Авдо Авдић: Гдје је нестао човјек?

Хашки трибунал је утврдио – у БиХ је током посљедњег рата страдало 105 хиљада људи. Агенција за статистику БиХ је током посљедњег пописа утврдила да у БиХ живи 835 хиљада мање становника него прије рата. Разлика - 730 хиљада.

Босна и Херцеговина 03.07.2016 | 15:24
Авдо Авдић: Гдје је нестао човјек?
Зар је након овога битно ишта? Зар је битно колики су проценти Бошњака, Срба, Хрвата и осталих, када смо, у суштини, сви заостали? Економски. Зар је битно колико станова имамо, када су, углавном, под хипотеком? Зар је, уопће, битно колико имамо коза и оваца – када смо, мање-више, сви овце?

Фали нас 730 хиљада. Живих. Данашња власт ће рећи да су то посљедице рата, да је много људи расељено. Али чему онда три министарства за избјегла и расељена лица? Двадесет година је прошло од рата, потрошено је више од милијарду буџетских марака за “помоћ избјеглим и расељеним“ и опет нас фали 730 хиљада. Шта су радили чордаши, османовићи, рамићи ...?

Чему, уопште, служе министарства за помоћ избјеглицама и расељеним лицима двије деценије након рата? Ко се то вратио? Срби у Сарајево? Бошњаци у Бања Луку? Хрвати у Дервенту? Посљедњи попис је показао колико се избјеглих и расељених вратило. Само они који су морали.

Излизана пословица да будала живи тамо гдје је рођена, а паметан тамо гдје му је боље објашњава зашто нас фали 730 хиљада.

Ко више има снаге да живи са Додиком, Радончићем, Изетбеговићем, Човићем? Ко то има снаге да вјерује да ће нам бити боље након неких избора када су алтернатива Лијановићи, Босић, Комшић, Никшић? Овдје су остали само они који морају и они који живе на њихов рачун.

Милорад Додик је свесрпски лидер и највећи заштитник српских интереса. Током пољедње двије деценије, на власти је провео – 12 година. У рату је, према процјенама хашког трибунала, страдало око 23 хиљаде Срба. Резултати пописа показују да је, у односу на 1991. годину, Срба мање за око 280 хиљада. Ко је одговоран за нестанак 250 хиљада живих Срба? Шта је урадио Додик?

Драган Човић је изненађен чињеницом да фали 217 хиљада Хрвата. У рату је погинуло/убијено око 9 хиљада Хрвата. ХДЗ БиХ од 1992 године, па све до данас није био у власти само двије године. Како се могло десити да највише Хрвата фали тамо гдје је Драган Човић најјачи? Легитимни хрватски лидер који остаје без народа којег води.

Изетбеговићи владају Бошњацима равно 23 године. Бошњака је, током рата страдало, 68 хиљада. По попису их је мање за 142 хиљаде. Разлика 75 хиљада. Још само 25 хиљада и Бакир Изетбеговић би могао испунити обећање о 100 хиљада радних мјеста. Истина, у иностранству.

Реформска агенда Фадила Новалића и његове му омиљене колегице Жељке Цвијановић полако улази у легенду. Откако су почели проводити реформе и Ангела Меркел је постала задовољна. Каже да БиХ напредује ка ЕУ. Тачно.

Грађани БиХ никад нису били ближе ЕУ. Нарочито од када је Хрватска остала чланица. А поред тога, само прошле године 70 хиљада грађана БиХ успјело је ући у ЕУ. И никад се више неће вратити. А онда ће 2023. године поново бити урађен попис.

Збрајаћемо празне станове. Збрајат ћемо празне школске клупе. Збрајаћемо старе и изнемогле. И збрајаћемо крвна зрнца. Јер то је најбитније. Сваки број има 50 посто. Бошњака, Срба и Хрвата. Свеједно је.

Блог Слободана Васковића

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

!!!

03.07.2016 15:47

Ма ко це ми објаснити зашто је Срба 2 процента у федерацији зашто сви бајни Срби шуте о томе отворимо дискусију по том питању окрули столови, науцни скупови људи очишћени смо и сви цуте. СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.07.2016 16:32

Само некима није јасно да је у рату почињен геноцид над Србима у тзв.фбих.

Name

Ре !!! И РЕ

05.07.2016 11:22

Ако су то васи коментари на ову вијест, нека вам је Бог на помоци

Name

за ре!!!и ре

09.07.2016 06:29

Да ли је теби сиротоумнице помогао? Ти као сад све знас?