Нобеловка Малала постала богаташица

Пакистанка Малала Јусафзаи, активисткиња која се залагала за право на образовање и преживела напад Талибана, постала је богаташица за мање од четири године због велике продаје књиге о њеном животу, као и говорничких наступа широм света.

Свијет 30.06.2016 | 07:31
Нобеловка Малала постала богаташица
Осамнаестогодишња Јусафзаи је, такође, најмлађа особа која је добила Нобелову награду, а постала је позната након што се борила за права девојака и преживела покушај напада на школски аутобус у Пакистану у 2012.

Она се лечила у Великој Британији, где сада живи, а у свету данас постоји велика потражња за њеним говорима које наплаћује 152.000 долара.

Поређења ради, јужноафрички борац против апартхеида Дезмонд Туту по говору тражи 85.000 долара, преноси амерички Инститјут фор Полиси Стадис.

Њени мемоари "Ја сам Малала", објављени 2013., продати су у 287.000 примерака у Британији, чиме је зарадила 2,2 милиона фунти, а широм света у око 1,8 милиона примерака, преноси регионална тв Н1.

Јусафзаи је основала Малала фонд који подржава пројекте образовања девојака у земљама у развоју, а 2013. фирму је отворила и њена породица под називом Саларзаи Лтд. како би заштитила права на Малалину животну причу.

"Од објављивање Малалине књиге она је са својом породицом донирала преко милион долара хуманитарним организацијама, већином за пројекте везане за образовање широм света, укључујући и Пакистан", саопштила је њена породица.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар