Ескобарови "кућни љубимци" праве хаос

Прошло је више од 20 година од како је Пабло Ескобар погинуо у бруталном окршају са полицијом, а иза себе је оставио своје љубимце - нилске коње.

Свијет 06.07.2016 | 16:40
Ескобарови "кућни љубимци" праве хаос
Полиција је убила или затворила банду колумбијског нарко господара, али четири нилска коња које Ескобар купио од калифорнијског зоолошког врта 1980-их година остављени су да се разможавају и сада се формирало крдо од приближно 35 нилских коња.

Они су слободни и дивљају у мирном селу Дорадал.

Ове животиње су напустиле Ескобаров приватни зоо врт са његовог имања Хацијенда Напуљ и сада су највеће слободно крдо нилских коња изван Африке.

Локално становништво села Дорадал их доживљава као “кућне љубимце” и кажу да када крдо није на Ескобаровом приватном ранчу, увече долази на речни канал.

Дејвид Ечевери Лопез, биолог из регионалне корпорације животне средине Корнаре, рекао је да је ово највеће крдо дивљих нилских коња изван Африке.

Они су се настанили у северној Колумбији, а господин Ечевери упозорава да представљају опасност за локално подручје и становништво јер руше ограде и врше нужду у рекама.

“Ово је за њих рај. Нема предатора па су веома спокојни”, изјавио је локални ветеринар Хаиро Леон Енао.

Он је додао и то да је ово крдо неустрашиво баш попут њиховог власника и представља ризик за колумбијски биодиверзитет.

Будући да нилски коњи могу да живе и до 60 година, власти траже начин да “обуздају” ово крдо у дужем временском периоду.

Покушаји скупог и неправилног кастрирања да би се зауставило њихово размножавање, показали су се као неуспешни јер је тешко проценити који нилски коњ је мужјак, а који женка будући да су им тестиси сакривени унутар тела. Уколико се ухвате пре него што нестану под водом, морају да се успавају пре проверавање пола.

Зато се за сад господин Ечевери и господин Леон само труде да некако обуздају крдо, а то раде постављајући камење, дрвећа и жице како би спречили ове животиње да одлутају предалеко и потенцијално направе неку штету.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар