Човић се не слаже с Додиком око ССП-а

"У Предсједништву БиХ није било и неће бити прегласавања'', изјавио је данас у Сарајеву хрватски члан Предсједништва Драган Човић. Он сматра да је тренутна политичка криза у БиХ резултат неријешених односа између политичких партија из Републике Српске, а БиХ је талац тих односа.

Босна и Херцеговина 28.06.2016 | 20:45
Човић се не слаже с Додиком око ССП-а
"У БиХ постоји политичка криза за коју је дијелом одговорна и одлука директора Агенције за статистику БиХ о објави резултата пописа'', каже Драган Човић и рекао да је изигран ранији политички договор да се објава тих резултата пролонгира до краја године. Ипак, открива Човић, политички лидери јуче су се поново састали у покушају да нађу рјешење прихватљиво за све како би на неки начин отворили врата за рјешавање проблема око ССП-а. 

"Разговарали смо да ли постоји могућност да Савјет министара донесе одређене одлуке, а ја сам јасно рекао да ће чланови Савјета министара из ХДЗ-а подржати све оно што може бити компромис. Мислим да су у сљедећи дан-два могуће нове активности око пописа како би предуприједили неке одлуке'', каже Човић. 

Лидер ХДЗ-а и хрватски члан Предсједништва тврди да у БиХ нису сви искрени када је у питању европски пут земље те да треба добро размислити шта значи неприхватање шансе коју нам је Европска унија пружила. 

Човић сматра да је преговарачки тим БиХ постигао максимум у преговорима о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању те да нису тачне тврдње да би потписивање тог Споразума уништило домаћи пољопривреду која би изгубила милионе, што је теза с којом је недавно изашао предсједник Републике Српске, Млорад Додик. 

"Који милиони? Ми ћемо имати милионске губитке зато што ћемо остати без европских фондова и затворити комуникацију са тржиштем Европске уније. Бојим се да се неко поиграва са читавим процесом и да преко тога жели ријешити неке друге проблеме. Прво је услов био попис, а сада мост преко Саве .Не може се то стављати у контекст са нашим европским путем, са ССП-ом и са заштитом домаће производње'', сматра Човић и подсјећа да БиХ до краја седмице мора ријешти питање ССП-а ако жели да Европска унија прихвати њену апликацију за чланство. 

Човић сматра да је извор проблема сукоб српских политичких партија, али да БиХ не смије бити талац тих односа. 

На питање да ли он, као освједочени пријатељ Милорада Додика, може утицати на његове ставове у вези ССП-а одговара:

"А не, ја сам своје одрадио. Обавио сам разговор са Додиком, а разговарали смо заједно и са Лајчаком. Разговарао сам са Иванићем, Босићем, Бореновићем. Мислим да они морају између себе рашчистити те односе јер ми не смијемо бити таоци тих процеса'', твди Човић, али истиче да се ипак нада да ће се за два-три дана изаћи из свега овога.

"Проблем БиХ је недостатак повјерења и док то не ријешимо неће бити напредка'', истиче Човић и закључује да изјаве појединих политичара, локалних званичника, али и вјерских лидера не доприносе процесу успостављања повјерења у БиХ.

Извор: СБ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пиxy

28.06.2016 19:26

Коалиција јака као црна земља, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

28.06.2016 19:27

Додик као Србин и Цовиц као Хрват разговарали са Лајцаком??? Неби ме зацудило да сутра Изетбеговиц казе/упита 'Засто разговарају иза мојих ледја када знају да за све договоре треба консензус све три стране'

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

28.06.2016 20:31

Сад је дошло вријеме да се докаже ко је већи хрват од ове двојице , човићу губиш сигурно .

Name

Леко

28.06.2016 20:23

Мислим да овај Цовиц је лагано о.....о насег милог пресједника и Цовиц гледа само свој интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо В.

28.06.2016 20:33

Овом блеферу не треба дозволити да додје у Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

28.06.2016 20:33

Додик има дзи ми фај тактику. О том ССП одлуцује се на некаквом састанку недељом,нидје везе. Уцесници састанка, терабе. Гдје је влада ,министри и парламент???

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

29.06.2016 04:27

Де нека ми неко казе мој пријатељ ради у свици долази куци два пута годисње па некад и три а србин је јели он дрзављанин или није ја не контам у цему је то Проблем.па ваљда ко има пасос лицну он је граданин дрзаве дотицне ИЛИ ГРИЈЕСИМ НЕКА НЕКО ОБЈАСНИ У ЦЕМУ ЈЕ ФАЗОН

ОДГОВОРИТЕ