Португалци у полуфиналу са пет нерјешених резултата

Репрезентација Португала први је учесник овогодишњег полуфинала Европског првенства у фудбалу.

 

Фудбал 01.07.2016 | 20:40
Португалци у полуфиналу са пет нерјешених резултата
Много више привлачи пажњу податак да су се Роналдо и саиграчи пласирали међу четири најбоље селекције без победе у досадашњих пет мечева у Француској.Овоме подвигу треба највише да захвале новом систему такмичења који је и омогућио да чак четири најбоље трећепласиране репрезентације од могућих шест обезбеде пласман у други круг.

Неоспорно је да је врхунске резултате у спорту, осим знања и жеље, неопходна и срећа која често уме да буде пресудна у одређеним тренуцима.

Као у ниједном другом спорту она долази до изражаја у фудбалским утакмицама, када обично једна лопта уме да раздваја победника и губитника.

То је на прави начин показала селекција Грчке која се пре 12 година попела на кров Европе провлачећи се кроз “иглене уши” поред фаворизованих ривала који никако нису успевали да пронађу одговор на чврсту дисциплину Рехагелових ратника и одличну скок игру нападача Харистеаса. Овога лета срећа је променила власника.

Грци се нису ни пласирали на шампионат, а њени нови власници су фудбалери Португала, против којих се уперила лета 2004. године када су у њиховој домовини поражени у финалу на “једну лопту”.

У четвртак увече су елиминисали борбену селекцију Пољске након бољег извођења једанаестераца пошто је после 120 минута игре на семафору стајао нерешен резултат. Утакмица коју су сви предвиђали као тврду и досадну, више је него задовољила високе критеријуме фудбалских поклоника.

Напади су се смењивали на обе стране, а Португалци су одиграли можда и најбољу утакмицу на овом првенству. Ипак, ни ово им није било довољно да после петог одиграног меча забележе тријумф у регуларном делу.

Упутили су чак 21 ударац ка голу Фабијанског, али је само мајсторија Рената Санчеза на истеку пола сата игре завршила у мрежи. Све остало су биле солидне комбинације које нису нашле правог реализатора, баш као што је био случај и против Исланда и Аустрије у групној фази, када су само једном погодили мету упутивши невероватних педесет удараца у оба меча.

Против Мађара су постигли три гола али су мајсторијама Роналда више стизала предност ривала него што се градио пут ка првој победи на првенству на коме им нису даване шансе да направе велики резултат.

Гол Исланда у последњим минутима против бледе Аустрије послао их је као трећепласирани тим у групи на разигране Хрвате, који су опијени тријумфом над актуелним прваком Европе већ себе видели као њихове наследнике.

Португалци те вечери нису упутили ударац ка голу Субашића, али су захваљујући контранападу три минута пре краја другог продужетка
преко резервисте Кварежме отишли даље. Против Пољака су показали другачији приступ, али опет се на исход чекало до самог краја.

Пет сигурних извођача са “креча” послали су их у полуфинале, у коме ће покушати да забележе прву победу на шампионату. У супротном, уколико прођу у стилу као што је то био случај у претходним утакмицама, Португал ће дефинитивно бити већа сензација од Грчке. Не због тима који неспорно поседује квалитет, већ због начина о коме ће се дуго причати.

Коментари / 0

Оставите коментар