Буве попиле виљамовку

Високе температуре, које су услиједиле након обилних киша у Републици Српској, задају велике муке воћарима у борби са најездом инсеката који пријете да униште и оно мало јабука и крушака што је остало послије прољећњих мразева.

Република Српска 07.07.2016 | 15:40
Буве попиле виљамовку
Забринути воћари већ сад знају да ће бити у великим губицима, а посебно они који су се уздали у крушку виљамовку. Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић каже да је крушкина бува највећа напаст у воћњацима и да ју је веома тешко уништити.

"И оно мало плодова које нису "побрали" мразеви поцрниће од бувачи. Стабла поцрне од течности коју испуштају ларве кад се легу, а плод који остане може се користити само у индустријској производњи" рекао је Дојчиновић.

Он додаје да се на јабукама појавио такозвани црвени паук, који оштећује листове и пупољаке, а због најезде инсеката род ће и догодине бити под знаком питања.

Воћар из Градишке Никола Вукота, који је крушку засадио на једном хектару, каже да не зна како ће изаћи на крај са инсектима, којима погодују високе температуре.

"Око 70 одсто засада чине стабла виљамовке, а преосталих 30 процената је сорта "санта марија". Без обзира на заштитна средства бува је напала стабла, не знам како ћемо се изборити с њом", казао је Вукота.

Он истиче да ће плодови који доспију за брање сигурно изгубити тржишну вриједност.

Воћари објашњавају да ових дана имају пуне руке посла јер уклањају сувишне гране које црпе воду из биљке, а због велике влажности трава брже расте, па многи од њих већ други или трећи пут косе воћњаке. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је у Српској под интензивним узгојем око 1.450 хектара крушке.

"Крушкина бува воли топло вријеме, а највећи проблем јесте у томе што је отпорна на инсектициде и што ларве луче такозвану медну росу на коју се насељава гљива чађавица која утиче на квалитет плодова" истакли су у овом министарству.

Истичу да је велико присуство мрава на стаблима знак да се на листовима и петељкама налазе ларве лисних ушију или крушкине буве, јер мрави воле медну росу коју излучују ове штеточине.

"Прва јаја женка буве полаже већ у фебруару, а током јуна и јула највише је изражено лучење медне росе" рекли су у Министарству.

Агрометеоролошка прогноза
Према агрометеоролошком билтену, виноградари би требало да у посљедњој трећини јуна приступе калемљењу винове лозе.

Агрометеоролози истичу да су повремене падавине, висока влажност и висока температура ваздуха погодовали развоју биљних болести. Због константног раста и нових младих листова чешћа је појава лисних ваши на воћу, а забиљежена је и појачана активност штеточина.

Мјере борбе против инсеката

< Откидање врхова младих гранчица

< Смањити ђубрење азотом

< Током фебруара користити коалинску глину

< Мијењати инсектициде којима се прска воће

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милка Брдар

07.07.2016 14:15

Ста ВИ хоћете ви сте плаћени вам подстицаји за прошлу годину а нама мљекарима ниста ето ми не трпимо штете а радимо 16 сати дневно 365 дана у години.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупи сте

07.07.2016 14:27

И имамо млијеко најскупље на свијету.У Њемацкој је 0.9км.

Name

Милка Брдар

07.07.2016 16:55

Да, а не зна те колика је наша откупна цијена млијека и под којим условима раде фармери у нпр. Њемачкој и са којим подстицајима, а под којим ми условима радимо. Видим да не познајете ситуацију у којој се налазимо.

ОДГОВОРИТЕ