Добра вијест: Смањила се озонска рупа

"Не очекујемо потпуно опоравак до негдје 2050. или 2060. али видимо да озонска рупа више није тако драматична каква је била", кажу научници који су радили на пројекту

Свијет 02.07.2016 | 07:43
Добра вијест: Смањила се озонска рупа
Појавили су се први јасни докази да је озонска рупа изнад Антарктика почела да се обнавља, објавили су научници.

Научници су рекли да је у септембру 2015. рупа била око 4 милиона квадратних километара мања него 2000, јавља ББЦ.

То се приписује дугорочном поступном смањивању коришћења хемикалија које уништавају озон.

Британски научници први су уочили половином 80-тих година прошлог вијека да се озонски омотач почео стањивати око 10 километара изнад Антартика.

Озон је важан јер блокира штетно ултраљубичасто зрачење сунца, а његов недостатак повећава опасност од рака коже, оштећења катаракте и штети животињама, а нарочито планети.

Године 1986. утврђено је да озон уништавају молекуле из фреона (ЦФС) који можемо наћи у разним производима, од лака за косу, преко хладњака и расхладних уређаја.

Разлог због којег је омотач почео да се стањује управо изнад Антарктика је тамошња екстремна хладноћа и пуно свјетлости.

Захваљујући протоколу из Монтреала (1987.) о забрани фреона стање је поступно почело да се поправља. Сада се први пут види да се озонски омотач поновно почео повећавати.

"Не очекујемо потпуно опоравак до негдје 2050. или 2060. али видимо да озонска рупа више није тако драматична каква је била", кажу научници који су радили на пројекту.

Извор: Недељник

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дај Бозе

02.07.2016 06:54

Ма дај!Од цега се смањила озонска рупа? Ако узмемо у обзир свакодневни прирастај становниства,пораст производње у свету,повецан број возила на путу,трактора,косацица и других масина,ратова,летова цивилних као и борбених,повецаност издувних гасова,домацих и дивљих зивотиња... и тако даље. Све се повецало само код струцњака који вероватно раде за одредјене лобије се смањује озонска рупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормално

02.07.2016 09:42

Атмосфера се регенерише због равнотеже, ко је некад учио физику знаће о чему говорим. Зато имамо овакво вријеме тј невријеме широм планете. Природа ће побиједити не брините...

ОДГОВОРИТЕ