Без права гласа само 186.000 људи?!

Данас у БиХ тек око 186.000 људи нема право гласа на изборима, јер је само 186.000 млађих од 18 година! Овај готово невјероватан податак, заправо, произлази из званичних и објављених података Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, односно Агенције за статистику БиХ.

Босна и Херцеговина 02.07.2016 | 15:46
Без права гласа само 186.000 људи?!
Наиме, ЦИК БиХ је 4. маја ове године објавио да је број бирача у БиХ 3,345 милиона (тачно 3.345.486). Истовремено, према тек објављеним резултатима пописа, грађана БиХ је укупно 3,531 милион (тачно 3.531.159), из чега произлази рачуница да је тек 186.000 млађих од 18 година који немају право гласа!?

И оним који немају никаквих додирних тачака са статистиком, пописом и изборима јасно је да овдје нешто дебело не штима, но још нема поузданих сазнања и информација да ли је у питању инжењеринг, катастрофална грешка, или тек најпростија нелогичност која ће нам из ЦИК-а и Агенције бити представљена као статистичка логичност.

Вехид Шехић, предсједник Форума грађана Тузле, иначе експерт за уставно право и некадашњи члан ЦИК БиХ, на овакву је могућност упозоравао још раније. И данас је увјерен да с овим подацима нешто није у реду.

"Обично је омјер да двије трећине грађана има бирачко право, а једна трећина нема. Вјероватно је посриједи то да велики број грађана БиХ није обухваћен пописом. Не знам како другачије тумачити ову малу разлику између грађана који имају бирачко право и укупног броја грађана БиХ", наглашава Шехић.

Каже како није присталица "теорија завјере", али да је потпуно јасно, када се упореде ова два податка, да нешто у систему није у реду.

"Проблем је што се попис свео на број грађана по етничкој основи, гдје странке које заступају 'виталне националне интересе' у том попису виде само бирача, а на основу броја бирача виде дио колача у власти који ће добити. Апсолутно нико не говори о економском, социјалном стању грађана БиХ, људским правима грађана, јер то актуелну политику апсолутно не интересује", закључује Шехић.

Максида Пирић, портпарол ЦИК-а, истиче да они не могу коментирисати резултате пописа, али да могу појаснити начин на који се води бирачки списак.

"Он се води на основу података које добијемо од надлежног органа, а то су конкретно бирачи, односно грађани који имају важећу ЦИПС-ову личну карту. И додатно, постоји категорија бирача која гласа из иностранства, а која се може регистровати и бити на бирачком списку и без важеће ЦИПС-ове личне карте, ако су били на попису становништва 1991. године", појашњава она.

Закључује да је много мање бирача у односу на 1991, те да сви они, "ако су живи, могу бити регистрирани бирачи из иностранства".

"Дакле, сви они који су били на попису 1991. могу бити на бирачком списку, а не морају бити на задњем попису. Изборни закон то омогућава", појашњење је Пирићеве.

И из Агенције за статистику БиХ наводе како су они, у коначним резултатима пописа, објавили укупан број сталних становника БиХ, "оних који по методолошким правилима за попис задовољавају критерије сталног становника".

"ЦИК има, осим базе података из ЦИПС-а, или неких других извора, и евиденцију држављана БиХ, грађана који имају држављанство БиХ без обзира на то да ли спадају у категорију сталних становника или живе у иностранству дуже од годину", казала је Мирсада Адембеговић, стручни савјетник за односе са јавношћу.

Ипак, нема никакве дилеме да би ово, након саме одлуке директора Агенције Велимира Јукића о јединственом програму обраде података пописа, која је ентитетски подијелила БиХ, могло прерасти у нову аферу.

Распиривање међунационалних тензија

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да резултати пописа нису тачни и релевантни и да треба извршити њихову ревизију.

"Сви знамо да резултати нису тачни и релевантни. Причу о попису претворили смо у политичку, што није требало. Компромис је био једноставан, јер је требало за 196.000 грађана рећи да живе у иностранству, а њиховим уврштавањем у сталне становнике БиХ смо добили статистичку илузију", рекао је Иванић.

Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, изјавио је да резултати пописа становништва у БиХ служе за распиривање међунационалних тензија.

Он је истакао да је Република Српска тражила резултате пописа становништва којима неће бити угрожен нико у БиХ.

(БН телевизија/Независне новине)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Луди Милојко

02.07.2016 13:57

Има толико и вози даље.Не зиви се од броја вец од посла и рада. Боље да бројите фабрике које сте отворили и колико сте становниства запослили .Смара те висе са тим ,додијали сте и Богу и народу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јузни Славен

02.07.2016 14:34

Слазем с вама

Name

ДЗЕ ЗАПЕЛО

02.07.2016 14:01

Десе људи мало уозбиљите па то зна и највеца будала да то не иде тако знаци ја имам право гласа зивим вани ал нисам уписан и сад то помнози са хиљаде људи по цјелом свјету имају право гласа а нису уписани и то је то за други разред основне сколе

ОДГОВОРИТЕ
Name

зајебант

02.07.2016 14:02

Подаци ЦИК-а су лажни.. резултати пописа су ОК. јбг... јавна је тајна да код нас умрла лица редовно излазе на изборе и гласају.... зато је број гласача тако близу броју укупног становништва! чим обаве своју грађанску дужност умрли се враћају тамо одакле су дошли ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

боса

02.07.2016 14:18

Ето, заборавите попис, али хајде договорите се сад да се уведе закон о поријеклу имовине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

02.07.2016 14:25

Нормални да је тако.Ниста цудно!Колико људи у диаспори има право гласа ал није у попису.Негдје око 200 хиљада редовно гласа ал није се у опсте уписало ни као резидентни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

02.07.2016 20:39

Има милион а 200 000 гласа,то је истина.

Name

Драган

02.07.2016 14:30

"Није важно ко гласа, већ ко броји гласове"

ОДГОВОРИТЕ
Name

2x2

02.07.2016 16:24

Погледај Хрватску и Србију,исте су имали проблеме са пописом и и бројем млађих од 18 година,у Хрватској после пописа 2011 испало је да има нешто мање од 200000 млађих од 18,када су извршили упоредбу између бирачки спискова и пописни резултата,слична је ствар и у Србији,што се тиче дипломе радо ћу ти показати своју.Наврати у Зворник.То што држава постаје пуна пензионера а не млађих особа није мој проблем,ја се трудим за разлику од осталих.Просјечна старост БХ грађанина све показује,39,5 година.У мањем ентитету износи 41 док је у ФБИХ нешто млађе 38,Треба погледати и структуру ожењених и неожењених,данас породице имају 1 дијете,прије најмање 2,најбоље видим по основној школи коју сам похађао у Зворнику,некада су биле 2 пуне зграде у двије смјене,данас пола једне зграде испуњене ђацима ,остало зјапи празно.Неке подручне школе су и затворене а прије рата су бројале до 100 ученика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

02.07.2016 17:27

Сваки дрзављанин који има ЛК је истовремено и на бирацком списку. Сваки бх дрзављанин није пописан на Попису јер је вани. Попис није исто сто и посједовање дрзављанства и лицних докумената

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.07.2016 18:14

Хај ти то њима објасни

Name

Кики

02.07.2016 19:07

Теско.

Name

БЛ

02.07.2016 19:52

Онда ниједна држава нема тачне податке, већ извлаче како коме кад одговара. Ни П од професионализма ту нема, само политиканство.

Name

са

02.07.2016 20:17

БЛ- То требају струцне особе да објасњавају народу. Разллике измедју Бирацког списка и Пописа. Најбоље би било примјенити Дански модел. Они не врсе попис, имају континуирану базу података о свом становниству. Све је на једном мјесту. Само наси лове и мутном јер им то одговара. Овај Попис им је свима досао као кец у рукаву. Цекамо да видимо која је наредна тема

Name

БЛ

03.07.2016 09:53

Њихове теме су увијек исте: лова, некретнине, скупа аута, младе цице секретарице, концесије, сировине, руде, енергија. Наше се мијењају: демократија, права, слободе, идеологија, религија...нама ово виртуелно, МАТРИX.