Директори школа под притисцима из СДА

Влада Републике Српске затрпана је писмима директора основих школа бошњачке националности, као и родитеља бошњачке дјеце, у којима се жале да трпе политичке притиске Странке демократске акције.

Босна и Херцеговина 07.07.2016 | 07:43
Директори школа под притисцима из СДА
У дописима, од којих су неки у посједу “ЕуроБлица“, Владу обавјештавају да СДА стоји иза политизације приче о босанском односно бошњачком језику у Српској, те траже помоћ да се одупру притисцима и да наставе професионалан рад.

Када су уручене ђачке књижице, родитељи ученика бошњачке дјеце су организовали протесте због незадовољства промјене назива босанског у бошњачки језик, те су одбили преузети књижице и свједочанства. Оптужили су наставнике и директора школе да су они криви за новонасталу ситуацију. Из поузданих извора знам да су родитељи били на састанку који је организовала СДА. Циљ окупљања је био тужба против директора школе и Министарства просвете и културе Српске , док нико из школе није био позван. Скупу није могао да присуствује нико ко није пристао на подизање тужбе – наводи се у једном од дописа, али се идентитет аутора не наводи због могућих неугодности.

Његово откривање политичко–националних манипулација у образовању ту не престаје. Тврди да СДА годинама покушава да се уплиће у рад школе, захтјевајући да се на конкурсима примају њима подобни људи, који чак и не испуњавају услове конкурса.

"Ово је мултиетничка школа, што никада до сада није изазивало потешкоће између ученика, радника и родитеља. Надам се да ћете нам помоћи да останемо у добрим односима и да одређени појединци и организације те здраве односе не наруше", завршава овај директор школе.

Замјеник предсједника Одбора за образовање, науку, културу и информисање Народне скупштине Републике Српске Милан Шврака упозорава да је недопустиво да се образовање користи у политичке сврхе.

"Чињеница је да постоји воља институција Српске да се бошњачка дјеца апсолутно не разликују по образовању од било ког другог дјетета у Српској. Све у вези са називом језика је чиста политизација. Родитеље и директоре доводе у тешку и незавидну ситуацију. Ако пише да су дјеца похађала језик бошњачког народа, ту нема ништа спорно", сматра Шврака.

Због вјерског празника изостао је коментар представника СДА.

Од раније је познат њихов став да назив језика мора да буде босански, без обзира на Одлуку Уставног суда БиХ који је одлучио да формулација из Устава Српске “језик бошњачког народа“ није супротна Уставу БиХ.

(Еуро Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ја

07.07.2016 05:52

Просла су за времена кад сте ви одлуцивали како се ја зовем ста вјерујем и којим језиком говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.07.2016 06:40

Прошла су времена кад је владао систем, у којем је ипак био бољи живот. Прошла су времена кад је одлучивао Садам или Гадафи, па како је сад тамо? У сваком систему нешто добијамо и губимо, али ово сад је катастрофа.

Name

Брус Ли

07.07.2016 07:22

Ко си, како си постао, како се зовеш и којим језиком говориш не одлучујеш ни ти. То су напросто чињенице. Да ли је 2 и 2 једнако 4, не одлучујеш ни ти ни ја.

Name

Јоја с Козаре

07.07.2016 07:26

Прошла су времена да би се поновила, мој побро. То више не пали.

Name

ре ја

07.07.2016 07:39

Још дуго ће трајати твоје бауљање за националним идентитетом. Врати се ти вјери прађедовској и без страха извади са тавана прашњаву икону Св. Јована Крститеља, и сви проблеми ће нестати.

Name

Твртко из Милешеве

07.07.2016 07:51

Ма, можеш ти и да се прогласиш и Алахом ако хоћеш, то не значи да имаш право од других да тражиш да те као таквог признају. И даље ћеш бити неки Хусеин, потомак неког Немање, неког Србина који је због турског зулума морао да прихвати ислам, да би сачувао, жену, децу, имовину или голи живот. Нема ту ништа што је за било чију осуду или поругу. Вероватно би сви у таквој ситуацији исто учинили. За поругу је једино то што ако се прогласиш за Алаха, не схваташ да те људи неће таквим и сматрати, већ ће те пре видети као обичну будалу.

Name

Ста реци

07.07.2016 07:04

Овај СНСД је дно дна. Писацемо вам у књизице ста нам падне напамет а ви се немојте бунити. Е ако се не буните то је наса побједа наси бираци це то да виде као побједу а ако се бунили то це да распири медјунационалне тензије до даске сто нам је и циљ јер ако је један народ против насе власти онда она ваља насем народу и јос це и висе гласат за нас. А то сто се у сколама не стицу знања и дјеца из њих излазе полуписмена,сто је наставни кадар никакав сто нема опреме за изводјење наставе то ниста. Да не казем да је супер то сто у РС нема милион људи које ова власт није у стању да упосли и да им сансу да презиве. Ал кога то брига боље гласат за своје букадзије него мислит главом и тразит хљеба па онда игара. Демократија оцито није за сваког

ОДГОВОРИТЕ
Name

А овако?

07.07.2016 08:30

Па зар оно није Милорад у коалицији са муслиманима? У цему је проблем, СРБИ? Нас "спаситељ" је у талу са муслиманима!!!! Ако треба могу и да написем великим словима! МИЛОРАД И снсд-ОВЦЕ СУ ВЕЦ ДУГО У КОАЛИЦИЈИ СА ДОМОВИНОМ, А БИЛИ СУ ДУГО И СА СДА НА БиХ НИВОУ! Стварно вас има доста са цетири разреда основне ако ниста не контате! Статистика на попису оцигледно 100% тацана!

ОДГОВОРИТЕ