Ф1: Хамилтон побиједио код куће на Силверстону!

Возач Мерцедеса Луис Хамилотн победио је у десетој трци сезоне, Великој награди Британије у шампионату Формуле 1.

Остали спортови 10.07.2016 | 16:15
Ф1: Хамилтон побиједио код куће на Силверстону!
Он је пред својом публиком остварио трећу победу заредом, а 47. у каријери.

Другу позицију заузео је Нико Розберг, иако је у финишу имао проблема са мењачем, а под истрагом је због коментара преко радија. Хамилтон му се сада приближио на само четири поена заостатка. Треће место после одличне вожње припало је Максу Ферстапену који је стигао до трећег постоља у последњих шест трка.

Трка је вожена по променљивим условима, почела је "сејфти каром", Хамилтон је возио без грешке од почетка до краја и заслужено тријумфовао.

Четврто место заузео је Данијел Рикардо, а иза њега је Кими Раиконен, који је после великле борбе током целе трке успео да заврши испред Серхија Переса.

Међу најбољих десет су још Ник Хулкенберг, Карлос Саинц, а слабу трку имао је Себастијан Фетел који је на деветом месту, затим следи Данил Квајт.

Розберг у генералном пласману води са 171 бодом, четири више од Хамилтона, а Раиконен трећи са 106.

Шампионат Формуле 1 наставља се Великом наградом Мађарске на стази Хунгароринг 24. јула.

На самом почетку сејфти кар, а трци је претходила киша, па је на стази било превише воде, међутим време се побољшало. Сејфти кар је трајао све до петог круга, после чега је Хамилтон одмах направио солидну предност у односу на Розберга, код прати Верстапен. Доста возача отишло је на замену пнеуматика.

Верстапен је одлично возио од самог почетка, прво је пропустио прилику у 16. кругу да престигне Розберга који се добро заградио, али је успео неколико тренутака касније престигавши га са спољне стране за другу позицију.

Перес је пратио водећи трио на четвртом месту, али када су Хамилтон и Розберг отишли на замену пнеуматика, Верстапен је преузео прво место, али убрзо отишао у бокс, па је Хамилтон испред. Фетел је направио грешку и дошло је до окретања на стази, па се Немац је налази на 12. месту.

Борба се водила и за девето место између Алонса и Масе, али Шпанац је упсешно чувао предност.

Фернандо Алонсо имао је среће у 25. кругу, када се двапут окренуо, али избегао судар са зидом, само га је доатакао, али успео да настави трку, међутим налази се на 13. позицији. Трио Квајт, Фетел, Маса води битку за девето место, али Бразилац је у предности.

Неколико возача направило је грешу на истој кивини, међу њима био је и Хамилтон, али не и Розберг који држи треће место и покушава да запрети другопласираном Ферстапену.

Розберг је стрпљиво чекао своју шансу и успео да пређе на другу позицију, али ни Ферстапен се не предаје и „дише за вратом“ возачу Мерцедеса.

Ферарију ништа не иде овог викенда, Фетел је кажњен са пет секунди. Раиконен је био у благом заостатку за Пересом, али коначно успео да га престигне на петом месту. Розберг има проблеме са мењачем, па нас чека драма до самог краја.

Ипак, Немац је успео да задржи другу позицију, али је под истрагом због коментара преко радија, док је Ферстапен био задовољан својим пласманом, па до краја није желео да ризикује.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар