Аеродроми су главне мете џихадиста

Терористички напад на у Истанбулу није могао да дође у горе време за Турску, а свијет мора да се забрине због тога што је поново аеродром нападнут.

Свијет 29.06.2016 | 12:19
Аеродроми су главне мете џихадиста
Све се догодило у моменту када турска економија почиње да се опоравља од удара који су се десили послије претходних напада у Анкари И Истанбулу, али и када ствари крећу да иду на боље у међународним односима у свјетлу помирења са Русијом и Израелом, те наставком евроинтеграција.

Власти сумњају да су за напад у ком је страдало 36, а повријеђено око 150 особа одговорни припадници Исламске државе, међутим, појављују се и гласине да би одговорност могла да иде и на страну курдских побуњеника, који су под великом репресијом Ердогановог режима.

Највећи напад који је Исламска држава извела у Турској догодио се у октобру прошле године, када су се на мети нашли управо Курди. Тада је погинуло њих 103.

Ипак, посљедњих мјесеци су веома активни такозвани Курдски соколови слободе, најрадикалније крило Радничке партије Курдистана, који су преузели одговорност за недавне нападе у Анкари и Истанбулу, тврдећи да нападају само војне циљеве.

То би донекле могло и да одгонетне ко је одговоран за напад на "Ататурк".

Оно што је свијет имао прилику да види у Бриселу раније ове године је скоро пресликан случај. Тада су такође тројица нападача била на задатку на аеродрому и активирали су експлозивне направе.

Утврђено је да су они припадници Исламске државе, што би могло да се деси и у случају Истанбула и да преставља жестоку опомену свијету. Ако је Брисел био опомена, Истанбул мора да значи узбуну – главна мета џихадиста су велики аеродроми.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар