Последња колумна Гаврила Антонића

Да ли социјалне разлике настају саме по себи или и ту има мало „штимања“? Каква је улога личних примања којима диригује држава у нашем социјалном раслојавању?

Република Српска 28.06.2016 | 09:02
Последња колумна Гаврила Антонића
Плате неком плате све што им треба, па им чак и остане, а некоме недостане. И тако сваког мјесеца. Плате државних функционера се неће смањивати, али ће се зато повећавати наше задуживање. Руководиоци институција које именује Народна скупштина РС могу мирно да спавају, јер им плате од приближно пет хиљада марака, ове године неће бити смањене. Хоће ли моћи све то да покрије онај ММФ-ов кредитић од милијарду који ће почети у фазама да стиже  већ у наредном мјесецу? Уосталом, изборна је година и кресање личних примања и није баш популарна мјера. Инвестиције могу на чекање, дај да се збрину људи.
   
Протекле седмице дефинитивно је потврђено да енрмно високе плате државних функционера остају исте. Истовремено, објављена је поражавајућа анализа по којој свим осталим (бар онима који имају срећу да уопште раде) плата траје десетак дана, а „оно мало на селу“ и неизбјежни кредити спашавају их од глади преосталих двадесетак дана. Са платом од 500 до 600 марака, колико је, по процјени стручњака, реално просјечно примање већине грађана, породица једва може да преживи десетак дана. Остале дане, народски речено, „гледај у небо“.

Према подацима Завода за статистику, просјечна плата у Бањалуци прошле године била је 964 марке и већа је за осам марака у односу на годину раније. Тај просјек повећава број запослених у јавном сектору, док већина у привреди ради за мање од 500 марака. Најмање зарађују запослени на црно (мало тога им је бијело), и њихови приходи не улазе у просјек. Просјек подиже велики број запослених у стакленом здању Владе РС. Када би искључили десет хиљада људи који су на буџету и добро плаћени, просјечна плата у Бањалуци би била скоро дупло мања, између 500 и 600 марака. Кад је тако у највећем граду, како ли је тек у мањим срединама.
   
Предсједница Административне комисије Народне скупштине оштро је упозорила.  „Тражићемо од Скупштине да опомене Владу да испоштује закључак, јер појединци у тим институцијама зарађују огромне паре“, рекла је то је толико жестоко и одлучно да смо одмах схватили да од тога неме ништа.
   
Можемо се ми играти ријечима до миле воље и изводити  реторичке гимнастичке вјежбе, стварност око нас нас остаће брутална сурова. Социјалне разлике почињу управо од државе која их продукује и на томе, на неки чудан начин, и опстаје. Кредите узимамо и умјесто да стварамо нове вриједности тај новац одлази у потрошњу у којој траје такмичење ко ће узети више. Треба ли рећи, или то и сами знамо, на овај начин директно крадемо од наше дјеце.

Безобразно и подмукло.

Извор: Фронтал.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

грађанин

28.06.2016 11:51

Овај човјек је био паметан. Слава му.

ОДГОВОРИТЕ