Кормак: Дејтон и БиХ биће заувијек повезани

Амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) у Босни и Херцеговини Морин Кормак рекла је данас у обраћању званицама на пријему у Сарајеву поводом Дана независности САД-а, да су прве двије ријечи америчког Устава "ми, народ" значајне, јер и у БиХ и у САД-у народ је тај који ће одлучити да ли ће слобода бити обезбијеђене и наредној генерацији.

Босна и Херцеговина 30.06.2016 | 21:41
Кормак: Дејтон и БиХ биће заувијек повезани
"Ми, народ смо ти који ће одредити да ли наше двије земље настављају свој невјероватан пут и да ли ће искористити свој невјероватан потенцијал", истакла је Кормак. 

Како је рекла, није увијек једноставно ангажовати се у друштву пуном различитости, али нагласила је да је изградња мостова између различитих заједница, иако најтежи, уједно је и најбитнији ангажман.

"Он наводи грађане да другачије размишљају, да се одмакну од прошлости и замисле нову будућност", казала је америчка амбасадорка.

Пријему је присуствовала и делегација из Дејтона којој је Кормак захвалила на доласку у Сарајево и казала да грађани Дејтона гаје посебно пријатељство с БиХ.

Подсјетила је на мировне преговоре који су тамо одржани прије више од двије деценије те нагласила да то значи да ће Дејтон и БиХ бити заувијек повезани.

"Чињеница да су лидери из Дејтона данас у Сарајеву, на прослави нашег националног празника, доказ је те трајне везе", казала је, додавши да "вечерас радимо на јачању веза између двије земље".

Поручила је да Американци и Босанци и Херцеговци морају имати на уму да пролазе заједнички пут те да не смију заборавити оно што их чини јачим - ријечи "ми, народ".

Кормак је у изјави за новинаре подвукла да су врата Европске уније отворена за чланство БиХ. Такође, напоменула је да су се бх. политички лидери и странке обавезали да ће пратити тај пут и да је вријеме да превазиђу разлике у ставовима.

Извор: Н1

Фото: Н1

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

30.06.2016 19:48

А ко од ње тражи "да прави мостове' у БиХ? Где Америка 'прави мостове' само сирочад остаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

30.06.2016 20:07

Нај боља дрзава свијета ако треба идем у амерцку војску

Name

д

30.06.2016 20:12

Вала баш, потписујем од а до ж...Какви год ми били опет ћемо лакше без све ријешити!

Name

са

30.06.2016 20:11

Дејтон ,,трази,, они су гарант Дејтона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

01.07.2016 04:38

Све за Америку јер је број (1) у свему

ОДГОВОРИТЕ