Шаровић: Крећемо са градњом мостова

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је прокоментарисао детаље разговора са највишим званичницима Европске уније на Самиту о Западном Балкану у Паризу. Изјавио је како БиХ може бити задовољна, али да мора још много радити како би имала приступ свим европским фондовима.

Босна и Херцеговина 06.07.2016 | 07:57
Шаровић: Крећемо са градњом мостова
БиХ још увијек нема усвојену државну стратегију о транспорту, што је велика препрека за БиХ приликом аплицирања на бројне пројекте који би се финансирали из фонодва ЕУ-а.

Министар Шаровић је потврдио да је БиХ на Самиту у Паризу кандидовала четири пројекта из области транспорта.

"Кандидовали смо четири пројекта из области транспорта и неколико из енергетике. Међутим сви наши пројекти су на чекању док не усвојимо потребне стратегије. То су чињенице које се неће промијенити", казао је Шаровић.

Ипак, БиХ није званично добила одбијеницу за предложене пројекте те би уз усвајање стратегије из области транспорта и енергетике могла користити фондове ЕУ-а. Министар саобраћаја и комуникација БиХ Исмир Јуско на Самиту у Паризу је рекао како су ентитети и Дистрикт Брчко у претходних 15 дана усвојили своје транспортне стратегије те је направљен нацрт за државну стратегију.

Позитивна вијест за БиХ је што ће се ускоро кренути са изградњом мостова на ријеци Сави, и то код Свилаја и Градишке на граници са Хрватском.

"Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан најавио је да ће ускоро почети изградња мостова код Свилаја и Градишке. Иначе, када су у питању пројекти из енергетике прошла су само два и то из Албаније и Македоније", казао је Шаровић.

Лидери региона добили су снажну подршку челних људи Европске уније у њиховим настојањима да покрену заједничке инфраструктурне пројекте. Такође је истакнуто опредјељење Европске уније за проширењем, упркос Брегзиту и евидентној кризи.

Самит у Паризу још једна је потврда да БиХ много губи без усвојених државних стратегија и неопходних закона, јер ЕУ приступ својим фондовима омогућава само земљама које су у потпуности испоштовале преузете обавезе.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Драган

06.07.2016 06:36

Е, политичари не могу ни пројекте предложити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

06.07.2016 06:37

Да ми је да неко објасни какве користи је српски народ у БиХ имао од вишегодишње блокаде усвајања енергетске и саобраћајне стратегије, министарства пољопривреде и ветеринарских институција на нивоу државе, блокаде европског пута итид итд? Је ли боље живи сада или да је ово давно усвојено и да имамо приступ милијардама из ЕУ фондова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БББ

06.07.2016 06:41

Ја како видим ништа нисте добили.Ипак нико нема храбрости да саопшти ко је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делија

06.07.2016 09:19

Остајемо и даље на дну.

Name

Дијаспора

06.07.2016 08:38

"СРАМ ДА ВАС БУДЕ ПОЛИТИЦАРИ"само се вртимо у круг вец двије деценије вама је добро дали неко пита како је нама обицним људима,драги моји Босњаци Православци Католци и остали најбољи вам је примјер како се ми добро злаземо сви ови горе наведени народи у Дијаспори радимо скупа кад је Бајрам долазе колаци у Фирму,кад је Бозиц долазе колаци у Фирму кад је Ускрс долазе колаци у Фирму и сви постујемо свације празнике и цеститамо једни другима кад остане неко без посла негледамо на вјеру ако моземо помоци да му надјемо посо то и надјемо јер свако ко помогне друг помого је сам себе и тако хвала богу радимо славимо слаземо се и на задњем долази уцинак то јест фери да једес ста ти срце позели има се и парица неста и сто је највазније зивимо у слоги и имамо мир а незнамо цак ко нам је пресједник дрзаве то се зове напредак кад овако будете ви ПОЛИТИЦАРИ размисљали бице вам свима боље у БиХ а Дијаспора је ту да вас подрзи у сваком сегменту само да Дрзава крене напријед и да буде вец једном боље том напаценом народу у БиХ.Дали бијо Мујо Драган или Дарко.Велики поздрав за све добре људе у БиХ и изван ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

06.07.2016 09:25

Браво Браво и Браво за Теxст слазем се до посљедње рјеци ово стање само политицарима одговара они имају а ми обицни људи нејмамо марку да дамо Дјеци за сендвиц.До кад политицери?

Name

Брус Ли

06.07.2016 10:02

Поред тога што си неписмен, искреност твог коментара се огледа и у томе што Србе и Хрвате ословљаваш "Православцима" и "Католицима", дакле верском, а не националном одредницом, како би се лакше уклопило у научнофантастичну тезу о "босанској/бошњачкој" нацији. Жвака коју потураш о напаћеном народу који нема шта да једе (а који на сваким изборима и даље гласа за националистичке опције), као што видим може да прође још само код таквих који су писмени колико и ти или који су заступници и љубитељи дотичне научнофантастичне тезе. Више ценим искрен коментар било кога из БиХ, него неки шовинистички увијен у топле сиротињске пелене неког из дијаспоре који говори нама који живимо у БиХ како треба да размишљамо и живимо.

Name

Хахаха

06.07.2016 10:47

Брус Ли колико те плацају да радис против народа и слоге у БиХ,мени је добро СОМЕ један ја хоцу да је боље вама доле у БиХ.

Name

Будцност

06.07.2016 11:22

Дијаспора, зивим на америцком континенту гдје зиви велики број људи са простора бивсе Југославије , и могу да са сигурносцу казем да су и овдје релације меду насим људима управо такве какве си их описао.

Name

мики

06.07.2016 11:22

Брус Ли Па све до 1945 на пописима становниства нису бројани Срби, Хрвати или босњаци него православци, католици и муслимани. Рецимо у БХ имас и православаца и католика који генерацијама и генерацијама зиве у БХ, нису мрднили из ње и немају апсолутно никакве везе са Србијом и Хрватском и онда их неко некаким декретом 1945. године прогласи Србима и Хрватима само зато сто су православне или католицке вјере

Name

Брус Ли

06.07.2016 13:18

Мики, потпуно нетачно! И што је најгоре, управо то је историјски фалсификат који покушавају да потуре љубитељи поменуте СФ тезе. Као прво 1945. и није било никаквог пописа. На првом попису после рата оном из 1948. "Било је предвиђено да муслимани југославенског етничког порекла дају неки од одговора: Србин-муслиман, Хрват-муслиман или неопредијељен-муслиман, с тим што су Срби-муслимани укључени у Србе, Хрвати-муслимани у Хрвате и Македонци-муслимани у Македонце". Тек на попису 1953. уводи се категорија "Муслиман" као етничке припадности. Што је тек на последњем попису у БиХ из 2013. преименовано у "Бошњак". На СВИМ пописима од И светског рата и настанка "Краљевине (гле чуда) Срба, Хрвата и Словенаца", до дана дањашњег Срби су се бројали као Срби, Хрвати као Хрвати где год да су живели. Тек кад схватите да у БиХ нема никаквих Босанаца - православаца или Босанаца - католика, већ само Срба и Хрвата и престанете са потурањем историјских фалсификата, можемо разговарати о неком узајамном поштовању. До тада, довиђења и пријатно...

Name

вирус

06.07.2016 15:05

Браво Брусли отеми текст.

Name

артс

06.07.2016 10:14

Направите мостове нек хрвати могу сто брзе достваљати своју робу у БиХ да не би ми ста слуцајно покренули....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

06.07.2016 11:01

Засто ви неби поцели ста градити са васим парама цуј цекамо паре од европе да би ја вама дага цуцлате багро неспособна

ОДГОВОРИТЕ
Name

торпедо

06.07.2016 11:57

Брус ли где си ти купио диплому кад си тако паметан и сколован а мрзис све око себе. И ја сам у дијаспори и зивимо слозно. Не питамо се ко си ста си јер то никуд не води. Кад то схватис а како видим требат це ти времена, добијас и од мене јос једну диплому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брус Ли

06.07.2016 12:35

Ево и теби једна диплома од мене. За оно "требат(?) ће ти". Нисам рекао да и овде не треба да се живи сложно, нити да мрзим било кога, али не дозвољавам да ми било ко "неке друге органе" продаје за бубреге. А ви у дијаспори уређујте свој живот онако како морате и паметујте тамо где плаћате порезе, а овде пустите људе да сами одлуче о својој судбини. Било би лицемерно с ваше стране да је другачије зар не?