Инфлација у Венецуели на рекордном нивоу-700%

Десетине хиљада људи из Венецуеле похрлили су преко мостова у Колумбију овог викенда, након што је Венецуела на кратко отворила границе како би људи могли да купе храну и лијекове, преносе данас агенције.

Свијет 12.07.2016 | 14:25
Инфлација у Венецуели на рекордном нивоу-700%
Колумбијске власти саопштиле су да је 35.000 људи из Венецуеле ушло у њихову земљу током викенда, одмах по отварању границе у 12 сати, након годину дана блокаде тог прелаза, преноси АП.

Драматичне сцене старијих особа и мајки који су хрлили у колумбијске супермаркете и апотеке су озбиљан подсјетник на то колико се квалитет свакодневног живота у Венецуели погоршао од 2014. године када је економије ове земље почела да пропада.

Многи су се вратили из Венецуеле тек пред зору са великим теретима брашна, уља, пелена и других основних намирница и лијекова које не могу да купе у својој земљи због инфлације од 700 одсто и великих несташица.

Несташице у Венецуели се очигледно погоршавају обзиром да се затвара и фабрика која производи марамице, тоалет папир и пелене. Влада је најавила да ће преузети фабрику, али идеја преузимања пропалих приватних бизниса и транзиција у социјалистички систем далеко је од доброг рјешења, наводи АФП.

Агенција наводи да предсједник Венецуеле Николас Мадуро криви своје политичке опоненте за "сејање економског хаоса са циљем да га скину са власти", а сцене овог викенда у којима стотине очајних жена хрле ка Колумбији, Мадуро је оцијенио као "медијску пропаганду".

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар