Што није успио рат, остварила је политика

Колико је кога у БиХ, мање више, знало се и прије објаве резултата пописа, но поразна је статистика о националној структури у ентитетима, а још поразнија у два највећа града у земљи - Сарајеву и Бањалуци. Коментари на друштвеним мрежама напластичније показују какав је однос у промјени националне структуре.

Босна и Херцеговина 02.07.2016 | 07:36
Што није успио рат, остварила је политика
Упоређујући то са мјестима на стадионима, испада да у Сарајеву на стадион Кошево могу стати сви пописани Срби и Хрвати и да остане и мјеста за остале, док би сви Бошњаци и Хрвати који живе у Бањалуци могли комотно стати у спортску дворану Зетра. Ово је тек показатељ како је политика у БиХ свих година била јасно опредијељена у намјери да не потиче повратак, суживот и мултиетничност. То је била посљедња карта на коју више ни с блефом не могу заиграти пред изборе.


Изјашњавање, илустративна фотографија

Бити свој на своме, коначно су, и званично то могу изјавити, дочекали они који су остварили своје политичке амбиције – да буду већина. Резултати пописа у бх. ентитетима показали су поразне податке.

Бошњаци су у ФБИХ 70 посто већина, док су Срби једва премашили бројку од три посто. У Републици Српској преко 81 посто је Срба, док је Хрвата нешто више од два посто, а Бошњака мало мање од 14 посто. Ово је јасан показатељ да су циљеви остварени, да је политика урадила све да се зацементира ратно стање и поратне амбиције да свако буде цар у својом дворишту.

Аналитичарка и новинарка магазина старт БиХ Рубина Ченгић, подсјећа како ни са једне ни са друге стране није било довољно напора да се људи врате и интегришу.

„Видјели смо да у Бањалуци има свега два посто Хрвата, а Драган Човић се заклиње у своје пријатељство с Милорадом Додиком. Видјели смо да је Бошњака једва 13 посто, а да Бакир Изетбеговић говори о добрим и конструктивним односима, а никада нисмо видјели да сједну и договарају се како провести тај фамозни анекс седам", каже Ченгић и додаје: "Дакле, никоме овдје није стало да се вратимо на пријератно стање и да живимо заједно, него су сви заузели своју територију коју чувају.“

Поразно је да у „мултиетничком“ Сарајеву има, како се то на друштвеним мрежама брзо сабрало и одузело, таман толико Срба и Хрвата да могу стати на стадион Кошево. На нешто мањи стадион Борца у Бањалуци, ако се нагурају и на терен, могли би стати стати сви Хрвати и Бошњаци у том граду. Згодни подаци за манипулацију, како то оцјењује предсједник Хелсиншког одбора у Републици Српској Бранко Тодоровић.

Бранко Тодоровић, предсједник Хелсиншког одбора у Републици Српској

„То је један застрашујући показатељ колико је грађана БиХ убијено, протјерано, или напустило ову земљу. То је требало да буде показатељ наше спремности за кајање, за преузимање одговорности за освјешћивање од онога што смо једни другима учинили и можда нека врста новог полазишта за неку врсту нових односа, али и онога да преузмемо одговорност и суочимо се са затрашујућом истином о томе", каже Тодоровић и закључује: "Истовремено, политика се показује огољена у тој својој нељудскости.“

Не чуди ништа јер је попис у БиХ заправо био пропис, са инструкцијама, кампањом и тежњом да се освојено и огради, оцјењује аналитичар Есад Бајтал.

„Како коментарисати сулуду логику која током рата прича о својим успјесима, а након рата пориче резултате тих успјеха? Једном се хвалите, јер је то у једном тренутку тако, побијесили овдје истјерали ондје и када је послије рата требало положити рачуне међународној и властитој јавности онда се почело умањивати, негирати. Онда је дошао попис од ког се дуго бјежало, све док попис није постао пропис. Грађанима није дато да буду људи и грађани него је прописано како ће се изјашњавати. Е, сад се објављују резултати прописа, а не пописа. То је та дијалектика интересних игара овдашњих етно олигархија и у таквој игри нема стида“, коментарише Бајтал.


Професор Есад Бајтал

Пописни резултати згодно су предизборно оружје које више није потребно ни умотавати, тако се намјестило свим странама у БиХ. Оно што није успио рат успјела је политика, наводи Тодоровић: „Имамо и даље један процес не само удаљавања унутар БиХ, већ и процес пребројавања и манипулирања страховима, како би се једна од страна приказала злочиначком."

Пописом је БиХ добила огледало у које, ако је судити према коментарима пописних резултата, гледа с изопачене стране. Па се тако оно што би требао бити пораз - слави као побједа.

Извор: РСЕ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

слазем се

02.07.2016 05:44

Срби су и током рата били постројавани на стадион Косево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.07.2016 08:03

А сада српских кости има на помоћним стадионима и по парковима.

Name

Ја

02.07.2016 06:09

А ко оно позва Србе 1995 да напусте Сарајево Илидзу Хадзице. Нису били Босњаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја с Козаре

02.07.2016 07:20

Па муслимански радио и тв Сарајево. Па нису Срби заборавили злочине што сте им чинили, нарочито онима који су вам вјеровали. То се може видјети и по задњем Попису, гдје у 'Ведерацији сада нема ни 3% Срба, и то је етнички чистије него у 'Рватској. Добро би било кад би имали и мало морала, и срамили се своје нечасти.

Name

Непознат

02.07.2016 07:22

То крију које позво некасе објави истина И ја сам Србин

Name

ре ја

02.07.2016 07:35

Пишеш као да се ништа није десило од 1992 до 1995. године. Само неколико детаља да те подсјетим: МЗ Граховиште, Општина Вогошћа, мјесец мај 1992. Припадници паравојних формација муслимана, зелене беретке, улазе у село и одводе све мушкарце на стрељање. 11. јуна исте године, понављају злочин и у МЗ убијају све преостале мјештане а куће пљачкају и уништавају имовину. Настрадали су сви били Срби. Село Чемерно код Илијаша, година 1992. мај мјесец, сви који нису успјели побјећи, њих 34.су убијени на кућном прагу. Куће опљачкане и запаљене. Данас у селу нема никога од пријератних мјештана. Били су Срби. Село Ледићи код Трнова, јуни мјесец 1992 године, након упада припадника тзв. арбих, убијено је 24 мјештана села, од чега беба од 18 мјесеци и старица од 90. година. Били су Срби. Данас у селу борави 7. мјештана у седам обновљених кућа. Остале је све у рушевинама. Ко је слао ''позив'' овим несрећницима да напусте своја огњишта.

Name

ре јоја

02.07.2016 08:07

Јоја јел то ти пишеш власким односно босансковласким језиком.Хахаааа баш си јоја

Name

ре ја ја

02.07.2016 08:16

Све је јасно и сви подаци посоје, људи знају. У коментару поред описа чињеница које су неспорне фале имена , а сигуран сам да их знаш. Зашто се препуцавате на сајту, сви су мање више чинили свакакве гадости, али имена треба да се јавно кажу, зашто крити оне који су нечаснио чинили зло ма ко они били.

Name

рере ја ја

02.07.2016 10:22

Није ово препуцавање већ одговор на твој коментар, да је неко позвао Србе 1995. године да напусте Сарајево, па је због тога, по овом накарадном попису, Срба нестало из Сарајева и фбих. Сви морамо писати истину о страдању свих народа на овим просторима. На смијем ја, као Србин, писати лажи да у рату није настрадао нико од Муслимана и Хрвата и да за та страдања нема нико крив из мог народа. То исто би требао чинити и Бошњак и Хрват. Не можемо будућност градити на лажима и те лажи оставити нашој дјеци да се и они кољу и убијају. Надаље, кажеш да фале имена. Чија имена, жртава или кољача. Имена жртава су видљива на сваком кораку, на споменицима, а имена кољача су позната тзв. инстуцијама правосудног система тзв. бих.

Name

Михаило Микиц

02.07.2016 06:33

СРБи све три вјере требају да схвате да свака стоке треба да зиви у своме вјерском тору, јер када су они заједно могу да се пободу и да избије нови рат, а то Творци Новог свјетског поретка барем са сада не зеле да виде. Имају они сада веци и вазнији брига, на првом мјесту како да оцувају и просире ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златан

02.07.2016 07:36

А онда вам нетреба да идете у европску унију , јер за вас није ниста друго него тор.. а невидите да се и данс удају и зене и мјесају све нације...

Name

Милан

02.07.2016 08:15

Михаило Микиц @ Ти нит си цовјек нит вјерник ,ради таквих имамо исељавање из БиХ

Name

јаоо

02.07.2016 16:22

Па ко дебилу попут тебе уопсте даде тастатуру...

Name

Само ја

02.07.2016 17:42

Цуј ови "срби" Све три вјере хахахахаха цекај да додјем мало себи ухх

Name

Правда

02.07.2016 07:21

А ста је са онима који нису никако пописани а има јих стотине хиљада као ја сто зивимо вани нико ме није пописо јер сам био вани а попис није радјен у Јулу и Аугусту када вецина људи дојдје на годисњи имали објасњење а нисам се преко интернета пописао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.07.2016 08:18

Сви смо страдали ако политика овако настави неце нас бити јос мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

02.07.2016 19:59

Је ли неко мислио да це друкције бити послије етницког рата. Е јесте мудрост па закљуцити последицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

02.07.2016 20:02

Прице о повратку су за малу дјецу. Ко се хтио вратити, могао је, на било којој страни. Ко це се вратити кад се скуцио на другом мјесту, деугим граду, другој дрзави? Поразно је то сто нас је милион мање у цијелој БиХ, сто је толико неписмених.. То је веци проблем од пребројавања крвних зрнаца. Само народ то не види јер су заслијеплкени политицком идеологијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.07.2016 07:26

Ево сви нешто критикују, а на наредним изборима опет побјеђују националисти. Па народ је такав постао, знам то врло добро стално путујем и видим. Политичари су постигли шта су хтјели и сада овчицама је јако лако манипулисати.

ОДГОВОРИТЕ