Угар је уништена ријека а не нетакнута природа

Прије неколико дана у кањону Угра окупили су се домаћи политичари, стране дипломате, амбасадори, представници правосуђа и многе друге особе из јавног живота Босне и Херцеговине. Неформално дружење, у окружењу "нетакнуте природе" на ријеци Угар, како наводе "Независне новине", у Центру за животну средину сматрају исмијавањем народа и ширењем лажи.

Република Српска 02.07.2016 | 07:16
Угар је уништена ријека а не нетакнута природа
Из центра за животну средину поручују да Угар није нетакнута природа већ уништена ријека, што је, како кажу, присутнима могла да објасни и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, чије је министарство уз њен потпис издало дозволу за изградњу више хидроелектрана на овој ријеци и њеној притоци Иломској.


Сребренка Голић на отварању МХЕ "Запеће" на ријеци Угар

-Присутни очигледно нису били упућени или нису жељели да знају да је ријека Угар уништена изградњом хидроелектрана „Запеће“ и „Новаковићи“, а у плану их је много више које би ову ријеку могли да доведу до тоталног уништења. Наведене двије хидроелектране, које су изграђене у протеклих неколико година од стране фирме Келаг из Аустрије и Њемачке довеле су до уништење ријеке, њене флоре и фауне, нивоа и квалитета воде у кориту и гнијева локалног становништва, каже Горан Кривић из Центра за животну средину.


Милорад Додик и Жељко Копања на Угру 2015.

Кривић истиче да су политичари који су се окупили на неформалном дружењу могли и требали да зауставе уништавање ријеке Угар, и не само ње, него уништавање свих ријека у Босни и Херцеговини којима пријети изградња хидроелектрана. Наглашава да од тих хидроелектрана корист имају само приватни инвеститори који уништавају наше ријеке и онемогућују локалном становништву њихово кориштење.

-Сљедећи пут бисмо радо да позовемо госте, који очигледно нису упућени, да обиђу постројења и градилишта хидроелектрана и да свједоче о каквој се штети ради, па да након тога ако могу остану равнодушни и наставе дружење у „нетакнутој природи“, док се за Угар и све друге ријеке БиХ многи њихови сународњаци годинама боре да остану стварно нетакнуте“, додао је Кривић.

Неформално дружење у природи које окупља јавна и утицајна лица би требало да промовише природне љепоте, њихово одрживо коришћење и туризам, запостављену грану која би могла да допринесе више него уништавање ријеке изградњом хидроелектрана, које природно богатство наше земље шаљу у неповрат.

На ријеци Угар и њеној притоци Иломској изграђене су укупно три мале хидроелектране, што је ову некада плаховиту планинску рјечицу претворило у поток и у знатној уништило еко систем у њеном кањону.


За купање на Угру готово да нема мјеста

Извор: Истинито
 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Нео

02.07.2016 05:29

Ста сељак, у овом слуцају сељацина, зна о завицају? НИСТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Планинар

02.07.2016 06:30

Унистена је ријека Сана.Унистен И Угар.Народ нема никакве користи од тога.

Name

самуел

02.07.2016 08:26

ре_планинар твоје је да гласас а не да паметујес

Name

упутство

02.07.2016 05:42

Обратите се проф. др Цедомиру Црногорцу, да вам струцно појасни овај феномен - хyдрологyц@гмаил.цом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.07.2016 06:41

Миле има спремну одступницу кад додје тренутак, заболе њега она ствар за нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

02.07.2016 08:38

Ријека Угар је нестала али је за организатора друзења настао водоток пара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро Бл

02.07.2016 11:46

Па браћо Срби, Босњаци и Хрвати и остали од природе се не живи бар ми нисмо способни да имамо користи од туризма.Можемо продавати ел.енергију.Па ј.би га не може јаре и паре.Сад пљујте по мом коментару али истина боли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дел Боy

02.07.2016 12:12

Случајно или намјерно...као у њиховој реклами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

..гаврило

02.07.2016 13:03

Ре-миро.А јеси мустра.Ми као народ, опстина или дрзава не знамо уновцити природне ресурсе па их онда препустимо групици која зна узимати паре па их преко ко'фол ино-фирме униставању а све за добро.Не заборави да градјани РС-а ту струју плацају 2,5 пута скупље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

02.07.2016 18:13

Гилићка и Ђокић се у то разумију до бола, а Баја мало боље, јер паре су ту , па ко кога зезне......

ОДГОВОРИТЕ