Партиципација: За стент умјесто 500, 100 КМ

Осигураним лицима Фонда здравственог осигурања Републике Српске од 1. августа биће смањена партиципација на најскупље здравствене услуге, па ће тако осигураник за уградњу стента платити 100 КМ, умјесто досадашњих 500 КМ.

Република Српска 03.07.2016 | 13:53
Партиципација: За стент умјесто 500, 100 КМ
Одлуком о партиципацији, коју је усвојио Управни одбор Фонда, између осталог, смањен је износ партиципације коју осигурана лица плаћају за магнетну резонанцу, коронарографију, уградњу стента, балон дилатацију.

Највеће смањење партиципације је код кардиолошких услуга, па ће за коронарографију осигураници, умјесто досадашњих 260 КМ, плаћати 65 марака.

Код балон дилатације коронарне артерије партиципација је смањена са садашњих 540 КМ на 135 КМ.

Ако осигураним лицима буде рађена коронарографија са уградњом стента, убудуће ће у трошковима партиципирати са 190 КМ, умјесто досадашњих 760 КМ.

“Овако знатно смањење партиципације код најскупљих здравствених услуга омогућено је минималним повећањем партиципације која се плаћа за лежање у болници, односно за такозвани БО дан. Код болничког лијечења на секундарном нивоу партиципација за један дан лежања повећана је са просјечних 7,90 КМ на девет КМ, а на терцијарном нивоу са 8,90 КМ на 11 марака”, наведено је у саопштењу Фонда здравственог осигурања Српске.

У вези са партиципацијом за болнички дан, коју плаћају хоспитализовани пацијенти, одлуком о партиципацији прописано је да се она плаћа само за ограничен број дана, односно ако осигураник лежи у болници секундарног нивоа 20 дана партиципацију ће платити за само осам дана, а на терцијарном нивоу за максимално 12 дана лежања.

Одлуком је прописано и да ова партиципација “покрива” све услуге и лијекове у току болничког лијечења, што значи да хоспитализовани осигураници неће плаћати ништа осим партиципације за дан у болници.

Новом одлуком о партиципацији, чија примјена почиње 1. августа, смањен је и проценат партиципације за медицинска помагала дјеци узраста од 15 до 18 година.

Ова категорија осигураника убудуће ће за ортопедске ципеле, оквире за наочаре, слушни апарат и ортозу за кичму, плаћати партиципацију која износи пет одсто од цијене помагала, умјесто досадашњих 10 до 30 одсто.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Абц

03.07.2016 15:00

Конацно лијепа и позитивна вијест, свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ