Зашто треба јести рибизле

Популарна кисела црвена бобица која се у нашим крајевима најчешће користи за прављење пекмеза или сокова, добродошла је и као салата у многим кухињама Европе, а утицај рибизли на целокупно здравствено стање ће вас можда изненадити.

Здравље 29.06.2016 | 08:39
Зашто треба јести рибизле
У историји је забележено да су још у 11. веку црвену рибизлу користили као драгоцени украс самостанских дворишта и градских вртова, али и као цењену намирницу од које су се припремала јела и природни лекови.

И данас је позната по својим прехрамбеним и лековитим својствима које не би требало занемарити.

Састав и лековитост

Црвена рибизла садржи протеине, јабучну, цитричну и тартаричну киселину и гама-линолну киселину. Богата је калцијумом и фосфором. Обилује витаминима Б групе (Б1, Б2, Б3 и Б6), Ц, А и К. Црвена рибизла је одличан извор антиоксиданса и минерала који побољшавају квалитет коже и косе.

Помаже у детоксикацији тела и тако повећава отпорност организма на болести.

Садржи витамин Ц, као и гвожђе које помаже код анемије. Витамин Ц има и антихистаминска својства која смањују деловање алергена, штити од бактерија и вируса и олакшава тегобе астме.

Добробити рибизли
Здравствене добробити црвене рибизле су снажнији имунитет, мањи ризик од рака црева, превенција срчаних болести, нижи крвни притисак, здравије кости, квалитетнија пробава и чиста кожа.
Штити крвне судове и кости

Рибизла садржи калијум, који је важан за здравље срца и квалитетан рад целог организма. Делује превентивно на хипертензију, снижава крвни притисак и помаже у смањењу ризика од можданог удара. Има знатну количину витамина К, који помаже код здравог грушања крви. Тај витамин задужен је и за одржавање здравих костију јер регулише калцијум у костима па је препоручљив и код остеопорозе.

Диуретик и тоник за пробаву

Било да се једу свеже бобице или у облику сока и желеа, рибизла има одлично лаксативно деловање. Ако се конзумира само неколико дана заредом, проблем затвора нестаје. С обзиром на садржај влакана, редовна конзумација подстиче рад црева и желуца и на природан начин убрзава пробаву. Благо деловање чини рибизле погодним и за особе које болују од синдрома иритабилног црева. Користи се као тоник за апетит и ако се поједе пре оброка, помаже бољој пробави. Црвена рибизла познати је диуретик јер подстиче елиминацију мокраћне киселине, што је корисно за оболеле од гихта или реуматских болести.

Који делови рибизле су корисни за здравље

Семенке унутар плодова рибизле садрже гама-линолну киселину, која снижава повишени крвни притисак, болове и упале, ублажава алергијске реакције и проблеме с кожом. Семенке је добро користити за ублажавање ПМС-а, алергија, напетости и стреса, као и псоријазе и екцема.

Изгњечене бобице у спољашњој примени користе се за облоге код повреда, посекотина и опекотина.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар