Ускоро и у БиХ закон о личном банкроту

Израда нацрта закона о личном банкроту у завршној је фази и вјероватно ће тај документ у јесен бити послат у парламентарну процедуру. То је за "Независне" потврдио Јоцо Цвјетковић, предсједник Удружења за заштиту жираната у БиХ.

Босна и Херцеговина 06.07.2016 | 07:38
Ускоро и у БиХ закон о личном банкроту
Лични банкрот је, како појашњавају банкари, процес при којем презадужени грађани добијају старатеља, који располаже њиховом имовином до финансијског оздрављења.

Цвјетковић, међутим, истиче да није проблем у томе да се тај текст заврши, колики ће проблем бити да се по евентуалном усвајању имплементира. "Примјере таквих законских рјешења имамо и у окружењу и у Европи.

Код нас је већи проблем како га ставити у парламентарну процедуру, јер тренутно код нас не постоји политичка воља за доношење таквог закона. Нико декларативно није против, али сви кажу да ће тешко ићи", истиче Цвјетковић.

Притом, он је потврдио да закон о личном банкроту повлачи доношење сета других закона, али и измјене и допуне постојећих законских рјешења. "Јер, познато је да ако неко прогласи лични банкрот, он мора имати имовину којом би био сервисиран дуг. Онда се поставља, да га тако назовемо, лични стечајни управник који ће водити финансије. Код нас су два проблема. Прво, многи који су заинтересовани за проглашење личног банкрота су они који су се задужили, а своју имовину пребацили на друге", навео је Цвјетковић.

Други проблем се, како је навео, односи на питање ко би то био овлаштен и стручан да финансијски води поступак за оне који би прогласили лични банктор. "Доста нас људи зове, што показује да има заинтересованости за проглашење личног банкрота", нагласио је Цвјетковић.

Иначе, ријеч је о пракси која је одавно заживјела у бројним европским државама, а подразумијева да дужници добијају одређени износ новца, колико им треба за живот, док њиховим имовином и примањима располаже "старатељ".

Мијо Мишић, секретар Удружења банака БиХ, истиче да банкарски сектор подржава доношење оваквог закона. "Тај закон је сложен, слојевит, комплициран. Мени се чини да није проблем донијети сам закон, али је врло битно имати сву другу инфраструктуру потребну за његову имплементацију, што подразумијева базе података, регистре, социјалне карте грађана и слично. Суштина је да треба пуно радити на припремама", појашњава Мишић.

Он додаје да, при проглашењу личног банкрота, они који га прогласе добијају старатеља, те да је ријеч о новој шанси коју грађани треба да прихвате. "Добијају старатеља када су финансије у питању, а морају све своје некретнине, покретне ствари и приходе да пријаве. Старатељ води процес и у њихово име обавља финансијску функцију. Крајњи циљ је финансијско оздрављење клијента", истиче Мишић у изјави за "Независне".

Ненад Мирковић, Приједорчанин који је као жирант, како каже, вратио чак 124.000 марака за кредит који није подигао, с тим што треба да отплати још више од 20.000 марака властитог дуга, каже да би можда, да му се укаже прилика, прогласио лични банкрот, али да не зна шта потом слиједи. "Никада ми нико није објашњавао шта ми то доноси, шта треба да дам. Прво бих добро размислио, у смислу да ли је то за мене штетно или корисно. Ако би било корисно, прогласио бих лични банкрот", рекао је Мирковић.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нена

06.07.2016 05:53

АКО СЕ И ДОНЕСЕ ТАКАВ ЗАКОН ТО ЋЕ БИТИ МРТВО СЛОВО НА ПАПИРУ.НИКАД КОД НАС НИЈЕ ИСТИНСКИ ЗАЖИВИО НИЈЕДАН ЗАКОН, ТАКО ДА НЕЋЕ НИ ТАЈ. ТАКАВ ЗАКОН МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИШЕ У БОГАТИМ ЗЕМЉАМА, А ОВДЈЕ ГДЈЕ СМО СВИ БАНКРОТИРАЛИ НИКАКО,

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИШО

06.07.2016 06:35

КАД ДРЖАВА БАНКРОТИРА, СИГУРНО ГРАЂАНИ ДОБРО ЖИВЕ И ТО СЕ НА ЊИХ И НЕ ОДНОСИ.

ОДГОВОРИТЕ