Мектић: Афере вијека и даље без пресуда

Министар безбједности у СМ БиХ Драган Мектић (СДС) каже да постаје бесмислено да се годинама у БиХ чекају оптужнице у најјачим истрагама за корупцију и криминал тешким милијарде марака што охрабрује криминалце.

Босна и Херцеговина 28.06.2016 | 22:55
Мектић: Афере вијека и даље без пресуда
Мектић је дошао у сукоб са Тужилаштвом БиХ јер је јавно рекао да је немогуће да нема конкретних оптужница ни пресуда у, како су их назвали у Тужилаштву БиХ, истрагама и акцијама вијека које та правосудна институција води. Ради се о случајевима у којима је међу осумњиченима много особа из политичког и јавног живота БиХ. 

Министар безбједности у СМ БиХ у разговору "Новостима" понавља да су политичке елите у БиХ, па и у Републици Српској, снажно увезане са криминалним групама.

Ово се, између осталог, односи на акцију "Пандора" у којој је ухапшено готово 30 особа због астрономске утаје пореза. Тврдило се да је ријеч о штети за буџет од чак двије милијарде марака. "Пали" су тада порезници, цариници, али пресуда нема ни двије године касније. Слично је са акцијом "Лавина" спроведеном око малверзација у банкарском сектору.

“Постаје бесмислено да се годинама у БиХ чекају оптужнице у најјачим истрагама за корупцију и криминал тешким милијарде марака. Резултата нема, а то само охрабрује криминалце”, каже Мектић .

Он с жаљењем констатује да капацитети и рад Тужилаштва БиХ није охрабрујуће.

“Ми морамо да мијењамо Тужилаштво БиХ или у персоналном или организационом смислу и да направимо ефикаснију везу између полиције и тужилаштва. Резултати морају бити оптужнице и осуђујуће пресуде и конфисковање нелегално стечене имовине. У противном, све више срљамо у морални и економски хаос”, рекао је Мектић.

Он тврди да је највећа одговорност на главном тужиоцу Горану Салиховићу који има обавезу да организује рад и да дођемо до конкретних истрага које ће бити завршене у разумном року.

“Салиховић као главни тужилац за сада сноси највећу одговорност због овако лоших резултата”, казао је Мектић.

Он је мишљења да су истраге око Бобар банке, Павловић банке, Банке Српске, Инвестиционо-развојне банку Републике Српске већ морале да резултирају оптужницама.

Он каже да је главни приоритет у његовом раду, осим борбе против тероризма, и борба против корупције.

“Почињене су велике пљачке у јавном и банкарском сектору и то од стране људи из политичког живота”, наводи Мектић, додајући да су политичке елите и структуре у читавој БиХ па и у Републици Српској, снажно увезане са криминалним групама, које су на челу коруптивних афера.

“Очигледно је да су они направили механизам и искористили политичку моћ за пљачку, али и утицаје на медије да отпочну обрачун са мном. Проблем је што желим да се борим против корупције и поручујем тим корумпираним политичарима и другим јавним личностима, који су огрезли у криминалу, да је овај процес кренуо и да ће без обзира на потешкоће донијети резултат. Једна по једна долазе све афере на ред и очекујем процесуирање свих људи из политичког живота који су користили разне незаконите могућности и утицали на корупцију, али и да се на крају запљени њихова нелегално стечене имовине и врати грађанима”, поручио је Мектић.

БН телевизија

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Милос

28.06.2016 14:58

Браво министре! Доста си и трпио Додикову спрегу са тузилаством.Јавно их прозивајте,нека народ зна да Додик и остала мафија дрзе и Тузиластво БиХ!? На крају крајева,Додик је и основао Тузиластво БиХ и за ових 10 година док је дрзао власт само хапсио борце,а ни једног криминалца!? Народ види и зато их мора казнити на изборима,јер је то једини нацин за промјене,укљуцујуци и људе у свим тузиластвима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

28.06.2016 15:08

Прочитајте биографије тужилаца.

Name

клапац

28.06.2016 15:02

Док не будете имали исправне партнере у власти на нивоу БиХ, ниста нецете моци уцинити. Правосудје Републике Српске, Федерације БиХ и Босне и Херцеговине је до те мјере корумпирано да је бесмислено било ста исправно од њих оцекивати. Док народ у власт не изабере неке друге партије и људе, не вриједи се упињати. Да сам на васем мјесту, ја у том свему не бих хтио уцествовати. Предлазем вам да поднесете оставке и да затразите нове изборе на свим нивоима, јер без потпуне промјене у владајуцим структурама, неце ниједна крупна риба одговарати за тај организовани криминал. А покрадене су милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОЛА

28.06.2016 17:08

Овога као да су петом правили!

Name

Све си у праву Мектицу

28.06.2016 15:11

Све сто казе увазени министар у праву је. Медјутим , како је могуце да СДС предлазе за директора агенције за борбу против корупције Драгана Андјелица ? Тај је за вријеме цланства у СДС-у био директор столара у Бијељини. Данас столар не постоји. Послије је био директор Електро-Бијељине и фасовао пар кривицних пријава. Након тога постаје директор Аграрног фонда па и ту прави криминалне афере. Напуста СДС и улази у ДНС како би постао директор Вода српске. И тамо против њега покрецу кривицну пријаву. И таквог цовијека поново СДС ставља на тако битну функцију. Па он је провјерени перац народних пара. пропаст СДС-а мој министре. Побуните се против те криминалне бестије јер он треба Вама да буде десна рука. Ако то не урадите пропали сте и Ви и СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све у праву

28.06.2016 15:31

Алал вера на коментару .Таквог на цело битне агенције. Страсно , народе прогледај......

Name

Зоран

28.06.2016 16:10

Ја бих овдје дао савет г. Мектицу. Ако он има уопште појма о послу којим се бави да је неко криминалац ,лопов или злоцинац онда када га суд осуди правоснажно да би некога осудио за дело за којо га оптужујеш морас имати и јаке сведоке и јаке доказе и није разлог да ти је само политички противник. Друго закон мора третирати сваког исто и цлана СДС , СНСД и било које друге партије и организације а не као овдје код нас моји су невини без обзира ста цине а ови други су криминалци. И трецо кад си кренуо у овај посао како би могли закљуцити из ових обрацања из намјере да се почне цистити ово друштво прво морас и сам 100% бити цист па ти морају сарадници бити цисти па судије и тузиоци итд итд али то није случај сви сте ви подобро упрљани.

Name

СДС

28.06.2016 17:50

Зоране ниси у праву, СДС је требао по твојим критеријумима давно пропасти, управо због лоших потеза када је у питању РС и то за вријеме њихове владавине. Тачно је да дотични господин не зна гдје је и шта треба радити. Тај посао ће радити док извршава наређења Изетбеговића. Зашто до сада није ријешио ни једну аферу са терористима и нападом на страног премијера. ДОСТА!!!

Name

милана

28.06.2016 15:20

Зато се и зове "организовани криминал", управо зато што су се организовали извршна судска и законодавна власт да изврше пљачку, и напишу смртну пресуду народу, забога милога наравно да рука руку мије. Народ нијемо ћути и одобрава то, народ једе своју сопствену дјецу, једе им њихову будућност. Ово су најодвратнији родитељи који једу будућност својој дјеци, одвратни до мјере да ће им дјеца по гробовима пљувати, а горбови ће им бити у корову . Ко још има образа да гласа за ово, који скотови још увјек ово подржавају питам се , и мисле ли да ће ико икада више бранити и српску гредицу лука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.06.2016 19:12

Исправна дискусија.

Name

Бањалуцанин

28.06.2016 15:21

Мектицу продјосе 2 године , урлали сте дајте нам СИПУ, добили сте и ста сад? Примате одлицне плате и не хапсите никог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

28.06.2016 17:01

Мислиш да ће неко насјести на твоје лапрдање?

Name

Цава

28.06.2016 17:12

Мозе Мектиц да хапси колико хоце,сто цовјек и ради,али на тузиластву је да подигне оптузницу,сто оно упорно не цини јер је у Додиковим рукама.Мектиц упорно покусава бар овако преко медија да изврси на њих притисак и због тога има моју пуну подрску.Господине Мектицу само упорно,тузиластво це кад тад морати да попусти.А види се да цовјек покусава,сто истрагама,сто је до СИПЕ,а остало је ипак до Тузиластва.

Name

Драган

28.06.2016 15:44

Извршна власт, судство, полиција, инспекторати...сви морају имати исти циљ и бити ефикасни. Што до сад није био случај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

локо

28.06.2016 16:04

Салиховиц јури на позицију предсједника суда! Тај је приватизовао тузиластво и само зели лицну славу и успјех! Министре јавно и сто острије у сукоб са њим. Организујте протест пред Тузилаством!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

28.06.2016 17:15

Ста цекате с фармландом гдје су покрадене стотине милиона марака,ријесите то и лијевце поље це гласати за вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

јсхбс

28.06.2016 17:35

А бјежи шабане један глупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

29.06.2016 08:31

Иванић је покренуо питање одговорности тужиоца за Попис. Покрените одговорност за Пандору и друге афере.

ОДГОВОРИТЕ