Анализа: Посљедњи "Фергусон" у Јунајтеду – Гигс је ставио тачку!

Алекс Фергусон је напустио Манчестер Јунајтед пре три године, али крај његове ере дефинитивно се догодио тек пре неколико дана.

Фудбал 08.07.2016 | 00:00
Анализа: Посљедњи "Фергусон" у Јунајтеду – Гигс је ставио тачку!
Рајан Гигс је био последњи представник школе која је скоро три деценије представљала камен темељац тима са Олд Трафорда.

Његовим одласком "Црвени ђаволи" су и дефинитивно окренули нови лист, јер је легендарни Велшанин био више од помоћног тренера, био је веома јака веза и даље присутног утицаја Фергусона на Јунајтед.

Долазак Жозеа Муриња разочарао је Гигса, не због тога што сумња у квалитете Португалца и његов потенцијални значај за Јунајтед, већ због тога што је он "прескочен".

Након три сезоне асистирања безуспешним Фергусоновим наследницима Дејвиду Мојсу и Лују ван Галу, Гигс је очекивао да ће се клуб окренути новој опцији, младом менаџеру којем је Јунајтед у крви.

Међутим, Велшанин није добио шансу коју је прижељкивао, да можда почне нову еру на темељима Фергусоновог наслеђа, па је одлучио да после 29 година напусти Карингтон.

Харлод Вуд, редар на Олд Трафорду и локални "сведок" фудбалских мечева нижих рангова, приметио је 1986. године у клубу Динс из локалног Салфорда момка под именом Рајан Вилсон.

Свидело му се шта је видело па се обратио директно менаџеру Манчестер Јунајтеда Алексу Фергусону, који није игнорисао његове речи, иако је стјуарт, већ је за разлику од Манчестер Ситија и Ливерпула, којима је претходно скренута пажња на овог младића, послао свог скаута да га боље анализира.

Убрзо је добио шансу да током Божића дође на пробу, па је предводио млади тим Салфорда против У-15 екипе Јунајтеда. Алекс Фергусон је кроз прозор своје канцеларије видео хет-трик 13-годишњег Велшанина, па је чим је напунио 14 година посетио његове родитеље.

Вилсон је добио двогодишњи "школски" уговор у Јунајтеду и шансу да са 17 година постане професионалац. Убрзо му се мајка преудала, па Рајан узео њено презиме, Гигс. Имао је 16 година.

Оно што му је Фергусон предвидео се и догодило, на свој 17. рођендан постао је професионалац и играч Манчестер Јунајтеда.

У наредне 24 године одиграо је рекордне 963 утакмице за "Црвене ђаволе" и постигао 168 голова. Био је стрелац бар једном у 23 сезоне (није само у последњој), од чега је 21 узастопна била у Премијер лиги (рекорд).

Освојио је титулу 13 пута, девет Комјунити шилдова, по четири ФА Купа и Лига купа, по две Лиге шампиона и ФИФА Светска клупска првенства, те један УЕФА Суперкуп.

Међутим, нису само голови и титуле оно што је Гигса сврстало међу легенде једног од највећих клубова у историји спорта.

Велшанин је био симбол ере Алекса Фергусона, члан чувене генерације 1992. године који је упркос бројним понудама из иностранства остао веран "Ђаволима".

"Одмах се видело какав ће играч да буде. Начин на који је трчао по терену... Волим то да упоредим са кокер шпанијелом који јури сребрни папир који носи ветар. Изгледа као да му стопала никад не дотичу тло", рекао је Фергусон о Гигсу.

С обзиром да је годинама, много пре него што се и наслућивао коначни одлазак Фергусона са места менаџера Јунајтеда, Гигс представљао његову продужену руку на терену, играча-тренера, логичан след догађаја по његовом пензионисању је било да се окрене тренерској струци.

Често смо Гигса могли да видимо како дели инструкције саиграчима док Фергусон седи на клупи, па су сви били убеђени, он ће га наследити. Наравно, није могао одмах, стигао је Мојс, који се није прославио.

Када је Шкот добио отказ, Гигсу је указана прилика да сам води тим, на неколико мечева у завршници сезоне. Тада је већ све све било решено у борби за позицију, па је тешко вредновати његов печат на игру и резултате екипе. Ипак, није узет у обзир за новог менаџера.

Остао асистент, а стигао је Ван Гал. Ипак, након што је и Холанђанин постао прошлост, очекивао је коначно шансу. Али, није је добио, иако је уверен да је коначно спреман за то.

"Нисам ја одговоран што Рајан више није у клубу. Он је желео посао који је клуб дао мени. Ако, једног дана, буде желео да се врати док сам ја овде, нећу га зауставити", рекао је Жозе Мурињо.

То је свакако главни разлог његовог одласка са Олд Трафорда, не Мурињо, већ жеља да се окуша као главни тренер неког тима. И време је, неколико година под Фергусоновом туторством и три као асистент менаџерима Јунајтеда су свакако више него довољно да се спреми за изазове који га чекају.

Време је да Гигс опет крене испочетка, да изгради своју репутацију као тренер, а играчку остави у богатој трофејној соби. На његову жалост, то ће морати да уради ван места које му је било дом три деценије.

"Мислим да је спреман да буде менаџер. Има квалитет. Има покерашко лице. Има мало челика у њему. Фудбал је веома интензивна индустрија, људи који су у њој морају имати у себи мало тог челика, карактера и личности. Он то има", прокоментарисао је Фергусон Гигсове тренерске могућности.

Где ће Гигс бити менаџер?

"Не жели то да поквари одласком у клуб у којем ће га отпуштати после свако два минута", сматра Фергусон.

Одлазак Гигса је и коначни разлаз са Фергусоновом филозофијом на Олд Трафорду. Иако је ту остало још много људи којима је Шкот био ментор, попут првог човека Јунајтедове академије Никија Бата, нема сумње да ће са Мурињом, а одласком Велшанина, врло да брзо избледи његов моћни печат.

Нико није неговао Фергусонове вредности и визију на Олд Трафорду од његовог одласка као Гигс. Нико није представљао Фергусоновог наследника у Јунајтеду као Велшанин. Буквално је продужио његову владавину на "Театру снова", али и томе је дошао крај.

Фергусон је, наравно, и даље врло утицајан у клуб, има место у клупском одбру, свакако се пита за важна питања, тешко да је Мурињо добио посао без његовог "да", али без свог представника на клупи, то је сада потпуно другачији утицај.

Шкотова ера је била дуготрајна и трофејна, блистава, најсветлија у Јунајтедовој историји, али је завршена. Јунајтед је већ три године без титуле, чак и Лига шампиона постаје тешко остварив циљ, па је време за нове ствари.

Долазак Златана Ибрахимовића и Хенриха Мхитарјана обећава много, скоро па гарантује навијачима Јунајтеда нове радости и повратак на врх, али из мало другачијег угла. "Антифергусонског".

"Морате имати за асистент човека којем би поверили и свој живот. Ја, када сам дошао у Јунајтед, довео сам са собом Арчија Нокса, јер ми је био врло вредан. Веровао сам му 100 одсто. Жозе Мурињо годинама има асистента и с правом га води са собом. Сигуран сам да нема помоћника, да би задржао Рајана", сматра Фергусон.

Гигс има 42 године, још је "петлић" када су у питању бурне тренерске воде, па нема сумње да није рекао последњу реч на Олд Трафорду.

Има довољно времена да стекне искуство и повећа своје тренерско знање вођењем неког другог, вероватно мањег тима, екипе са мањим амбицијама од Јунајтедових, избруси своје умеће вођења тима, те се временом наметне челницима Јунајтеда као потенцијално решење за менаџера.

Нема шансе да Мурињо проведе на Олд Трафорду времена колико је рецимо Фергусон. А уколико буде прави праве потезе, Гигс ће свакако увек бити опција.

Мојс није успео, Ван Гал није успео, Гигс је отишао. Стиже заиста нови Манчестер Јунајтед. Да га видимо.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар