Неписменост - важна одлика грађана БиХ

Према недавно објављеним резултатима пописа у БиХ скоро је 90 хиљада неписмених људи, или 2,82% укупног становништва. Нажалост та бројка је реално и већа јер, према подацима Агенције за старистику БиХ, чак 146 хиљада особа у БиХ старијих од 15 година нема никакво образовање, а скоро 275 хиљада има непотпуно основно образовање.

Босна и Херцеговина 09.07.2016 | 18:35
Неписменост - важна одлика грађана БиХ
У БиХ је 2,82% неписмених особа. Поређења ради, у Србији је тај проценат 1,96%, у Црној Гори 1,50%, а у Хрватској 0,80%. Од укупно 90 хиљада неписмених у БиХ, њих 2,63% живи у Федерацији БиХ, а 3,17% у Републици Српској.

Видљив је и несразмјеран однос неписмених у полној структури. У Федерацији БиХ неписмено је више од 45 хиљада женских особа, односно 4,6% женске популације старије од 10 година, те нешто више од 7 хиљада мушкараца, или 0,7%. У Републици Српској је више од 30 хиљада неписмених жена, што је 5,32% женских особа старијих од 10 година, док је неписмених особа мушког пола у Српској око 5 хиљада или 0,93%.

Поставља се питање како је могуће да у БиХ има толико неписмених особа, ако знамо да је на овим просторима основно образовање по закону обевезно већ пуних 70 година.

Професор социологије на Универзитету Источно Сарајево Рајко Куљић каже: "Питање је ко је крив што су ти људи остали неписмени? Значи да ни она бивша држава није водила рачуна о томе, а данас је акценат првенствено на капиталу. Људи су мислили када дође до промјене система власти да ће доћи и до позитивних промјена у друштву. То нажалост није тачно и сада се поставља питање ко ће бринути о тим
неписменим."

Професор Куљић сматра да би било неопходно формирати радну групу која би утврдила које су то категорије становништва неписмене и како им помоћи, јер је број неписмених у БиХ вјероватно дупло већи. Наиме, према подацима Агенције за статистику у БиХ је 90 хиљада неписмених, али истовремено више од 146 хиљада особа старијих од 15 година нема никакво образовање, док 274 хиљаде има непотпуно основно образовање.

Професор Куљић вјерује да је неке особе било срамота да се на попису изјасне као неписмени, док неки сматрају да су писмени ако се знају потписати. "Неки кажу да су писмени ако знају да се потпишу да би узели своју пензију или плату. Међутим, то није функционална писменост. По дефиницији када за некога кажемо да је писмен то значи да зна да прочита неки текст и преприча шта је прочитао, да зна да напише реченицу", објашњава професор Куљић.

БиХ има највећи проценат неписмених у региону, а истовремено и најмањи број високообразованих. На територији цијеле БиХ са вишом или високом стручном спремом је 12,7% становништва, док је у Црној Гори тај проценат 17%, у Хрватској 16,38 а у Србији 16,23%. Статистика једнако третира дипломе високог образовања стечене на јавним и приватним универзитетима.



БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Полуписмени

09.07.2016 17:09

То и није нека тема.. После толико година ратова, биједе и туге, и то је мали број.. Него је друга тема вазна.. Колики је проценат стварно писмених?! Сигурно смо земља са највецим број доквалификација, преквалификација и лазних диплома.. Озбиљних факултета и оних који су кроз њих озбиљно просли ми скоро и да немамо.. Да ли је неко пробао да нострификује неку диплому са ових простора?! Спрдају се са насим образовањем.. А то треба да је основа сваке дрзаве и сваке политике..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

09.07.2016 19:41

Тацно. Да су градјани БиХ и цијеле бивсе Југославије били писменији и обавестенији они би прозрелу на време намјеру комуниста и Тајних владара из сенке и рата неби тада било!

Name

нн

09.07.2016 17:15

Нису ово тачни подаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрки

09.07.2016 17:46

Судећи по коментарима које читам овдје сваки дан, неписмених има барем 50%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понављач

09.07.2016 19:00

То је дио гласачке машине СНСД-а који за флашу топлог пива и пар кобасица одлучује о будућности наше дјеце гласајући за ову стоку!

Name

За неписмене

09.07.2016 19:09

Оглас из Електро Власенице: ОПИС РАДНИХ МЈЕСТА: Домар, ложач, возач, бравар, портир (тога никад доста). ОПШТИ И ПОСЕБНИ УСЛОВИ ЗА ПРИЈЕМ У РАДНИ ОДНОС: Поред општих услова који су прописани законом, кандидат мора да испуњава и посебне услове: Све особе које немају чиме да размишљају, а чланови су СНСД-а, нека се јаве на наведени оглас. Посебни услови су да имате искуства у трговини наркотика и трговини илегалним наркотичким и психотропним супстанацама. - Кандидати који испуњавају услове наведеног огласа могу се пријавити на оглас директно Високом савјетнику за киднаповање Мићи Краљевићу у просторијама Електро-Власенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОБЛЕМ

09.07.2016 20:59

НИЈЕ НАМА НАРОД ПРОБЛЕМ ПОЛИТИЧАРИ СУ НЕПИСМЕНИ, АЈТЕ ДА ИМ НЕКО ПОНУДИ ТЕСТ ПИСМЕНОСТИ. КАКО СЕ ВИДИ ПО КАНДИДАТСКИМ ЛИСТАМА ДОКАЗАЋЕ СЕ ОНА ЧЕРЧИЛОВА ПОЛИТИЧАРИ СУ НЕКОМПЕТЕНТНИ ЉУДИ КОЈИ ОДЛУЧУЈУ О ВРЛО КОМПЕТЕНТНИМ СТВАРИМА. ДА ВИДИ ОВЕ НАШЕ СТАРИ БИ СЕ БАШ СЛАТКО СМИЈАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један другом ко јаје јајету

09.07.2016 23:50

Ту су и подлост, надменост, сељаклук, дусевни поремецаји, склоност лоповлуку, корупцији, мобимгуи, организованом криминалу итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

10.07.2016 05:17

Мора бити данас неписмених више него икад људи данас немају шта да једу и још да троше паре на школу кад од ње ништа нема ионако нитко не ради е то нам је држава и јес нам овако кад народ није сложан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ролетова рубрика

12.07.2016 15:43

Роки нема те на теми која се тебе лицно тице , или овдје треба много цитати .

ОДГОВОРИТЕ