандидат за посланика и у насељу у којем живи и у којем је одрастао има је 270 гласова. Мало бољи од Шукала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

13.07.2016 13:14

А колико је укупно људи гласало у насељу и колико је укупно имао гласова?!

Name

Ре Амодзиц

13.07.2016 19:58

Причај ти шта хоћеш али доктор економије Амиџић је 2020 године Градоначелник Бањалуке. Ово са Игором му је само тренинг. Напријед докторе наш!

Name

Амидзиц

13.07.2016 21:56

Ето избора за 2 мјесеца, среца му је само па је носилац листе. Па Несо Грбиц це га одувати... Као и сто је доктора Рацица...

Name

дејо

13.07.2016 13:05

лосе је да се овдје појављују неки истросени ликови а најгори је овај са куповном дипломом правника. пдп опет намеце тренд..некада су имали експерте а сада ове експерте са приватним дипломама из гресака не уце само будале..

ОДГОВОРИТЕ
Name

пдп

13.07.2016 13:25

Зока је млади лав ПДП и нема везе сто је заврсио приватни факултет. Имаце времена у извоту да уци, битно је да ради у струци и даје велики допринос у политици. Ми као странка не рпавимо разлику измедју приватних и дрзавних сто доказује и листа на којој је првих пет кандидата заврсило приватне факултете. ПДП до побиједе!

Name

боби

13.07.2016 13:34

Напдате Зоку јер сте слабији од њега. То сто није могао да заврси дрзавни па је заврсио приватни говори да дрзавне факултете треба реформисати. Надам се да це Зока то урадити ако додје на власт. Мора

Name

А

13.07.2016 14:33

Вама су сви да би га дискредитовали купили дипломе, те на приватном сене мозе пасти те се купују дипломе, па ваљда се на дрзавном купубу а не на приватном ако се не мозе пасти. Канта сте окренули нсопацке али де с васим дрзавним факултетима млатите и даље празну сламу и будите на бироу

Name

хоок

13.07.2016 13:06

супер сто има нових људи и нових опција младима и сколованима дати сансу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзиги дзигерановиц

13.07.2016 13:56

Благо се нама са овим лавовима . Прије би рекао да су то све парцови који на мукама народа грабе своје позиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

13.07.2016 15:13

ОВАЈ ЗАДЊИ НЕЋЕ ИМАТИ НИ 100 ГЛАСОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гоја бл

13.07.2016 16:29

Е ГОЈА ЈА НИСАМ ЦЛАН СНСДа БИО САМ У СДСУ РАДОВАНОВОМ 90ИХ АЛИ ЦУ ГЛАСАТИ ЗА РАДОЈИЦИЦА ЈЕР САВЕЗ НЕМА РЈЕСЕЊЕ НИ ВОДЈУ И ДОДИК ИМА ДИСЦИПЛИНОВАНО ГЛАСАЦКО ТИЈЕЛО КОЈЕ СЕ УВЕЦАВА ГРЕСКАМА САВЕЗА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики79

15.07.2016 21:11

Бањалука.нет са којег сте преузели вијест је Радојицицев сајт. Наравно да је он накитио свог кандидата, који се у Скупстини РС никад ни јавља. Мозда нема ста да казе.

ОДГОВОРИТЕ