Сладолед кроз вијекове

Први сладолед правио се у Кини а у Европу га доносе Арапи. Рецепт за ледену посластицу својевремено је био велика тајна на енглеском двору док се данас широм света нуди сладолед од камиљег па и од мајчиног млека.

Занимљивости 28.06.2016 | 09:33
Сладолед кроз вијекове
Сладолед је некада био доступан искључиво краљевима и племићима. Био је симбол моћи и богатства и налазио се искључиво на трпези припадника друштвене елите.

Први сладолед настао је у Кини, а његови основни састојци били су једноставни: млеко и лед.

Сладолед су у Европу донели Арапи. На енглеском двору у њему се уживало још у 17. веку. Посластицу је правио краљев кувар из Француске а било му је наложено да рецепт чува као строгу тајну.

Прву машину за прозводњу укусне ледене посластице, 1846. године направила је Ненси Џонсон и та машина је била врло слична онима које се данас могу видети у посластичарницама.

У 19. веку почиње озбиљна индустријска производња сладоледа у Америци.

Сладолед добија 1924. године корнет који је тада направљен у радионици посластичара Итала Марћионија. Нови "изум" представљен је на Међунароном сајму у Сент Луису.

Десет година касније, 1934. Крис Нелсон је у Ајови, први прелио сладолед чоколадом и успешно "ставио" ледену посластицу на штапић.

У Италији је, недалеко од Болоње, недавно са радом почео и Универзитет сладоледа на којем се уче тајне прављења посластице без које многи не могу да замисле лето.

Оснивач Универзитета је једна од водећих компанија за производњу сладоледа "Цапригиани".

Занимљивости о сладоледу
Амерички председник Роналд Реган је 1984. године, јул прогласио за месец сладоледа.У Великој Британији је 2011. године, у једној посластичарници први пут послужен
сладолед од мајчиног млека.

Војска Александра Великог редовно је била освежавана сладоледом.

У посластичарницама у Уједињеним Арапским Емиратима прави се сладолед од млека камиле са четири основна укуса: карамела, чоколада, датула и шафран.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар