Представљамо: Партизанови ривали у Еврокупу...

Руски милиони, капитен Милосављевић и Људи у црном! А старији љубитељи кошарке сећају се са сетом дуела са Кантуом у финалу Купа Радивоја Кораћа из 1989. године.

Кошарка 09.07.2016 | 22:45
Представљамо: Партизанови ривали у Еврокупу...
После годину дана паузе кошаркашки клуб Партизан вратио се у европска такмичења, а није имао среће на жребу за такмичење по групама. Противници црно-белих биће руски Химки, немачка Алба, литвански Лијетувос Ритас, шпански Билбао, италијански Канту. Дилеме нема, у овом тренутку би сваки жреб за Партизан био тежак, али чини се да су црно-бели извукли најтежу групу и мораће много тога да се промени како би најтрофејнији српски клуб опет био конкурентан на европској сцени.

За почетак веома је битно да тренер Александар Џикић селектира екипу онако како је замислио, а то подразумева и довођење двојице или тројице странаца до почетка такмичења у Еврокупу. Јер само са интернационалцима који праве разлику на терену и то одмах, Партизан може да парира ривалима.

А група коју је добио заиста делује евролигашки јер, не би требало заборавити да је Химски прошле сезоне био надомак пласмана у четвртфинале елитног европског такмичења, а није прошао тамо само захваљујући лошијем међусобном скору са мадридским Реалом.

Наравно, још је рано говорити о саставима Партизанових ривала у Еврокупу, јер ће се они попуњавати у јулу и августу, али у Химкију ће свакако остати Алексеј Швед, најплаћенији европски кошаркаш са годишњом зарадом од 3.400.000 евра.

Ради се о клубу који је средином марта ове године за тренера ангажовао трофејног црногорског стручњака Душка Ивановића, али ни он није успео да помогне екипи да добаци даље од полуфинала регионалне ВТБ лиге.

Оно што свакако није проблем за клуб из Подмосковља је новац. Није само Швед добио уносан уговор прошле сезоне, већ и Сергеј Моња (1.500.000) и Џејмс Огастин(1.200.000). У међувремену је Огастин прешао у московског ривала ЦСКА, а Зоран Драгич отишао је у Армани. Иначе, Химки је до сада два пута освајао Еврокуп – 2012. и 2015. године, а има и по један руски куп и ВТБ лигу.

Партизан и Химски су већ играли у сезони 2010/11 у Евролиги. Тада је екипа коју је са клупе предводио Влада Јовановић у Београду славио са 72:68, док је у предграђу Москве доживео дебакл и пораз од 92:65. 



Следећи ривал Партизана, барем према шеширу из којег је извучена је берлинска Алба, која је последњи пут играла у Евролиги у сезони 2014/15. Долазак немачке екипе у сваком случају ће обрадовати навијаче Партизана јер ће имати прилику да поново виде свог љубимца и бившег капитена црно-белих, Драгана Милосављевића.

Он је у јулу прошле године потписао за Албу и већ у првој сезони постао је прави лидер екипе по статистичким, али и свим другим параметрима. На његову, али и жалост навијача Албе, клупу берлинског клуба по завршетку сезоне напустио је тренер Саша Обрадовић који је ту екипу вратио на европску сцену. Заменио га је Ахмет Чаки. Берлински клуб је у сезони за нама освојио немачки куп, свој девети у том такмичењу. Поред овога, Алба има и осам титула првака Немачке и међународни Куп Радивоја Кораћа.

Партизан и Алба до сада су већ играли два пута и то у сезони 1985/86 у другом колу квалификација за међународни Куп Радивоја Кораћа. Црно-бели су славили оба пута, са 96:89 и 129:79.

Поред Милосављевића, доста је бивших играча Партизана који су наступали за Албу – Вуле Авдаловић, Дејан Котуровић, Мирослав Радуљица, Јово Станојевић, Владимир Петровић и Благота Секулић.

Сада долазимо до екипе са којом Партизан никада није одмерио снаге, Доминион Билбао. И ова екипа је једном у својој историји играла Евролигу – у сезони 2011/12, када су догурали до четвртинала. Прошле сезоне Билбао је у шпанској АЦБ лиги освојио 10. место, играо полуфинале Купа краља, а у Еврокупу је стигао до Ласт 32 фазе.

По завршетку сезоне екипу је напустио старији од браће Бертанс, Даирис. Такође, увелико се говори о одласку тренера Сита Алонса који је довођен у везу са Лаборал Кућом. Њега би на функцији требало да замени Карлос Дуран који је до сада био помоћни тренер Валенсије.   

Људи у црном су екипа коју већ годинама гура искусни Алекс Мумбру, бивши репрезентативац Шпаније. Иначе, атмосфера на утакмицама у Билбау је веома ватрена поготово за шпанске услове, а екипа игра у хали која има капацитет од 11.000 места.

Играће Партизан следеће сезоне и са старим знанцима из Виљнуса, Лијетвос Ритасом. До сада су се састајали четири пута. У сезони 2009/10 у Евролиги, Партизан је у Виљнусу изгубио са 78:56, а реванширао се у Пиониру са 97:67. Играла су ова два тима и у сезони 2014/15, баш у Еврокупу. Оба пута је тријумфовао литвански тим – било је 92:65 и 85:76.

Лијетувос је прошле сезоне освојио национални куп, а није играо регионалну ВТБ лигу. Недавно је клуб продужио уговор са тренером Томасом Пацесасом, а екипу су напустили Маријус Рункаускас, Денис Лукашов, Адас Јасикевичијус и Кен Браун. Иначе, Лијетувос је клуб који је први у Европи ушао у клинч са националним савезом због одлуке да игра Еврокуп. 



А последњи ривал Партизана, италијански Канту свакако заузима посебно место у историји црно-белих, али и њиховог најтрофејнијег тренера Душка Вујошевића. Управо је ову екипу Партизан победио у пролеће 1989. године у финалу међународног Купа Радивоја Кораћа. Тада су Италијани на свом терену славили са 89:76, али је Партизан у реваншу у новобеоградској Хали спортова био још убедљивији – 101:82. Играли су и давне 1974/75, у полуфиналу Купа Радивоја Кораћа, уз победу Партизана 101:88 у Београду и пораз у Италији (84:67).

Ипак, то су нека прошла времена и доста тога се променило и у Партизану и код Кантуа. Прошле сезоне италијански клуб купио је руски бизнисмен Дмитриј Герасименко, познат и као власник екипе Красни Октјабр, који уме и да заигра за свој тим.

Занимљиво, Канту је недавно био довођен у везу са бившим Партизановим плејмејкеромЏошом Акојоном. Екипу је у међувремену напустио Амедео Теситори, а стигао је Гани Лавал. Иначе, италијански медији већ месец дана се баве тиме кога ће Герасименко да доведе на клупу за главног тренера, а помињали су поред осталих Римас Куртинаитис и Ронен Гинзбург.

Иначе, Канту је два пута био првак Европе, три пута шампион Италије, а освојио је и по четири Сапорта купа и Купа Радивоја Кораћа.



П.С.: Наравно, Канту смо представили, иако је стигла вест да ће сви италијански клубови напустити играње у Еврокупу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар