Фонд солидарности или “фонд за не дај Боже”

Новац који се ове године прикупља у Фонд за елементарне непогоде и даље иде за обнову штета насталих у поплавама пре две године.

Република Српска 05.07.2016 | 07:40
Фонд солидарности или “фонд за не дај Боже”
Због тога није јасно зашто је Влада Републике Српске одлучила да Фонд солидарности претвори у “фонд за не дај боже” како га је назвао министар финансија Зоран Тегелтија, иако се знало да штете од поплава нису саниране.

Градоначелник Бијељине и члан УО Фонда солидарности Мићо Мићић наглашава да ни њему није јасно зашто је промењена сврха Фонда, када привредници још увек чекају исплате.

"Вероватно желе мене, заједно са градоначелницима Приједора и Добоја Марком Павићем и Обреном Петровићем, да избаце из Управног одбора како би сами могли да одлучују о расподели новца. У Бијељини је привредницима призната штета у вредности од 37 милиона КМ, и требали би добити око десет одсто, односно 3,5 милиона КМ", рекао је Мићић.

Поред ваучера, највише новца је отишло за поправку путева.

"Очигледно је да су, осим рупа на путевима, попуњавали и рупе у буџету Путева Републике Српске", нагласио је Мићић.

Од почетка ове године нова су и правила за плаћање пореза Фонду солидарности. Радници и пензионери са примањима већим од 500 КМ издвајају 0,4 одсто, а запослени у управним одборима пет одсто.

И поред тога средстава за санирање недавних елементарних непогода нема. Тако воћари, који су претрпели ове године огромне штете од мраза, из овог фонда неће моћи да очекују помоћ.

Мраз је уништио већину воћњака тако да је процењена штета 25 милиона КМ.

На рачуну Фонда тренутно се налазе 34 милиона КМ, од чега је ове године прикупљено 20,5 милиона КМ.

"Средства ће бити утрошена на основу закључака УО Фонда солидарности за санацију водотокова и инфраструктуре, те помоћ привредницима који још нису добили надокнаду, а били су погођени поплавама у 2014. години", рекли су у Министарству финансија Републике Српске.

Ни две године након поплава привредници из Бијељине, Приједора и Бањалуке нису добили ни марке, иако је пословна заједница највише уплаћивала у Фонд солидарности. Добили су само привредници у Добоју и Шамцу.

Буџет за непогоде

"У буџетским резервама постоје средства предвиђена за случајеве елементарних непогода. Такође, Министарство пољопривреде у оквиру подстицаја има средства за ванредне потребе и помоћи, у оквиру које је предвиђено 300.000 КМ", рекли су у Министарству финансија.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Модрица

05.07.2016 06:07

Ниста ново,Све се зна.. Ако и на овим изборима СТОКА гласа за додика, и не треба да нам буде боље.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

па, слусај

05.07.2016 07:27

Стока це сигурно и овај пут (као и до сада гласати), али било би позељно да народ, конацно, поцне да гласа!?

Name

мики

05.07.2016 07:32

Ти си стока муфљузу..Иди у федерацију нека ти бакир да саку злата из вреце..

Name

Мила

05.07.2016 07:35

Називати неистомишљенике именом "СТОКА" је више него неприкладно. Ако сте Ви господине/госпођо у другом табору а имате такав ријечник тешко да ћете својим понашањем подстаћи неопредјељене да вам се приклоне, а таквих је много вјерујете. Ја лично спадам у групу оних који на данашњој политичкој сцени не виде никог кога вриједи подржати. Мислим да би смо инсистирањем на измјени закона који регулише начин гласања у РС, не изласком на изборе и јавним наступима и протестима могли показати колико је наше незадовољство и коликом ми у ствари желимо промијенити све ове "глумце" на нашој пол. сцени.

Name

за микија

05.07.2016 08:19

О највјерниј Рудоњин ректални алпинисто има ли нека вијест на којој не ботујес? Какав је сендвиц? Ми постени и цестити смијемо и у Федерацију и у Багдад ако треба, јер своје волимо, а тудеј постујемо и Бога молимо и само њега се бојимо , а такви као ти и остале лазне Србенде на батерије и побјегуље смијете србовати само по Бањалуци, Бијељини, НС, БГ са сигурне дистанце и са гу**цом на сигурном и друге етикетирати као издајнике, а у ствари сте обицни мисеви који се пласе своје сјене и стрепите од страха кад се приблизите ентитетској линији на 5 километара, једина борба у којој сте истрајни је борба за пљацку и пустосење будзетских пара овог напаценог народа и зато буди кус и једи сендвиц да не би била берба усију.

Name

Ре

05.07.2016 08:34

У Управном одбору сједе Мицо и Обрен и они између осталог одлучују о новцу, а то сто је њима потребан новац за изборну кампању је њихови проблем не могу дизати кредите јер су нај задужен.

Name

ре мики

05.07.2016 08:53

Сто код бакира има и додик полугу стоје оставио за унука нек одкине комад неце му рука одпасти

Name

За Милу

05.07.2016 09:01

Е, па видис - најмилија, не ради се о никаквим неистомисљеницима. Проблем је у томе сто се налазимо у најмоструознијем стадијуму једног друства у којем се лопови, пљацкаси, фукаре и љигавци не зову правим именима, него се за такву појаву казе "снасао се", или цак "успјесан", а за постеног цовека се казе "будала", или "ко му је крив кад се не зна снаци". Е, видис такво друство је 100% осудјено на пропаст. Уосталом, пописни биланс у Српској то понајбоље показује (наталитет, просјецна старост итд.) - сиц!

Name

Позовите Бранка Драгаша

05.07.2016 06:42

Ово што пишем нема конкретно везе са овим извором али мислим да би требали на БН телевизију у емисију ПУЛС да позовете познатог српског економисту Бранка Драгаша

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

05.07.2016 06:58

ОВА ВЛАСТ ЈЕ ДАВНО ПРЕСТАЛА ДА ПОШТУЈЕ УСТАВ И ЗАКОНЕ... УГЛАВНОМ РАДИ СЕ ОНАКО КАКО ТО КАЖУ "ВЕЛИКИ ШЕФ" И ЊЕГОВА "ШТРУМФЕТА", УКЉУЧУЈУЋИ И НАЛОГЕ ОНОГ ГЛАВНОГ "СЕЦИКЕСЕ" ИЗ МРКОЊ*ЋА - ПРИЧАЈУ ВЕЛИКЕ ЛАЖИ И ГЛУПОСТИ О УГРОЖЕНОСТИ СРПСКОГ НАРОДА ОД НЕЗАКОНИТОГ ПОПИСА СТАНОВНИШТВА, ДИВЕРЗИЈАМА ОКО СПОРАЗУМА СА ЕУ, ПРЕНОСУ НАДЛЕЖНОСТИ НА БИХ, ВЕЛИКОЈ ИЗДАЈИ ТАКОЗВАНЕ ОПОЗИЦИЈЕ И ОРГАНИЗОВАНИМ НАПАДИМА АРАПА НА ПОЉОПРИВРЕНО ЗЕМЉИСТЕ, А КРАДУ МИЛИОНЕ НА НЕСРЕЋАМА, ПОПЛАВАМА, ЗЕМЉОТРЕИМА И СУШАМА, ГРАДЊИ НЕПОТРЕБНИХ АУТОПУТЕВА, ПОЛИТЧКОМ ЗАПОШЉАВАЊУ ИТД..ИТД... А НАРОД ВЈЕРУЈЕ ЛИ ВЈЕРУЈЕ СВОЈИМ ИЗАБРАНИМ ТАЈКУНИМА. ТАКВА СМО НАЦИЈА - ЗА НЕПОВЈЕРОВАТИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

05.07.2016 07:15

Док ови Додикови гласаци,буду схватили ситуацију у каквој се налазимо сви, У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, Теско нама свима.. ЦРНО НАМ СЕ ПИСЕ

Name

мики

05.07.2016 07:31

Ја знам да сам у вријеме поплава уБн добио паре и стао на своје ноге..Од мице мицица сам добио један хљеб,3 конзерве и 2 фласе воде.Сви су обновили намјестај и некима је поплава добро досла.И НЕ ЈЕДИТЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

05.07.2016 08:27

Свака част

Name

ЗА МОДРИЦА

05.07.2016 08:38

А ста то ти имас против Додика ? Да није било његових људи да сацувају рафинерију, данас би пасао траву, као и јос 600 породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

05.07.2016 09:24

Зар ти знас да је Рафинерији ископан гроб само јос увијек пацијент није прогласен мртвим!? Дуг рафинерије је одавно пресао њену вриједност!? Само ботови СНСД-а јос мисле да је то као неки успјех!

Name

ЗА МИЛОС:

05.07.2016 10:07

Рафинерија јос увијек ради и људи примају плате и издрзавају хиљаде породица. А ти сто би хтјео да је другација ситуација, мозес само да се нервирас. Да није било Додикових људи, СДС би је продао и угасио прије 20 година. Молим БН као непристрасну ТВ да ми објави коментар!

Name

модричанин

05.07.2016 11:26

Како издржава хиљаде породица кад је се из Брода одселило 3.500 становника.Добро им сигурно.

Name

ре ЗА МОДРИЦА

05.07.2016 11:32

Ако не живиш у Модричи опраштам ти јер пишеш чула-казала,а ако живиш онда ЛАЖЕШ .Знају Модричани ко је покро и опљачко рафинерију уља Модрича.

Name

Труе

05.07.2016 21:10

Мора Тегелтија да напуни рачун Путева РС због свог компањона Каје.

ОДГОВОРИТЕ