Знате ли који је гест увредљив у Грчкој?

Лето је период када више путујемо, па је и право време да подсетимо на правила понашања у неким земљама. Ево како се где поздравља, да се не избламирате и не увредите некога.

Свијет 12.07.2016 | 13:45
Знате ли који је гест увредљив у Грчкој?
Када упознајете људе негде у иностранству, нарочито у неким државама где је култура битно другачија од наше, лако је да се збуните - да ли треба да се рукујете, климнете главом, пријатељски се изљубите...

То вероватно знате из филмова, али у Јапану је уобичајено да се људи поздрављају благим наклоном, док ће вам на Тибету локално становништво у знак поздрава исплезити језик.

На Тајланду и у Индији поздрав подразумева склапање дланова, док ће вам се локалци на Филипинима јавити поздравом сличним војничком салутирању.

Руковање је најчешћи начин поздрављања, али сам начин таквог поздрава варира од земље до земље.

На пример, у Сједињеним Америчким Државама је пожељно да чврсто стегнете руку као знак моћи и неке званичности, док у Енглеској, рецимо, јак стисак није баш пожељан.

Ако сте погледали барем једну турску серију, вероватно сте приметили да Турци приликом руковања пружају обе руке, а прсти су окренути на доле. У Боцвани се људи поздрављају ударом руке у руку, попут нашег "баци пет".

У континенталној Европи, пољубац у образ је најчешћи поздрав.

Тако је у Шпанији, Белгији, Италији и Француској, али број пољубаца зависи од земље у којој се налазите.

У Тулузу и Бордоу (Француска), локално становништво поздравља се пољупцем у сваки образ, дакле укупно два пољупца, док је у Лилу уобичајен број пољубаца три. У престоници Француске, Паризу, најчешће се љубе два пута, понекад и три.

Поред поздрављања, на путовању би требало да обратите пажњу и на говор тела јер не желите да увредите домаћине.

Додиривање браде горњим делом прстију сматра се непристојним у Италији, Белгији и Француској, а овај гест за тамошње становништво значи да су непожељни у друштву.

У Грчкој, Шпанији и Бразилу, спајање палца и кажипрста руке док су остала три прста подигнута (што је код и у остатку света знак за ОК), знак је за интимни део тела.

Ако у Финској прекрстите руке, сматраће вас арогантним, а ако у Британији, на Новом Зеланду, у Италији или Аустралији подигнете два прста увис (најчешће кажипрст и средњи прст), тиме ћете локалном становништву рећи: "Носи се!"

Извор: Мондо.рс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бојан Нишевић

12.07.2016 12:49

И који је гест увредљив у Грчкој? Или ви немате појма о чему пишете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

12.07.2016 13:40

Трла баба лан да је ПРОДЈЕ дан. Папир све трпи!

Name

дрсз

12.07.2016 14:57

Писе у Грчкој,Шпанији и Бразилу

Name

бламаза до бола

12.07.2016 13:27

Па људи сто се избламирасте?!? Наслов и текст се нису срели ни у путу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зај

12.07.2016 14:46

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

12.07.2016 15:15

Лудило, с мозгом није саставило... ХХахаха хахах

Name

Па рекао је

12.07.2016 15:43

О.к. у Грчкој знаци она ствар.

ОДГОВОРИТЕ