Ништа се не мијења и даље смо похлепни и глупи

Глобално загревање, масовна убиства, светска нестабилност и пренасељеност планете су међу многим проблемима с којима се човечанство суочава, али шта од тога представља највећу претњу?

Занимљивости 28.06.2016 | 09:34
Ништа се не мијења и даље смо похлепни и глупи
Амерички водитељ Лери Кинг питао је астрофизичара Стивена Хокинга шта га највише брине када је реч о будућности цивилизације.

Када је Кинг последњи пут са Хокингом разговарао пре шест година, чувени теоретичар је изјавио: “Човечанство је у опасности да уништи само себе похлепом и глупошћу”.

Овог пута, водитељ је желео да сазна шта се из Хокингове перспективе променило од тада.

„Сигурно нисмо постали ни мање похлепни ни мање глупи“, рекао је Хокинг.

Он је навео кратак преглед светских прилика 2016.

„Пре шест година упозоравао сам на загађење и раст популације, а стање се у том погледу погоршало до данас. Популација је порасла за пола милијарде од нашег прошлог интервјуа, а крај тог тренда се не назире. Овим темпом, на свету ће до 2100. године бити 11 милијарди људи.

Загађење ваздуха повећало се за осам процената током последњих пет година. Више од 80 одсто становника урбаних делова света изложено је небезбедном нивоу загађења“, каже Хокинг.

Ипак, то није једино што брине Хокинга. Упитан о опасностима од вештачке интелигенције, рекао је да убразвање технолошког раста долази по високој цени.

„Владе држава укључују се у трку наоружавања вештачком интелигенцијом. Финансирање пројеката од којих би људи имали конкретне користи, попут усавршавања медицинске дијагностике некако је на дну листе приоритета“.

„Вештачка интелигенција има потенцијал да еволуира брже од људске расе. У једном тренутку, АИ би могла да коегзистира с људима. Али, чим машине достигну критичну тачку и почну самостално да еволуирају, ми не можемо да предвидимо да ли ће њихови циљеви бити исти као наши“, сматра Хокинг.

Б 92
фото:yоу тубе

Коментари / 0

Оставите коментар