Бердиху девет гемова, Марију ново финале Вимблдона!

Енди Мари пласирао се у своје 11. Грен слем финале у каријери, пошто је савладао Томаша Бердиха у полуфиналу Вимблдона – 6:3, 6:3, 6:3.

Тенис 08.07.2016 | 20:15
Бердиху девет гемова, Марију ново финале Вимблдона!
Шкот ће у недељу од 15 часова играти за свој други трофеј на теренима Олд Ингланд клаба, а укупно трећи Слем у каријери, а ривал ће му бити Милош Раонић.

Канађанин је направио мало изненађење савладавши седмоструког освајача Вимблдона Швајцарца Роџера Федерера, после преокрета у пет сетова.

Био је ово 15. међусобни окршај Марија и Бердиха, а Шкот сада води са 9-6 у тријумфима против ривала из Чешке.

Љубимац домаће публике, који је титулом 2013. године прекинуо пост Британаца на Вимблдону дуг 77 година, одиграо је готово савршен меч, правио је брејкове у правим тренуцима, не дозволивши ривалу ни најмању шансу да се барем и на кратко врати у меч.

У првом сету направио је само једну неизнуђењу грешку, док је другим брејком у претпоследњем гему првог дела игре само најавио оно што ћемо гледати до краја сусрета. Иако се Томаш добро држао на старту другог сета, али је Енди сурово кажњавао сваки пад у његовој игри.

Прву такву ситацију видели смо у седмом гему, када је Шкот искористио прву од нове две прилике да противнику одузме сервис, да би потом новим брејком дошао на сет до тријумфа. Свима је било јасно како ће се ситуација одвијати до краја, Мари није превише журио, Бердих се није превише ни трудио, а поново је један брејк био довољан да се заврши посао.

Домаћи тенисер отворио је сусрет сигурним сервис гемом за вођство, да би већ из друге шансе успео противнику да одузме сервис. Прву брејк шансу Бердих је спасао добрим сервисом, али је код друге одиграо веома лоше што је Мари искористио. Међутим, Томаш је одговорио већ у следећем сегменту игре – нападао је Ендијев други и од гем лопте стигао до шансе за брејк, пре него што је Мари погрешио – 1:2.

У наредних пет гемова готово да није било узбуђења, оба тенисера су без већих проблема чувала свој севис, основни ударци су их добро служили, па се чинило да први део игре полако иде ка тај-брејку. Ипак, Енди је искусно сачекао нови пад у игри противника и то максимално искористио. Поново је искористио другу од исто толико шанси за бреј, а потом са само једном неизнуђеном грешком на свом конту освојио први сет – 6:3.

Други сет почео је такође сигурним сервисима на обе стране, а таква ситуација била је све до петог гема, када је Мари имао нове две шансе за брејк. Томаш је овога пута успео да се извуче, још једном снажним сервисима и дубоким форхендима, да би већ у следећем он пропустио две прилике да учини исто – 3:3.

Међутим, нови велики пад коштао га је другог сета. Енди је одиграо изузетно агресивно и прву шансу претворио у предност. Уследила је сигурна потврда, са само једним изгубљеним поеном, а онда и нови брејк Шкота за велику предност у сетовима и корак ближе новом финалу Вимблдона – 6:3.

Било је евидентно да је Чеху тотално пало самопоуздање и да ће сусрет ускоро бити готово. То је и дефинитивно постало јасно после новог изгубљеног сервиса, када је Мари одиграо нови савршен гем и прву прилику претворио у, испоставиће се, кључну предност – 3:1.

До краја сусрета практично да није било узбуђења, тачније љубимац домаће публике није дозволио ни промил шансе ривалу да барем продужи окршај. Наставио је са разноврсном игром, сјајно је сервирао, миксовао ударце, без грешке играо дроп шотове, док се мелахонични Чех није превише ни трудио, иако је без проблема освојио још два гема. Мари је савршен меч завршио у лаганом ритму, па ће у недељу играти за свој други трофеј на Вимблдону – 6:3.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар