Убоди у 400 тачака на тијелу смањују бол

Потпуковник др Дејан Илић, физијатар на ВМА, о могућностима за примену акупунктуре, старе кинеске методе, у физикалном третману.

Здравље 03.07.2016 | 13:12
Убоди у 400 тачака на тијелу смањују бол
У ЛЕЧЕЊУ болних синдрома на Војномедицинској академији, осим стандардних физикалних третмана, примењује се равноправно и акупунктура. Иглице су најчешће избор код пацијената са парализом фацијалног нерва и у третману неуралгије нервуса тригеминуса. Третмани се раде и у циљу отклањања мигрена, кашља, алергија или код оштећења периферних живаца.


Потпуковник др Дејан Илић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, начелник Одсека за акупунктуру на ВМА, у интервјуу за "Новости" каже да овај одсек месечно има стотинак пацијената, годишње око 1.000. Лечење старом кинеском методом превасходно је намењено за војне осигуранике, који овај третман могу да добију на упут и не плаћају га, док цивилни осигураници могу да дођу на акупунктуру у комерцијалним терминима, по подне.

* На основу чега се процењује да ли је пацијент кандидат за акупунктуру?

- Током прве посете ради се комплетан преглед и одређују се тачке које ће се третирати - каже потпуковник Илић, који је завршио супспецијализацију на Другом војном медицинском универзитету у Шангају. - Циљ је да се са што мање тачака добије што бољи ефекат. За класична болна стања обично се изабере десетак тачака. Релативно млади пацијенти, физички активни и снажни могу да поднесу већи број игала, а постоје пацијенти који могу да поднесу само неколико тачака.

* Колико тачака на телу може да се третира акупунктуром?

- Најчешће се техника примењује на 360 до 400 тачака које се налазе на меридијанима. Али, постоје и тзв. аши или тачке бола, ми их зовемо "тригер" тачке. То може да буде било која тачка на телу. Увек могу да се комбинују тачке које су на каналима и локалне тачке. Поље је огромно, а број комбинација тачака је веома велики.

* Да ли убадање иглица изазива бол?

- То није толико болно, али је непријатно. Значајно мање боли у односу на мускуларну ињекцију, или вађење крви. Али, ако је добра техника и брза инсерција, готово да је безболно.

* Када се ради третман?

- После припреме пацијента за терапију. Он мора да дође одморан, испаван, након лаганог доручка, да се не би јавила мучнина, односно нагон за повраћањем. Ако су пацијенти узнемирени, или су лоше спавали, тог дана им се не ради третман.

* Зашто је важно да пацијенти дођу одморни?

- Постоји веровање да акупунктура нема контраиндикације и да није шкодљива. То, нажалост, није тачно. Акупунктура може толико да снизи притисак или да успори рад срца да пацијент колабира. Тада мора да му се укаже помоћ, на класичан начин или уз помоћ игала и акупресуре других тачака.

* Шта ако неком пацијенту третман не прија?

- Ако се пацијент осећа нелагодно, озноји се, и каже да му третман не прија, некада је довољно да извадимо игле и оставимо га да се мало одмори, или да попије мало воде. Такође, имамо могућност да пацијентима којима не пријају игле радимо терапију ласером-ласероакупунктуру на болне, или на акупунктурне тачке. Доказано је да она даје потпуно исте ефекте као и акупунктура.

* Колико траје један третман?

- За акутна болна стања, игле стоје од 15 до 20 минута, а за хроничне пацијенте обично око пола сата. За сваки убод се користи нова игла. Након више дана тачка која се третира може да постане превише осетљива и да не прија пацијенту. Али, тачка у акупунктури је заправо овално поље у коме можемо да се крећемо. На телу постоји 12 парних меридијана и два непарна. Дуж тог меридијана можете да се крећете горе-доле у односу на тачку, али не и лево - десно, јер је онда ефекат слабији.

* На коју дубину се убадају игле?

- То зависи од конституције пацијента, дијагнозе до тога да ли се третман ради зими или лети, јер се примена разликује у зависности од годишњег доба. Када је хладно игле се убадају дубље. Кинези дубину примене акупунктуре мере у цунима. Један цун је 25 милиметара. Неке тачке се убадају на дубину од једног цуна, а у регији глутеуса може да се иде и од три до четири цуна.

* Да ли се игле разликују по дебљини и по дужини?

- Да. Када се ради лице игле су релативно танке и кратке, да се не оштете околне структуре, и не убадају се под правим углом, већ најчешће под углом од 45 степени. Када радимо скалп-акупунктуру не можемо дубоко да бодемо зато што постоји мало меког ткива изнад кости лобање, већ се након убода иде паралелно уз кост по линијама деловања.

* После третмана да ли су видљиви трагови убода на кожи?

- Ми волимо када се виде трагови на кожи, јер је то добар одговор, односно позитивна реакција на акупунктуру. Ако убодете тачку баш у епицентар, око те тачке се појави круг благог црвенила. Код пацијената код којих је одговор на акупунктуру врло добар, на кожи се оцрта чак цео канал на коме се налази тачка. То је пун ефекат третмана и тај пацијент је идеално изабран. Готово да смо сигурни да ће та акупунктура дати ефекат за који је примењена.

* Може ли да се јави и крварење?

- Може, али традиционална кинеска медицина каже да је то добро. Сматра се да, ако нисте "пустили крв" нисте ни радили акупунктуру. То је због тога што путем крви патолошки фактор или патолошки "ћи", који се објашњава као негативна енергија, излази на површину.

* Ко боље реагује - мушкарци или жене?

- Нема правила, али су жене углавном храбрије и лакше подносе игле. Кинези су радили истраживање да крвна група битно утиче на ефикасност акупунктуре. За АБО систем крвних група, најбољи резулати се постижу код А крвне групе, али су ти пацијенти и највише осетљиви на убод, и највише их боли. Обрнуто је за крвну групу Б, док се код О постижу добри резултати, а имају осредњу осетљивост на убод.

* Колико дуго могу да трају ефекти третмана рецимо за алергију?

- Веома кратко, али могу магнетима за акупресуру да се стимулишу одређене тачке, обично преко ушне шкољке. Концентрација полена је, међутим, прошле године у нашој земљи била 50 пута већа од нормалне. То је велика концентрација алергена, и наше терапије могу да ублаже симптоме, али не и да потпуно излече пацијента. Код особа које дуже времена проводе напољу, потребно је да се третмани понове.

ПОМОЋНА ТЕРАПИЈА ДИЈАБЕТЕСАМОГУ ли акупунктуром да се третирају и хроничне незаразне болести, као што је рецимо дијабетес?

- Лечење дијабетеса се код нас не ради само акупунктуром, али се овом методом доказано смањује ниво шећера у крви. Такође, код пацијената са шећерном болешћу акупунктура се примењује за лечење последица, најчешће дијабетесне полинеуропатије. Ту морамо да водимо рачуна о томе колико игала користимо, неке тачке не могу заједно да се примењују јер изазивају одређене нуспојаве. Тако, на пример, одређене тачке не смеју да се третирају код трудница, јер могу да изазову побачај, а слична ограничења постоје и у третману хипертензије или хипотензије.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар