Отворен четврти највећи висећи мост на свијету

На источном крају Мраморног мора, између мјеста Јалова и Гебзе, данас је свечано отворен висећи мост Османгази, мега пројект који је дио аутопута дужине 433 километра, који ће повезивати Гебзе, Орхангази и Измир.

Свијет 01.07.2016 | 07:48
Отворен четврти највећи висећи мост на свијету
Церемонији свечаног отварања присуствовали су турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, премијер Бинали Јилдирим, министар саобраћаја, поморства и комуникација Ахмет Арслан и бројни други гости.

Ердоган је том приликом окупљенима казао да је изградња инфраструктуре значајна за економски раст и напредак.

"Увијек сам говорио да су путеви цивилизација, путеви су прогрес, путеви су раст. Главна основа великог напретка који је Турска остварила током претходних 13 година је саобраћајна комуникација", рекао је Ердоган.

Подсјетио је да је мост Османгази мега пројект и четврти највећи мост на свијету те други највећи висећи мост у Европи, напоменувши да ће кориштење новоотвореног моста бити бесплатно за све грађане до краја Бајрама.

Додао је такође да ће упркос свим изазовима Турска наставити са економским растом и наредних година.

"Вјерујем да ће период који је пред нама бити веома добар те да ће нам понудити веома позитивна дешавања. Будите сигурни да ће ови проблеми учинити Турску још снажнијом", казао је Ердоган, додајући како је сада у плану изградња новог моста који ће се звати "Цанаккале 1915".

Јилдирим је такође истакао како је најбољи одговор на насртаје терористичких организација економски раст и напредак земље.

"Наш одговор тероризму ћемо дати тако што ћемо још више производити и напредовати. Али овдје није крај. Ова година ће бити година када ћемо покренути бројне велике пројекте", нагласио је Јилдирим.

Мост Османгази, који се још назива и "Заљевском огрлицом", дио је аутопута која је највећи цестовни инфраструктурни пројекат у турској историји.

Ова цеста ће тренутну вожњу од Истанбула до Измира, која траје 9,5 сати, смањити на свега 3,5 сата. Такође, захваљујући мосту, вожња између тачака које спаја, која је трајала два сата, сад ће трајати свега четири минуте.

Висећи мост између градова Гебзе и Јалова има средњи распон од 1.550 метара, висина носивих стубова му је 252 метра, а укупна дужина моста је 2.682 метра, што га чини четвртим најдужим мостом те врсте на свијету.

Градња моста, чији је камен темељац постављен 30. марта 2013. године, трајала је 39 мјесеци. Ова грађевина многе ће подсјетити на мост "Голден Гате", један од симбола Сан Франциска.

Аутопут дужине 433 километра, која ће повезивати Гебзе, Орхангази и Измир биће довршен до 2018. године. Почетак ће му бити у граду Гебзе, на сјеверном дијелу заљева Измит, а дијелом ће спајати црноморску с егејском обалом.

Турска је у посљедњем периоду остварила значајне инфраструктурне пројекте, међу којима су свакако и трећи мост преко Босфора у Истанбулу, градња трећег истанбулског аеродрома који ће коштати 10,25 милијарди евра, а који ће уједно бити највећи на свијету.

Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Црни

01.07.2016 08:21

Машанла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

01.07.2016 09:25

Масала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

01.07.2016 11:40

Алаху свети м о ј !!!!!

ОДГОВОРИТЕ