ЕУ је довољно јака да превлада све препреке

Министар спољних послова у СМ БиХ Игор Црнадак изјавио је на Трећем самиту о западном Балкану у Паризу да, упркос "Брегзиту", ЕУ перспектива западног Балкана остаје најважнији фактор стабилности и напретка регије.

Босна и Херцеговина 05.07.2016 | 10:50
ЕУ је довољно јака да превлада све препреке
Министарски састанак отворио је министар спољних послова Француске Жан-Марк Еро представивши главне теме скупа, а потом су се обратили министри који су претходно били домаћини самита Аустрија и Њемачка, као и високи комесар ЕУ за политику сусједства и проширење Јоханес Хан.

У свом обраћању Црнадак је нагласио значај Берлинског процеса за регију, јер је омогућио напредак у изградњи нове и модернизацији постојеће инфраструктуре и постао конкретан показатељ бенефита које ЕУ интеграције доносе земљама регије.

Он је нагласио да је обновљени приступ ЕУ према БиХ дао значајан подстицај убрзању процеса реформи што је довело до подношења апликације за чланство у ЕУ у фебруару ове године, с циљем добијања статуса кандидата до краја 2017. године.

Црнадак је додао да се упркос потешкоћама у вези са унутрашњом политиком у БиХ, морају удвостручити напори у реформским процесима.

Он је истакао да перспектива приступања земаља западног Балкана ЕУ даје снажан подстицај и за интензивирање регионалне сарадње.

Црнадак је нагласио да је досадашњи напредак у добросусједским односима постигнут захваљујући преданости земаља раду на помирењу, а сасвим сигурно и због јасне ЕУ перспективе.

Он је говорио и о спољнополитичким активностима БиХ на регионалном плану, истакавши актуелно предсједавање БиХ Централноевропском иницијативом /ЦЕИ/ и недавно одржани министарски састанак ЦЕИ у Бањалуци коме је почасни гост био комесар Хан.

Црнадак је говорио и о перспективама младих регије, будући да је то једна од главних тема париског самита.

Он је нагласио да је питање запошљавања младих директно повезано са привредним развојом и економским реформама.

У том контексту је информисао о социо-економским реформама које се у БиХ проводе у оквиру процеса стабилизације и придруживања, и додао да су у БиХ добродошле све активности предузете од ЕУ у тој области.

"Данас се наш континент суочава са врло озбиљним безбједносним изазовима. Посљедњи терористички напади у Истанбулу, Бриселу, Паризу подсјећају нас да тероризам нема граница и да је једини начин за борбу против тог зла врло уска сарадња свих наших земаља. БиХ остаје, заједно са својим пријатељима и партнерима, чврсто посвећена борби против тероризма и свих облика насилног екстремизма и ксенофобије на локалном, регионалном и међународном нивоу", истакао је Црнадак.

Према његовим ријечима, најбољи начин борбе против ових опасних појава је јачање основних вриједности ЕУ.

На крају обраћања, министар се захвалио домаћину састанка и пријатељима из ЕУ за организацију овог сусрета у врло изазовном тренутку за Унију.

"Организовањем овог догађаја шаље се важна порука - да је ЕУ довољно јака да превлада тренутну ситуацију и настави са процесом проширења који је најбоља гаранција за стабилност, безбједност и просперитет нашег континента", рекао је Црнадак.

Извор: СРНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

биља

05.07.2016 09:09

Будес ли правио рацун без Милета крцмара неце на добро изаци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

05.07.2016 09:36

Ја могу само мислити како се наш министар Црнадак обратио на том самиту?! Вјероватно на француском, пошто је то дипломатски језик. Вјероватно је и бриљирао и задивио остале учеснике. Искрено, срамота ме је када видим ко представља БиХ односно нашу Републику. Опет вјероватно ,нема сигурно нико бољи од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЈЕНКА

05.07.2016 10:26

Побогу задрзите непровјерене коментаре за себе или се мало информисите , господин Црнадак тецно говори енглески језик који и даље слови за слузбени и не цита написане говоре и ако пропратите претходна излагања видјецете да је цовјек пристојан и елоквентан ...

Name

ЦАРЕ, ЦАРЕ

05.07.2016 11:05

ЦАРЕ ИГОР ЦРНАДАК РАДИ СВОЈ ПОСАО ИЗВАНРЕДНО. БУДИ СИГУРАН.

Name

Макс

05.07.2016 10:01

Пуна подршка за министра!

ОДГОВОРИТЕ