Парку име глумца Угљеше Којадиновића

Српско културно-просвјетно друштво „Просвјета“ из Српца и велики број грађана ове општине дали су пуну подршку иницијативи начелника општине Драге Ћирића да се новом парку у овом граду да име глумца Угљеше Којадиновића. Подржано је идејно рјешење за постављање његове бисте у парку, јер је оставио велики траг у културном и јавном животу општине Србац.

Република Српска 08.07.2016 | 14:38
Парку име глумца Угљеше Којадиновића
Парк ће по томе бити препознатљив за све генерације које буду долазиле и нема никакве везе са идеологијама, јер Којадиновић потиче из културног миљеа, а култура увијек остаје култура, речено је на састанку представника локалне управе и србачке „Просвјете“.

Истакнути позоришни, телевизијски и филмски глумац Угљеша Којадиновић рођен је 1936. године у србачком селу Гламочани, гдје је провео дјетињство, а потом се са родитељима преселио у Бањалуку у којој је направио прве глумачке кораке. Познат је по бројним филмовима и телевизијским серијама као што су: „Лицем у лице“, „Просјак и синови“, „Вело мисто“, „У регистратури".

Преминуо је у 46. години у Градишци, а по властитој жељи сахрањен у родном селу Гламочани, поред његовог вјечног Врбаса. На надгробном споменику, опет по његовој вољи, написано је: „Уморан од додира, од устију, уморан од човјека - кренух свом удесу, својој крхотини.“

Његово име једно вријеме носио је Центар за културу и спорт у Српцу, а „Просвјета“ је више пута иницирала да се овој културној установи врати старо име „Угљеша Којадиновић“. Посљедњи пут то је било 2012. године, на 30. годишњицу глумчеве смрти, каже члан Просвјете и књижевник Жарко Шарић, али до тога није дошло.

„Чекали смо нека боља времена, а боља времена у култури ријетко ће доћи ако за њу нема воље. Стање ни сад није боље, али су дошли неки људи који су спремни да добијемо овај знамен којим ћемо се сјећати једног од највећих људи у свери глуме на простору бивше Југославије. Одушевљени смо због тога, јер ћемо напокон одати захвалност и признање човјеку који је афирмисао свој завичај“, каже Шарић.

Ускоро ће бити одређена локација у новом парку, који је још у формирању, за постављање спомен-обиљежја глумцу Угљеши Којадиновићу које ће се на свечан начин открити крајем августа ове године уз пригодан културни програм "Просвјете", рекао је начелник општине Србац Драго Ћирић.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар