Узбуна због бомбе подигла српске мигове

Ловци Војске Србије МиГ-29, дежурне јединице базиране на аеродрому Батајница, пресрели су јутрос око 10.30 часова путнички авион израелске авио-компаније Ел Ал.

Србија 05.07.2016 | 22:42
Узбуна због бомбе подигла српске мигове
Како је потврђено, авион је праћем целом територијом Србије од улазне до излазне тачке. У питању је боинг 747-400 регистарске ознаке 4X-ЕЛД који је као лет ЛY2 од јутрос такође дигао на узбуну ратна ваздухопловства Швајцарске и Хрватске.

Како су јавили светски медији, војни авион Ф-18 пресрео је поменути џамбо џет изнад Швајцарске због дојаве о могућој претњи бомбом у летелици.Рута авиона је после Швајцарске водила и преко Хрватске изнад чије територије је летелица такође превентивно пресретнута како је за Танго Сиx потврдило и Министарство одбране Републике Хрватске:

"Два борбена авиона Хрватског ратног ваздухопловства МиГ-21, по наредби надлежне НАТО команде у Шпанији, извршили су пресретање израелског авиона који је ушао у хрватски ваздушни простор. Реч је о израелском боингу 747, који је био на лету из САД према Израелу, за који је добијена дојава о потенцијалној претњи бомбом. Пресретање је извршено према свим НАТО правилима и процедурама предвиђеним за такав поступак."

Авион Ел Ала је безбедно слетео на аеродром у Тел Авиву око 13 часова по локалном времену. По свему судећи радило се о лажној узбуни.



Српски мигови дочекују авион председника Кине (Фото: Министарство одбране Србије)

Авиони у ПВО систему Војске Србије који даноноћно дежурају на аеродрому Батајница пре неколико недеља имали су прилику да пресретну идентичан тип летелице у склопу почасног праћења председника НР Кине.

Извор: Тангосиx

Фото: Фонет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

САр.

05.07.2016 14:38

Ма некако ми ово није јасно,пресрели авион и ста онда

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицо

05.07.2016 15:10

Није само демонстрација силе, иако је оправдана. Прво, ако дође до проблема са везом могу визуелно да спроведу авион до најближег аеродрома, друго, ако је у питању терористички напад, и авион нагло промени курс ка неком циљу (примјер америчке куле и сл.) могу послије вербалних упозорења да испале и хице упозорења, и на крају и да га оборе ако се закључи да је под контролом терориста који хоће да га сруше на неку мету. Опет, може да га присили да слети где преузимају специјални тимови (преговарачи и/или специјалци), што се у прошлости дешавало пуно пута и што како тако може да сачува животе. За то и служе ловачки авиони у миру, да помогну навођењем, али пре свега сталним реакцијама и пратњом да у што већој мери одврате све лудаке од напада.

Name

Игор Сведска

05.07.2016 15:32

Ах паптетика, цхемер и јад нема ста да се писхе па ето о томе. Додо и остали на власти узимају, народ је са њима, народу то одговара па на крају писи о било цему јер нико не реагује на домаце криминалце, цак им пљесцу и дају подрску