Љето ове године топлије од просјека

Федерални хидрометеоролошки завод БиХ (ФХМЗ БиХ) истиче да дугорочна прогноза показује да би, према доступним прогностичким материјалима, љето 2016. године на простору БиХ требало бити топлије у односу на просјечне вриједности, са позитивним температурним одступањима која ће бити израженија у првој половини љета и у континенталном дијелу земље.

Босна и Херцеговина 06.07.2016 | 17:11
Љето ове године топлије од просјека
Како љето одмиче, наводи ФХМЗ, позитивна одступања температура зрака ће бити мање изражена. У Босни и југозападној Херцеговини изгледно је да ће август мјесец бити нешто топлији од уобичајеног за 1-2 степена Целзијуса, док ће на крајњем југу земље тај период бити у границама нормалних температурних вриједности.

Такође, иако се очекује топлије љето у односу на вишегодишњи просјек, то не значи да се у потпуности може искључити појава краћих хладнијих периода.

Падавине ће, како се наводи, бити неравномјерно распоређене и углавном у границама или нешто мало испод просјека, при чему ће локалне нестабилности понегдје праћене грмљавином, уобичајене за овај дио године, бити чешћа појава током јуна мјесеца. Јули и аугуст у погледу падавина, такођер неће значајније одступати од просјека.

ФХМЗ је за данас издао жути метеоаларм за подручје цијене земље због очекиване грмљавине.

Иако је на подручју цијеле земље данас током дана забиљежено углавном сунчано вријеме, до већег развоја облачности доћи ће крајем дана док се бура очекује у Херцеговини.

Слично вријеме бит ће и сутра када се очекује температура од 25 до 31 степен Целзијуса, на југу од 30 до 34. Сунчано с пролазном наоблаком бит ће и у суботу 9. јула као и дан касније.

Извор: Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар