Креативци имају ноћне море

Људи који пате од ноћних мора креативнији су него они који сањају лепе снове

Занимљивости 12.07.2016 | 10:07
Креативци имају ноћне море
КОШМАРИ нимало нису пријатни, али добра вест је да указују на нешто позитивно. Људи који пате од ноћних мора креативнији су него они који сањају лепе снове, показује канадско истраживање. До овог закључка научници су дошли када су поделили испитанике у две групе.

Прва је сањала кошмаре, друга лепе снове. Испитаници су затим замољени да дају асоцијације на емоционално обојене речи, попут срећа и љутња. Људи који сањају лепе снове давали су очигледне асоцијације, попут радост и бес. Али, они који бар два пута недељно имају кошмаре, били су знатно креативнији, па су тако уз љутњу везивали "црвено" и "лице". Њихов ум не функционише по уобичајеном шаблону и не игра на прву лопту, што је знак креативности.

Психолози објашњавају да су креативнији људи склонији кошмарима јер су осетљивији и све проживљавају на знатно дубљем нивоу. Знатно су повезанији са својим унутрашњим светом и склонији да размишљају и изражавају осећања на другачији начин. И зато, када утону у сан, имају интензивне, живе, маштовите снове, међу којима су и кошмари

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар