Гљивичне инфекције све већа пријетња људском здрављу

Гљивичне инфекције убију више људи него маларија и рак дојке, али се из неког разлога не сматрају приоритетним, упозоравају научници.

Здравље 06.07.2016 | 12:54
Гљивичне инфекције све већа пријетња људском здрављу
Професор Нил Гау са Универзитета у Абердину каже да више од милион људи сваке године умре од гљивичних инфекција сваке године.

Ипак, вакцине не постоје иако постоји “ургентна потреба” за новим третманима, каже он.

Лекари у Енглеској упозоравају да се појавио нови сој гљивица које изазивају праве епидемије у болницама. Иако постоји више од пет милиона типова гљивица, само три велике групе изазивају већину смртних случајева људи:

Аспергиллус – погађа плућа
Црyптоцоццус – напада мозак
Цандида – циља слузокожу уста и гениталија.

“Већина људи зна за благе гљивичне инфекције, али нико никад није умро од атлетског стопала”, каже професор Гау.

“Међутим, сваке године милион људи умре од гљивичних инфекција и ми морамо боље да их упознамо”.

Инфекције су нарочито опасне за људе са ослабљеним имуним системом, попут пацијената који су заражени ХИВ-ом па је проблем гљивичних зараза нарочито озбиљан у Африци.

“То је потцењен проблем и представља велики изазов у деловима света који нису у стању да се боре с таквим инфекцијама”, додаје Гау.

Пацијенти који примају терапију против рака или узимају имуносупресанте након пресађивања органа, такође су склонији оваквим инфекцијама.

“Гљивице су веома отпорне и манипулишу имуним системом, тако што га спречавају да их препозна”, каже Гау.

Такође, стручњаци упозоравају на нови сој гљивице кандиде – Цандида аурис – који је у југоисточној Енглеској заразио 40 пацијената.

Инфекција је први пут детектована 2009. у Јапану, али је од тада откривена на више локација широм Азије и у деловима Јужне Америке.

“Кандида аурис се понаша другачије од било ког другог патогеног квасца, нарочито због њене способности да се пренесе између болничких пацијената.

Др Берит Малер Пибоди из Агенције за јавно здравље Енглеске каже да се ова врста сада детектује широм света.

“Пратимо је, али је релативно нов патоген и тешко нам је да дајемо прогнозе. Морамо учинити да лекари заузму проакиван приступ и да здравствена заједница постане свесна потребе да се препознају различите врсте кандиде”, сматра она.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар