Како се од Фонда солидарности стигло до 'Фонда за не дај Боже'?

Новац који се ове године прикупља у Фонд за елементарне непогоде и даље иде за обнову штета насталих у поплавама пре две године.

Република Српска 05.07.2016 | 22:45
Како се од Фонда солидарности стигло до 'Фонда за не дај Боже'?
Због тога није јасно зашто је Влада Републике Српске одлучила да Фонд солидарности претвори у "Фонд за не дај Боже" како га је назвао министар финансија Зоран Тегелтија, иако се знало да штете од поплава нису саниране.

Градоначелник Бијељине и члан УО Фонда солидарности Мићо Мићић наглашава да ни њему није јасно зашто је промењена сврха Фонда, када привредници још чекају исплате.

"Вероватно желе мене, заједно са градоначелницима Приједора и Добоја Марком Павићем и Обреном Петровићем, да избаце из Управног одбора како би сами могли да одлучују о расподели новца. У Бијељини је привредницима призната штета у вредности од 37 милиона КМ, и требали би добити око десет одсто, односно 3,5 милиона КМ", рекао је Мићић.

Поред ваучера, највише новца је отишло за поправку путева.

"Очигледно је да су, осим рупа на путевима, попуњавали и рупе у буџету Путева Републике Српске", нагласио је Мићић.

Од почетка ове године нова су и правила за плаћање пореза Фонду солидарности. Радници и пензионери са примањима већим од 500 КМ издвајају 0,4 одсто, а запослени у управним одборима пет одсто.И поред тога средстава за санирање недавних елементарних непогода нема. Тако воћари, који су претрпели ове године огромне штете од мраза, из овог фонда неће моћи да очекују помоћ.

Мраз је уништио већину воћњака тако да је процењена штета 25 милиона КМ.На рачуну Фонда тренутно се налазе 34 милиона КМ, од чега је ове године прикупљено 20,5 милиона КМ.

"Средства ће бити утрошена на основу закључака УО Фонда солидарности за санацију водотокова и инфраструктуре, те помоћ привредницима који још нису добили надокнаду, а били су погођени поплавама у 2014. години", рекли су у Министарству финансија Републике Српске.

Ни две године након поплава привредници из Бијељине, Приједора и Бањалуке нису добили ни марке, иако је пословна заједница највише уплаћивала у Фонд солидарности. Добили су само привредници у Добоју и Шамцу.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Фрапе

06.07.2016 06:37

Тегелтија пуни рачун Путева РС како би га Каја празнио. Провјерите и увјерите се.

ОДГОВОРИТЕ