Прослављена слава СКУД-а "Семберија"

Ломљењем славског колача у бијељинском Центру за културу, крсну славу Видовдан обиљежило је Српско културно-умјетничко друштво “Семберија” из Бијељине. Очување традиције и низање нових успјеха, истичу у СКУД-у, приоритет су у наредном периоду, а ту су нови циљеви и идеје које се рађају.

Република Српска 28.06.2016 | 15:40
Прослављена слава СКУД-а "Семберија"
Након великог годишњег концерта и прославе 62. годишњице успјешног постојања и рада, СКУД “Семберија” прославило је у знаку традиције и сјећања на Косовски бој и српске јунаке своју крсну славу Светог мученика кнеза Лазара и светих косовских мученика – Видовдан.

"Ту смо да подјелимо нашу радост са нашим пријатељима, да покажемо шта смо урадили у протеклом периоду, да покажемо да чувамо и његујемо културно насљеђе, да генерацијама које долазе можемо да оставимо игру, пјесму, музику, језик, писмо и све оно што смо наслиједили од предака", истакла је директоркиа СКУД-а “Семберија” Бранка Марковић - Савчић.

У српском народу кум значи брига и пажња, а кум на слави СКУД-а је посалник СДС-а у ПВ ПС БиХ Ненад Лалић.

"Ми се на овај велики дан сјећамо од Косовске битке па на даље, трудимо се да не заборавимо традицију, дајући нагласак на поштовање и осталихнарода који зиве на овим просторима, јер услов да будемо свој на своме и да се поштујемо јесте да постујемо и остале обичаје", истакао је Лалић.

Шездесет други рођендан СКУД Семберија дочекује са више од 500 чланова у пет секција. До краја године намјеравају да, осим ових, формирају и двије нове секције: "Једна од њих је тамбурашка, а друга це бити изненађење половином октобра", загонетна је била Марковић - Савчић.

СКУД “Семберија” постоји већ шест деценија током којих је освојило много престижних награда и признања како на домаћим, тако и на свјетским такичењима; прваци су Републике Српске у фолклору, а у наредном периоду своје умјеће показаће на многим међународним фестивалима и турнејама.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милос

28.06.2016 13:44

Браво Лалицу! Цеститке за кумство!

ОДГОВОРИТЕ