Пљуште тужбе због дугова за комуналије

Судови у БиХ су затрпани са 1,7 милиона предмета због дугова од 290 милиона КМ за комуналне услуге.

Босна и Херцеговина 06.07.2016 | 07:43
Пљуште тужбе због дугова за комуналије
Од укупног броја нерешених комуналних предмета пред Општинским судом у Сарајеву се налази чак 835.119 предмета, Општински суд Зеница има 117.596 нерешених комуналних предмета, Основни суд у Бањалуци 36.140, а остатак предмета се води пред другим судовима у БиХ.

"Ови предмети се углавном односе на услуге потрошње воде, грејања, одвоза смећа и наплате РТВ таксе",  кажу у Високом судском и тужилачком савету БиХ.

Укупна вредност комуналних предмета пред Општинским судом у Сарајеву, где се води више од половина спорова, износи 138,3 милиона КМ, што у просеку износи око 170 КМ по предмету. Ако се овај просек примени на укупан број предмета, закључак је да је дуг за комуналије у БиХ досегао цифру од близу 290 милиона КМ.

Грађани кажу да се труде да редовно измирују обавезе, али им то све теже полази за руком. Према рачуници Савеза синдиката, месечни трошак једног домаћинства за становање и комуналне услуге износи 560 КМ, што је трећина потрошачке корпе.

"Чим добијемо плату муж и ја одмах одвајамо за режије, па шта остане за живот. Ако пропустимо да платимо један месец дугови се гомилају и онда се веома тешко извући", каже Драгана Кутић.

У ВСТС кажу да на енорман прилив комуналних предмета утиче све слабија платежна моћ грађана, али и неразвијена свест о обавези плаћања режија, те немогућност искључења појединих услуга у случају неплаћања.

"Ту су и неадекватна законска решења, посебно она која се односе на застарни рок за потраживања, који износи годину дана. У том року се дужници морају тужити за претходну годину", кажу у ВСТС.

Додају да комунална предузећа такође не предузимају све мере да наплате своја потраживања као што су слање опомена пред тужбу, кориштење инкасаната и слично пре него туже дужника.

"Проблем је и што су покретне ствари дужника из којих се најчешће намирују потраживања недовољна", истичу у ВСТС.

Додају да су постојећи судски капацитети недовољни да ефикасно решавају све ове предмете због недостатака извршитеља, достављача, помоћног судског особља.

У ВСТС БиХ предлажу да се комунални предмети пренесу ван судова, као што су пренесени ванпарнични и оставински предмети на нотаре. Тиме би се судови растеретили па би могли више да се баве озбиљнијим предметима.

"Израдили смо анализу о потреби и мерама за измештање комуналних предмета из судова која садржи два модела јавне агенције и приватни извршиоци. Анализу смо доставили надлежним министарствима, али још нисмо добили повратне информације", кажу ВСТС.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар