Црнадак и Звиздић сутра на Самиту у Паризу

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић учествоваће сутра у Паризу на Трећем самиту о западном Балкану.

Босна и Херцеговина 03.07.2016 | 13:38
Црнадак и Звиздић сутра на Самиту у Паризу
У саопштењу Савјета министара БиХ наводи се да ће Звиздић, који ће предводи делегацију БиХ у Паризу, сутра у 17.15 часова у Јелисејској палати присуствовати пленарној сједници шефова влада на којој ће бити разговарано о европској перспективи региона и сарадњи у домену миграција, безбједности и борбе против тероризма.

Уводну ријеч даће француски предсједник Франса Оланд, а скупу ће присуствовати њемачки канцелар Ангела Меркел и италијански премијер Матео Ренци.

Звиздић би са премијерима Албаније, Македоније, Црне Горе, Србије и самопроглашеног Косова требало да потпише споразум о оснивању регионалне канцеларије за сарадњу младих.

У оквиру самита Црнадак ће учествовати на министарском састанку и на радној вечери у Јелисејској палати, чији ће домаћин бити Оланд, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак ће на вечери у име свих министра иностраних послова изнијети закључке министарског састанка.

Током боравка у Паризу планиран је и билатерални састанак Црнатка са француским министром иностраних послова Жан-Марком Ероом.

Из Амбасаде Француске саопштено је да ће на регионалном самиту у Паризу бити истакнута важност саобраћајне и енергетске повезаности Балкана, као и младих.

На скуп су позвани представници шест земаља западног Балкана и пет партнерских земаља чланица ЕУ - Њемачка, Аустрија, Хрватска, Италија и Словенија.

Из француске Амбасаде подсјећају да регионална сарадња чини основни елемент приближавања земаља западног Балкана ЕУ и кључни је фактор за њихову стабилност и просперитет.

Земље Балкана, чија је европска перспектива призната на самиту у Загребу 2000. године под француским предсједавањем ЕУ, започеле су структуралне реформе ради модернизације њихових економија и јачања владавине права.

Низ састанака на високом нивоу започетих у Берлину 2014. године и настављених у Бечу 2015. године, има за циљ да се подрже напори ових земаља у њиховом приближавању ЕУ јачањем регионалне сарадње кроз конкретне иницијативе.

Циљ Самита у Паризу је да се оствари конкретан напредак у вези са ове двије теме, уз представљање резултата примјене одлука прихваћених у Бечу, али такође и покретањем нових иницијатива.

Ријеч је о иницијативи развоја инфраструктуре која обезбјеђује повезаност у области саобраћаја и енергије ради отварања региона и фаворизовања економске сарадње која је гарант одрживог раста и отварања радних мјеста.

Подржава се и иницијатива у корист младих ради олакшавања њихове мобилности у региону и у оквиру ЕУ с циљем повећања перспективе за њихово запошљавање и јачања њихове улоге у приближавању ових земаља Европи.

Самит је и прилика да са радом започне Регионална канцеларија за сарадњу младих на чије се оснивање обавезало шест земаља западног Балкана на самиту у Бечу.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар