Британији више нема повратка у ЕУ

Лидери Европске уније, укључујући и немачку канцеларку Ангелу Меркел рекли су у Бриселу да Великој Британији више нема повратка у чланство Европске уније.

Свијет 29.06.2016 | 18:11
Британији више нема повратка у ЕУ
Британска влада најпре мора званично известити Европску унију о напуштању чланства да би се могао покренути поступак правног искључивања Велике Британије из устројства Уније и преговори о будућим односима ЕУ и Британије као треће, стране земље.

То се наводи у припремљеном завршном документу заседања 27 шефова држава или влада ЕУ који су данас, без присуства британског премијера Дејвида Камерона, темељито претресли све последице одлуке британских грађана на референдуму о изласку из Уније, одржаном 23. јуна.

Европски парламент је затражио да Лондон што пре покрене поступак раздруживања с Унијом на темељу члана 50. ЕУ Уговора из Лисабона, а више лидера ЕУ, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел су предочили да резултат британског референдума не може да се преокрене и да Великој Британији више нема повратка у чланство Уније.

То је био и одговор на тврдње дела британских политичких снага и америчког државног секретара Џона Керија да би се могло догодити да Велика Британија ипак не покрене члан 50. темељног акта Уније и да можда новим референдумом издејствује останак у чланству ЕУ.

У нацрту закључака дводневног самита ЕУ се подвлачи да "не може бити никаквих преговора" ЕУ и Велике Британије пре него што влада у Лондону званично извести и покрене поступак изласка из чланства ЕУ, а то се очекује почетком септембра кад је најављено да ће на власт доћи нова британска влада, састављена од присталица Брегзита.

Вође 27 чланица Уније наглашавају да је "пожељно да се то догоди што пре и избегне дуже раздобље неизвесности" и додаје да ће Велика Британија све док не напусти чланство ЕУ уживати сва права и обавезе унутар Уније.

У завршном документу самита ЕУ се изражава "дубоко незадовољство" због исхода британског референдума и наглашава "решеност да се сучели са свим тешкоћама које би проистекле из новонастале ситуације".

"Решени смо да останемо уједињени и деламо у оквиру ЕУ да бисмо се ухватили у коштац с изазовима 21 века и нађемо решења у складу с нашим нацијама и народима", истичу лидери европске 27-орице.

Они наглашавају нужност да се учини много више и брзо да би се изашло у сусрет очекивањима грађана кад је реч о "безбедности, напретку и изгледима за бољу будућност… морамо деловати и у интересу младих".

Вође ЕУ наводе да ће приступити "нужном преиспитивању политике о будућности Уније да би се дао нови подстрек 27-орици" и то ће уследити у септембру у Братислави.

Остаје да се види да ли ће то значити не само економске и инвестиционе подстицаје привредног раста и запошљавања, као јачању безбедности, сламању тероризма и илегалне имиграције, као највећих брига грађана, већ и збијање редова највише око еврозоне за оне чланице ЕУ које теже бржој и тешњој интеграцији.

То су и лидери више чланица предочили као извесност, нагласивши да они који желе да се више уједине на то имају право и темељним актом, Уговором из Лисабона.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

У рукавицама

29.06.2016 22:36

Исправнп Британци размисљају. Засто да издрзавају све те пропале дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

30.06.2016 02:15

Постовање, Само да знад са да је сведска укинула азил свима, могу остати само тески слуцајеви, нема спајања породица, ко додје мозе остат 13 мјесеци. за криминална дјела депостација, избјеглицама из африке никакав азил. Избацили су румуне који су просили. Промјене се десавају УВЕЛИКО.