Српска на издисају, уништена економија, а број Срба све мањи

Неприхватањем резултата пописа становништва у БиХ, власт Републике Српске заправо се одбија суочити с болним истинама: првом, да Република Српска код расподјеле јавних прихода добија 300 милиона КМ више него што јој припада, и другом истином, да је Република Српска вишеструко више становника изгубила након рата него у рату.

Република Српска 05.07.2016 | 18:47
Српска на издисају, уништена економија, а број Срба све мањи
Група економских експерата Економског института Сарајево окончала је прије двије године научно-истраживачки пројекат “Процјена позиције Кантона Сарајево у расподјели прихода од индиректних пореза у БиХ”, а резултати овог рада одјекнули су попут бомбе у структурама власти на свим разинама, од кантона, ентитета до државе.

Студија Економског института потврђује тезу да је расподјела јавних прихода између кантона и ентитета неправедна и да се одвија на штету Федерације БИХ, односно Сарајевског кантона унутар Федерације БиХ.

Тај су закључак извели на темељу универзалног начела које се примјењује у свим федерално уређеним државама Европе: расподјела јавних прихода мора бити макар приближно пропорционална учешћу у јавним приходима. Једноставно - највише новца требају добити они кантони који највише новца уплате на јединствени рачун. Могућа су наравно мања одступања, због уравнотеженог регионалног развоја, али у случају БиХ та одступања нису минимална него драстична.

Ево примјера који то доказује: Управа за индиректно опорезивање прикупила је на свом рачуну у посљедње непуне четири године око 23 милијарде КМ. Из Федерације БиХ уплаћено је 15,9 милијарди КМ, или 68,53%, а из Републике Српске 6,6 милијарди КМ или 28,58%.

У тој пропорцији требали би се дијелити и јавни приходи, но већ годинама приходи се дијеле на штету Федерације БиХ која сваке године добије 5 посто мање, односно у апсолутном износу око 300 милиона КМ!

Једнако је индикативан податак да је из Кантона Сарајево у посљедње четири године уплаћено 2,6 милијарди КМ више него из цијеле Републике Српске! Подаци Управе за индиректно опорезивање не остављају простора за било какву дилему: Република Српска је у посљедње четири године на јединствени рачун уплатила 6,6 а Кантон Сарајево 9,2 милијарде КМ!

Универзитетски професор и угледни демограф Стево Пашалић анализирао је пописне податке и установио да се заправо суштински ништа не би промијенило да су из пописа изостављени тзв. нерезиденти, њих око 196.000.

Наиме, у БиХ према објављеним подацима Агенције за статистику БиХ тренутно живи 3.531.159 становника, од чега у Републици Српској 1.228.423, у Федерацији БиХ 2.219.220 иу Дистрикту Брчко 83.516 становника.

Када би се изоставили нерезиденти, а њих је 196.000, од чега 60.000 у Републици Српској, ништа се битније не би промијенило, јер би процентуални удио становништва два ентитета остао исти. У обје варијанте, Република Српска добија више новца с јединственог рачуна него што јој припада на основу броја становника.

Пашалић је анализом утврдио да ни једног народа нема 50 посто у БиХ, али то је податак који иоанако нема никакву посебну ни економску ни политичку тежину. Већ уназад десет година, у Парламенту БиХ има више од 50 посто Бошњака, па свеједно имају 33 посто власти на државном нивоу, једнако као и друга два конститутивна народа. Таква позиција три конститутивна народа дефинисана је Уставом и ништа се не би промијенило када би Бошњака било десет процената више или мање.

Власти Републике Српске одбијају се суочити с истином на коју је управо професор Пашалић годинама уназад гласно упозоравао. Наиме, Република Српска суочава се с драматичом депопулацијом изазваном одласком младих (демограф Пашалић би рекао да „највише одлазе млади у фертилној (репродуктивној) доби“).

У чак 61 локалној заједници у Републици Српској лани је забиљежен негативан природни прираштај. Обесхрабрујућа статистика заобишла је једино Бању Луку, гдје је рођено 2.100 беба, а 1.997 особа је умрло.

Али, бијела куга није заобишла ни веће градове па су тако Бијељину прошле године "роде надлетјеле" 871 пут, а, насупрот томе, свијет су напустиле чак 1.443 особе. Ништа боља демографска слика није забиљежена ни у Приједору, гдје је родитеље обрадовало 485 новорођенчади, а смрт је одвела 1.082 грађана. Према подацима које је "Независним" уступио Републички завод за статистику, у мањим срединама ситуација је најалармантнија, па је тако лани у Доњем Жабару 29 лица преминуло, а рођене су свега двије бебе.

Исте године, у Источном Дрвару плач новорођенчета није се огласио ниједном!

У Калиновику, гдје по прелиминарним резултатима пописа живи 2.240 становника, прошле године рођене су само четири бебе, а у Пелагићеву, које броји око 7.300 становника, свега два пара проширила су породицу.

Коментаришући ове податке, Стево Пашалић, демограф, наглашава да се у Републици Српској од 1996. године повећава број локалних заједница са негативним природним прираштајем.

"То је посљедица свих демографских кретања, попут смањеног рађања, повећане стопе умирања, али и интензивних миграција, односно одласка млађих људи са неких простора, што се одражава и на нижу стопе рађања", појаснио је Пашалић.

Према његовим ријечима, Република Српска је давно изгубила праг просте репродукције, а број рођене дјеце по жени је опадао.

"По жени се шездесетих година, статистички речено, рађало више од троје дјеце, а већ осамдесетих бројка пада испод 2,1, што је доња граница за просту репродукцију. Сада је то негдје на 1,3, а можда и ниже", рекао је Пашалић.

Наравно да се властима Републике Српске ови подаци никако не допадају јер из темеља руше Додикову тезу како је Република Српска „просперитетнији дио БиХ“, јер није баш логично да млади људи највише бјеже из најпросперитетнијих дијелова БиХ!?

Додик има и још један разлог да не прихвати актуелни попис становништва: демографски суноврат у Републици Српској кренуо је прије неких десетак година, и временски се поклапа с влашћу Милорада Додика и његовог СНСД-а!

А.М.

Коментари / 87

Оставите коментар
Name

Ос

05.07.2016 16:50

Није ово тацно ,док је Баја зив бице посла и раста наталитета

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉИЉАН

05.07.2016 17:04

ТАКО ЈЕ БАЈА ЈЕ НАЈВЕЦИ БОСЊАК..зив и здрав нам био и водио Српску,

Name

перо фунта у паду

05.07.2016 17:15

Ако буде требало биг баја це радити све сам за добробит свију и наравно оплодњавати зене редом све а ми само капу накривити и воља нам море воља нам планина...

Name

Да се зна

05.07.2016 17:02

Не може се ни чути плач новорођенчади у Дрвару, јер тамо дјеца кад се роде не плачу, већ пјевају "Друже Бравар ми ти се кунемо"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Белегијас

05.07.2016 17:02

Баја дрзи се белегије изгледа ниста без тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

републиканац

05.07.2016 17:04

Треба отварати нове банке, напунити их новцем, па их онда угасити. То су наси успјесни економски пројекти актуелне Власти. Браво госп. Предсједнице Додик!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

05.07.2016 17:21

Ј.боте,кантон Сарајево јаци од цијеле РС и ста прица овај гуто.Он само иде да завади народе јер само тако мозе владати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

05.07.2016 17:36

Као сто рекох прије два дана.Додик је натијерао висе Срба у бијегство него сто их је протијерано за цијело вријеме рата.Ал тај попис је бијо прије 3 године сад нас има нај мање 200 хиљада мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генијално

05.07.2016 17:36

Опет је нас Миле зајбо федералисте са генијалним планом да економски унисти Републику Српску након цега би федерација провела референдум о отцјепљењу јер нас висе не мозе вуци на грбаци!? Уз то је спојио угодно са корисним па је он разграбио паре са својим пајдама да се не баци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стево

05.07.2016 17:47

Ја и даље мислим да су нам Босњаци и Хрвати највеци непријатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни Стево

05.07.2016 18:27

Кад тако мислиш, од срца ти желим да ти Додик буде највећи "пријатељ" !

Name

Ким Баја Д.

05.07.2016 17:48

То су фабриковани подаци уперени против насег опстенародног просперитета и благостања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир Капларевиц

05.07.2016 17:51

Како то кад Додик и Жељка кажу да су продужили животни вијек градјана РС,знатно смањили број незапослених,а економску политику воде боље него Њемачка?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видак Клисара

05.07.2016 17:52

Кантон Сарајево је спас за становнике Пала, Лукавице и осталих насеља Источног Сарајева. Да нема кантона многи запослени градјани Источног Сарајева би били без посла, јер власт ентитета РС само гледа како да све уништи у И. Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2016 20:27

Хајде ти објасни то овим неандерталцима који никада из свог села нису нигдје изасли, али знају да то није тако. Јер не мозе се бити добар са комсијом, то су лази. Заправо по њиховом си ти федералац који само сири лази и пропаганду

Name

Златовиц

05.07.2016 17:53

Додик казе на западу људи морају радити два посла да би презивили знаци у РС је добро , Бакир се фали да је смањен број незапослени наравно омладина и фамелије напустају Бх код Цовица имају заледјину са Хрватским пасосем одосе у бијели свијет , бијела куга хара на све стране нек нам је Бог на помоци само да ова три лопова оду из предсједниства

ОДГОВОРИТЕ
Name

АУТОМАФИЈА

05.07.2016 17:54

НЕК МИ НАПРЕДУЈЕМО У ОБЛАСТИ АУТОМАФИЈЕ. ОСТАЛО ЈЕ НЕВАЖНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

05.07.2016 17:56

АНАЛИЗА ЈЕ САМО АНАЛИЗА.... АЛИ МИЛОРАД ДОДИК ЈЕ ШАМПИОН УНИШТЕЊА ЈЕДНОГ ДРУШТВЕНОГ СИСТЕМА КОЈИ ЈЕ ИМАО СИГУРНУ ШАНСУ ДА УСПИЈЕ... НИШТА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТО - НИЈЕ ВИШЕ ПОТРЕБНО НИ МЈЕЊАТИ ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ. ТРЕБА ГА ОСТАВИТИ ДО КРАЈА НА БРОДУ КОЈИ ТОНЕ. ЈА САМ УГАСИО СВЈЕТЛО - ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА ПОЛАКО РАСПРОДАЈЕМ НЕОКРЕТНУ ИМОВИНУ КОЈУ САМ НАСЛЕДИО И ДА СЕ СПРЕМАМ ЗА МИРНО ПУТАВАЊЕ НЕГДЈЕ У ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМАЈ

05.07.2016 20:41

А ТЕК ДА ЈЕ БАЈА ПРЕМИЈЕР У ЊЕМАЧКОЈ ИЛИ ТИ ПРЕДСЈЕДНИК!!МИСЛИМ ДА БИ МУ МИНХЕН БИО МАЛИ УЗЕО БИ ЈОШ БАР БЕРЛИН И БОН.А ОНУ ФИРМУ -БАСФ-У ЛУДWИГСХАФЕНУ БИ ПРОСЛАВЉАЛИ ЊЕНО УНИШТЕЊЕ КАО ДОБРУ ПРИВАТИЗАЦИЈУ.А ТЕК МЕРЦЕДЕС??АХ,АХ.

Name

Драган

05.07.2016 18:09

Колико уплаћујемо у заједничке институције у СА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА

05.07.2016 18:42

Сигурно мање него сто политицари РС опет "изнесу" из дрзавних институција...

Name

ре

05.07.2016 18:58

А колико добива те?Дали си се то кад упитао?

Name

Ре

05.07.2016 20:24

Драгане (вази и за "Драган прави" уколико то ниси ти) доста висе демагогије. Ако имас/имате неке податке изнесите конкретно да сви знамо

Name

тузлак

05.07.2016 18:16

Исто је у цијелој бих док се ми свадамо они напредују и када одемо опет цемо доци да нас пљацкају уводе порезе на имовину за десет година код своје куце цу морати плацати таксу за боравак зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

05.07.2016 21:47

Највеци проблем сваког криминалца је то сто је сваки следеци долар све сладји. А онда се брдо сруси на главу. То и ове цека.

Name

Револт

05.07.2016 18:42

Не остаје ништа друго.него да им покажемо наше огорчење.гласањем против њих на изборима у октобру. У мени изазивају револт невидјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоја Бл

05.07.2016 20:11

Сада идемо да их срушимо. И треба срушити све оне који се буду понашали као ови сада. Одзвонило је, дотакли смо дно у сваком смислу. Хајде ви које не занимају избори сада изађите и дајте свој глас. Неможе се ово више нити трпити нити гледати. СТОП

Name

Освит

05.07.2016 19:05

Све је вец одавно овде постало театар апсурда,посљедњи је ваљда овај у недељу када на Козари нису дозволили симпатизерима партизанског покрета да присуствују дрзавној церемонији,а главни говорник је био идеолоски покровитељ оних ција је улога на тој истој козари била срамна.И тај догадај се назалост користи да се на овим просторима и даље сије мрзња и нетрепељивост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

05.07.2016 19:05

Е мој народе,има једна справа ,зове се ОЛОВКА ,врло примитивна...е са њом ћемо моћи избрисати разне Бакире,Фахре,Милораде,Драгане и осталу багру све је то у пет дека..само има једна разлика у Р.С. један човјек се понаша као предсједник Сјеверне Кореје,не буде ли њега нема ни Р.С...што наравно није тачно,толико паметних и школованих има у Р.С. да је он миноран ни ноге им немпже опрати,шверцер и дангуба..Бакир акобогда ове године лети ко куфер..и он и његови полтрони..дајте нам хљеба,рада,маните се попова и хоџа..то кући проводите..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.07.2016 19:06

Недавно сам писао да це Срби молит Федерацију за промјну Устава БиХ и тразит Градјански Устав Дрзаве БиХ РС је давно банкротирала само сто се одрзава кредитима Федерација це усисат РС Економски ,данас по РС само Босњаци купују пропале фирме ,Разлика је огромна измедју Ентитета ,ФБиХ је 3 пута економски јаца од РС ,ФБиХ је у минусу 200 милиона КМ РС 1,3 милијаде КМ ,км а РС ,Срби под хитно морају сјести Босњацима и искрено затразит диалог око БиХ ,инаце Срби це нестат за 20 год !

ОДГОВОРИТЕ
Name

реМилан

05.07.2016 21:26

Дзаба прица мој Милане,националисти и хохстаплери цеих унистити тобоз бранеци СрБство!!!!!!!

Name

РЕ Милан

06.07.2016 05:29

Тако је Милане. За 20 година РС неће ни постојати, а Срби у БиХ ће бити мањина. То је евидентно. Наши политичари су рак рана овог народа. Из дана у дан уништавају овај народ, а при томе глуме патриоте. Питам се Какав је то патриота који плачка свој народ !? Народу се прича прича да је боље и да смо бољи дио БиХ а сваким даном нас је све мање и мање. Ваљда због тог бољитка и љепоте !

Name

ВЕТЕРАН

06.07.2016 07:03

У ПРАВУ СИ МИЛАНЕ..САМО ЗАЈЕДНО

Name

Бојан Нишевић

05.07.2016 19:20

Уништили су све ко' термити. И главни баја је рекао коме се не свиђа да може да иде. Не знам шта су друго очекивали. Интересује ме како спавају, да ли им је миран сан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

05.07.2016 21:43

По том питању сигурно јесте. Не могиу да заспу јер их муци то сто је све мање лове на располагању за узети себи односно најтезе је рзмисљати о томе колико це украсти противмици.

Name

Фби

05.07.2016 19:24

Јасно је свима да градови изумиру преполовљава се становниство а мозете ли замислити зивот у тим подруцјима за 10 година.Бојим се да су турци са оном својом управу да це у БиХ остати таман толико срба да це под кросњу круске стати сви бијела куга сиромаство сеобе и муграције су евидентно присутне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за фби

05.07.2016 21:06

имам ријесењ,треба промјенити стабло умјесто круске мозда орах он је сири

Name

Ким Додиг

05.07.2016 19:32

Видицемо како цете писати кад стигну руски кредити мали и велики кад нас онда крене бицемо јаци и од њемацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

05.07.2016 20:04

па кад кренемо врацат те кредите...

Name

Рус

05.07.2016 20:44

Припреми вазољин комшо

Name

Зоран

05.07.2016 19:35

Број Срба мањи а број незапослених веци.Унистисе лопови и ово сто смо имали.Политицари да гивикт дохвате они би га развалили и унистили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цврц

05.07.2016 19:35

Јос да имамо пасос као хрватски,отисли би сви сем снсд клана,њима овде цвјетају рузе

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

05.07.2016 20:00

Зар није сарајево забит???Ста смо онда тек ми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворничка власт у страху

05.07.2016 20:30

Поставља камере на сваком ћошку , по улици на раскрсницама , окрећу их на баште кафића , прати се сваки корак гдје ко хода и шта говори .

Name

кондор

05.07.2016 20:17

ЈОС ЈЕДАН МАНДАТ СНСД У И СРБИ ЦЕ БИТИ МАЊИНА И У Б.ЛУЦИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

05.07.2016 20:26

Милокраду сада треба да крпи буџет па це почети наплаћивати зрак и кисницу У Приједору су већ почели стављати водомере на олуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужна прича

05.07.2016 20:30

Град Требиње 1996 године после доласка Сарајевских Срба,пре тога Дубровачких Срба.Мостарских Срба,Срба са свих срана како кажу добро упућени Требињци бројао је 42000 хиљаде становника.Данас 20 година после по попису 29200 хиљада са муслиманима са студентима,од којих се слабо ко врати кући са свима онима који су отишли тражит хљеба по белом свету са доста оних пописаних са Требињским докуметима .а нема их ту.нема нас никако 24000 хиљаде.Туга преголема.Аслоге ни напретка нина видику.Где ће мо бити за 20 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има Бога..

05.07.2016 20:31

На примјер: ја, супруга, насих цетверо дјеце, и цетверо унуцади (за сада) формално се водимо у Сарајеву (гдје смо сви осим унуцади родјени) а у сустини зивимо (привремено) у иностранству. Нико од нас се није одјавио из Сарајева (Федерације БиХ) гдје јос, ни након 18 година повлацења по суду, нисмо изврсили поврат имовине (стана). Сви зивимо изван БиХ, је у Сарајево не моземо да се вратимо, и пријавили смо се на попису 2013. Коме ми припадамо??? Додиковим или Изетбеговицевим ЛОПОВИМА И КРИМИНАЛЦИМА. Питам се само колико јос таквих слуцајева има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

финансије

05.07.2016 20:32

Увести два рачуна УИО и ријешен проблем, овако ће свако тврдити да финансира оног другог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за финансије

05.07.2016 23:29

Све се зна свака марка гдје се заради и одакле се уплати мос отварат 102 рацуна опет це резултат бити исти.Ако Сарајево одвоји своје финансије РС губи огроман новац а ако се баја буде пито тако це да и буде,јесце се коров и пасти трава за великог водју,бице ко за вријеме диктатуре у Цилеу кад су укинули пензије и разна друга давања ал је за водју било свега

Name

ре

06.07.2016 00:49

Не не никако,тек онда неби ниста знсо

Name

Бин Али

05.07.2016 21:02

То Миле само напријед Што дуже останеш на власти то боље....хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замрдај Митре

05.07.2016 21:05

Запамтите. Он ће завршити као Чаушеску. Живи били па видјели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ас

05.07.2016 21:10

Сјајна анализа

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

05.07.2016 21:12

Знаци да нас храни мрски "Техеран". Ста це бити када буду тразили назад паре које им дугујемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

05.07.2016 21:17

Миле је остварио масонски сан, како покорити свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

05.07.2016 21:34

Додик је постављен да генерисе еугенику комплетног становниства у РС,добро ради тај посао. Ко нам је крив све смо допустили,туга само ниста висе. Зар да сви само контамо како цемо отици одавде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иностранац у Бих - Странац у иностранству

05.07.2016 21:52

Већ 25 година сам вани. Сваке године идем у Бих кода је Ацапулцо и питам се докле више мајку му. Ја ја је волим - јер бице морам. Оно што ме импресионира је сто су рат и процеси направили дебиле и нераднике од многих, људи се јадају на власт и саме себе - апсурд. Незнам како више дебиле од политичара и спомињати, а и србе, хрвате, муслимане, смијешно које националне величине. Да један кинески или руски производни погон додје у посјету, сви заједно би били мањина. Љуђи окренуте се природи, животињама, басти, воћњацима, пчелама и сеxу, и угасите мало тв Интернет понекад. Све ја то радим и није ме стид имам посао инзињера и све то остало стигнем одрадити само се маним медија новина и осталих стања. Вјерујте док год и гласате на изборима знају да и како хоћете и како да вас манипулирати, ако шутите и радите ово горе што сам навео тек ће тад да оду јер неће знати Шта мислите а тога се људи највише боје - оног не исказаног. Манире се људи пребројавања глупости и величања нације, нису наше нације бас толико супериорне, некад су биле, али сада смо сви у канџама јаких, што прије схватите лакше ће вам бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивси

05.07.2016 21:53

Миле, ту гдје си упро прстом, ту це Босиц подици један велики затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мосњаци

05.07.2016 21:54

Најсимпатицније је овде на портали када се мосњаци потпису српским именом а онда у теxту насу Републику Српску зову "ентитет РС" е бедни ботови, требали би знати да је у Републику Српску уградјено и узидано много зивота костију рула и нога насе младости а све у одбрани од васих завезаних застава. Небојте се мосњаци, рјесицемо се ми и Додика и осталих проблема насих али са вама у исту тикву висе нигда мосњаци наси недраги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2016 23:17

Која си ти будала

Name

Ре.Беиград

06.07.2016 00:47

Није М него Б идиоте ако хоцес да вређаш вредјај другације а реци ми дали је неко слагао кад је написао Република.

Name

марко

06.07.2016 04:58

Па друзе, ти си промасио епоху у којој зиви цивилизован свет. Теско теби...

Name

сврби

06.07.2016 05:26

Што више додик на власти то ће мање бити таквих као ти слијепих код очију

Name

Мошнице

06.07.2016 06:33

По реакцији видим да нисте интелектуално набријани и да нисте добили сендвич ни сокић да реагујете на директну прозивку. Значи да утврдимо, мошњаци ми ћемо се додика и остале банде ријешити али без ваше помоћи, зашто? Па зато јер сте најзаосталијо дио европске цивилизације јер сте мали мрзиоци свега европског демократског и пре свега хришћанског. Зато хајде у махалу на клиx и аваз и тамо разбијте бошњачку политику.

Name

За моснице

06.07.2016 09:20

Јадан си ти мој брате Босњаце православне вјере

Name

Босњак-интелектуалац

05.07.2016 22:27

За ових 12 година колико се бавим политиком, нагледао сам се заиста и срео много лажних заштитника свог народа. Под пластом своје вјере, људи пљачкају углавном свој народ. И што више пљачкају, гласније га бране од других. Посебно су гласни пред изборе, а код нас су стално у току или у припреми изборни процеси. Највише ми сметају моји лажни Бошњаци који на функцијама које обнашају заборављају на све што наша вјера налаже, поштење, праведност, храброст, помоћ свом народу. У први план стављају своје и интересе њима блиских људи. Ипак, у врло озбиљној конкуренцији, неприкосновени шампион је Милорад Додик. Човјек прода телеком, рафинерију, друге компаније у власништву РС-а, уништи банкарски систем, пензиони фонд је на издисају. Не може са свим тим парама које је добио од продаје да произведе никакве нове вриједности. Сарајево за 4 године од цијелог РС-а убере 3 милијарде више пореза. Син добије милионски подстицај за пољопривреду, кућа је на Дедињу. И Милорад је веци Србин од рецимо Шаровица који вјековним непријатељима Турцима продаје месо из РС-а (2/3 меса које се извози у Турску долази из РС-а), отвара нова радна мјеста, бори се за извоз производа из БиХ, а наравно и из РС-а. И док овај ради за свој народ, нема времена за шупљу причу, Додик галами за свој народ. Попис, језик, референдум. Ни слова о економији и бољим условима живота за свој народ.Свијет данас не изгледа исто, није то висе сукоб капитализма и социјализма као прије, данас је то свијет у којем доминирају религије. Праве се војни религијски савези, у свакој пори друштва је религија, доминантнија него икад, ратови су углавном вјерски. Ипак, чини ми се да се много боље у овом времену сналазе лажни вјерници, лажни радикали, лажни заштитници свог народа.Гласни су, имају своје медије који слијепо прате шефове, поклици су ратни, а срце је мале роде, банковни су рачуни све већи. Тренд је то истина и у Европи, пораст десног радикализма. Шта послије, то баш и није битно.Бреxит је можда најбољи, свјежи, примјер гдје галамџије воде своје сљедбенике. Успио је шампион Милорад да се одбрани од егзактних показатеља економског колапса РС-а, доказа о личном криминалу и вратио је причу у фабрицке поставке "борбе за права свог народа". Задњом офанзивом сломио је и очигледно слабашног Иваница, са приче о економији свог народа, вратио га је на свој терен, а тамо реално Иванић нема никакву шансу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

06.07.2016 05:45

Интересантно је то да се десет година слуша само један човјек.Сви су против њега, његове политике, ставова, тако бар чујем сваки дан. Међутим дођу избори кад оно опет исти човјек на врху.Након избора опет га сви негирају,немогу наћи човјека који је на његовој страни. Опет чекамо изборе да видимо шта ће бити.....

Name

мићко

06.07.2016 05:48

Потписујем сваку ријеч

Name

Додик

06.07.2016 03:19

Зато треба ратовати опет јер мир нам доноси већи минус људства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

06.07.2016 05:06

Ко је овај са иницијалима А.М.?Толико смијесно писање..УСА дузна 19 Трилиона $ (за оне који незнају,19.000 милијарди)и није пропала..Предизборна лафина..

ОДГОВОРИТЕ
Name

обицан градјанин БиХ србин

06.07.2016 06:25

Није ми јасно да цитам негативне коментаре од вјероватно Вас појединаца према садасњој власти у РС јер сте оцито у мањини јер васе мисљење не дијеле остали у Републици Српској и за то је доказ избори гдје вецина народа поново бира по вама лосу власт а како опет објаснити да ако је Додик негативац засто га подрзава СПЦ ,Београд,Москва и Пекинг ,стално га критикујете и стављате у ресетке а цовјек има подрску од нама најбитнијих земаља и цркве

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

06.07.2016 07:08

Обични грађанине Бих србине.....само ти настави пасти траву.

Name

капетан

06.07.2016 07:20

Па незиве они овдје сваки дан па да виде како је .Подрска долази отуд сто им гос.Додик сервира и представи и они то прихвате као реално стање.Заболе њих ста ми каземо.

Name

ре.

06.07.2016 07:37

А ко то теби рече да га те земље подрзавају

Name

обицан сељанин БиХ србин

06.07.2016 11:51

Јаране дје ти зивис и у каквој пецини које битне земље о цему прицас каква Кина и Русија па код њих су људска права и слободе на мало висем нивоу него у средњем вијеку, а Додика подрзавају јер нас он води у Средњи вијек право, па смо им драги јер смо бољи у крсењу права од њих, а итребамо им за којекаква месетарења и поткусуривања у односима са осталим силама јер смо ми за то добри јер волимо за тудји интерес и главу потурити иако они цији је то интерес се размисљају да ли и ногу да ту ставе. Ста лупетас погледај мало структуру увоза и извоза па цес видјети које су земље највеци партнери и које су уствари битне , погледај структуру и износе донација у БиХ, а ако хоцес и у Србији па цес видјети ко је битан партнер и ко даје паре, а ко тапсе по рамену, погледај структуру дознака домацег становниства из иностранства па цес видјети одакле паре долазе у ову земљу и добрим дијелом омугуцују финансирање ове монструм дрзаве која једе своју дјецу, углавном образуј се и мало информиси из висе извора и користи и званицне податке кад вец имас могуцност и то модерно сокоцало, а немој понављати ко папагај ставове и измисљотине плацених скрибомана и лазних и новинара који раде на принципу дзу бокса убацис паре а они свиирају пјесму коју ти хоцес. Ни по једном параметру битном за економске односе се Кина и Русија не могу поредити са рецимо једном Њемацком и зато људи узмите се у памет и не сањајте Русију јер це вас вецина зависити од Свабе сто директно сто индиректно. За зивота досањати нецете руске цизме да вам стане за врат коју толико призељкујете али це усрана гузица свапске бабе коју треба оцистити у старацком дому бити извјесна перспектива за многе од нас који нисмо у странкама билоовим или оним и који нисмо татини и мамии синови да имамо срецу да радимо на дрзавним јаслама и зато је вријеме да поцнемо мислити својом главом и да узмемо своју судбину у своје руке, јер кад до гузице једном додје бице касно,а и осладе се цовјеку паре и зивот у уредјеној земљи, прицају ови сто су вец утекли да смрди само док се прва плата не прими.

Name

ре Тузна прица

06.07.2016 08:10

Твоји подаци о Требињу нису тацни .Требиње има по задњем попису 31.433 становника ,а не 24000.А никад није имало 42 000, то је глупост.из Требиња је на попису 1991 имало 30.996 од тога 5.571 Муслимана.Незнам колико их се сад пописало вјероватно око половине сто знци да у Требињу зиви висе Срба него 1991.г.Требиње има најмање неписменог становниства у БиХ ОКО 0,97 ПОСТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган прави

06.07.2016 09:00

Ахх, ста је "Босња" или како се вец зову, данас овде. Опростите ми сто не знам тацно како се сад зову, мијењају они то сваких 40-50 година, ко це упамтити. Драго ми је сто прате портале на матерњем и редовно цитају цирилицу. Ваљда се оно исконско и прадједовско пробуди у њима. Лијепо, треба да се и ми аутохтони Срби угледамо на њих и његујемо своје писмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

на стрази

06.07.2016 09:20

Код нас има аутохтони коња , бикова , паса , неколико ендемских врста флоре и фауне , а најмање је аутохтони народа.

Name

милос обреновиц

06.07.2016 10:45

Је добро рекао кда су од њега поједини људи тразили да се зову војводе.Од данас ти си гаров,ти бијелов,а ти саров.Добро је да знамо да у БиХ има милион људи неписмених,па се висе не нервирам на глупе коментаре!!

Name

ре

06.07.2016 11:27

Драгане ти си прави, али топ. Циме се ти бавис оцувај нас Бозе, како год да се зову видис ли из текста да их је висе са тендецијом раста, а да је ннас све мање са тенденцијом даљег пада и исељавања и док такви бизгови као ти,и ови задригли попови и ова црвена банда таламбасају о писмима, "славним" историјама и средњовјековним биткама и дрзавама, бијелим кугама и узимају дрзавне паре и износе из земље купујуци некретнине по Србији и западу све "бореци се" против бијеле куге , омладина све висе бјези на запад и у модерне европске дрзаве са тенденцијом да се никад висе не врати. И ми умјесто да ставимо прст на цело да сагледамо ове бројке и на основу њих поцнемо да развијамо стратегију опстанка и останка на овим просторима, ми се аутистицно понасамо и не признајемо бројеве и таламбасамо о томе тј не радимо ниста. Е због те аутистицне политике и водјења политике како је види Мали Дјокица цемо и нестати као народ.

Name

МУХИНКА

06.07.2016 11:30

ДРАГИ ГАЂАНИ ПРИЛИКОМ ПОСЈЕТЕ АНДРИЋГРАДУ НЕСТАО МИ ЈЕ САТ- ПОШТЕНОМ ПРОНАЛАЗАЧУ СЛИЈЕДИ НАГРАДА

Name

епп

06.07.2016 13:53

То рече и написа текст на латиници. Баш си неки паћеник.

Name

Милорад

06.07.2016 12:12

Овај љевцански Мис, јако опасних намјера, је заједно са Спирицем и Тегелтијом највеце ЗЛО које је могло задесити овај јадни народ. Колико је зла судбина најбоље године зивота проводити овдје у овом времену кад се они изивљавају и своје комплексе из најранијег дјетињства материјализују у стварност, знамо само ми који смо имали несрецу да то дозивимо и гледамо. Врло брзо це доци вријеме кад гмизавци неце смјети главу да измоле на свијетло дана али це на залост за многе бити неповратно касно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

цц

06.07.2016 13:15

Видовити "Дали" је ово све предвидео јос пре петнест година. Нико га није хтео озбиљније схватити, него су га још прогањали. Главоњи је рекао, да ће неславно завршити што је још више изазвало бијес главоњиних поданика И ближих. Тешко је после живио од њихових ступица.

Name

Леко

06.07.2016 13:52

Ста има везе кога има 50 % или не,устав је јасан,Додик не признаје резултате пописа а његова телевизија РТРС стално користи објављене резултате пописа.док је додика и његових око 50 тајфунских породица у рс за мм неце бити напредка а како се примицу избори све зесце це нападати босњаке и савез за промјене једне као издајнике а друге као руситеље диктатуре и рс а ми наивни опет цемо оловку на изборима и заокрузити насег милог пресједника.У РС зиви око 5 % становниства које је повезано са политиком 70 % становниства презивљава тј.једва саставља крај са крајом а 25 % становниства је ГЛАДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тунгузз

09.10.2017 20:17

унас владају терористи у бих 25 година а у свијету ниде не доцекају крај рата