Да ли Путин планира офанзиву на Србију?

Путин ће сасвим сигурно искористити Брегзит за нову офанзиву на Србију како би је удаљио од ЕУ и НАТО, тврди познати западни аналитичар Тим Џуда за „Блиц”.

Свијет 27.06.2016 | 22:07
Да ли Путин планира офанзиву на Србију?
С друге стране, Фјодор Лукјанов, председник руског савета за спољну политику и одбрану, такође за наш лист узвраћа да је то бесмислица.

Двојица истакнутих идеолога Истока и Запада укрстили су копља за „Блиц”, сучељавајући ставове о томе у каквом ће се положају Србија наћи после Брегзита. Свему је претходила и изјава Данијела Сервера да ће Путин сигурно појачати своје притиске у нашој земљи, РС и Македонији.

Британски стручњак за Балкан Тим Џуда за „Блиц” објашњава да ће Путин свакако искористити Брегзит у своју корист.



- Наредних неколико година нико неће бити заинтересован за проширење, јер ће се радити на изласку Британије и покушају да се остатак Европе сачува. У том контексту Брегзит је повољан за Путина пошто су Европа и Запад генерално у расулу. Руси ће покушати да искористе Брегзит за укидање санкција и ширење утицаја на Балкану - сматра Џуда.

Посебну пажњу треба обратити, додаје он, на руски хуманитарни центар у Нишу и на дискусије о новој бази у Војводини - две ствари које могу изазвати више пожара него што је представљено у јавности.

- Русија добија таквим присуством овде, али не видим да Срби могу много да добију. Емоције су једна ствар, међутим, главни задатак Владе Србије су послови и економија, а Русија не нуди ништа од тога - подвлачи Џуда, истакавши да није јасно шта Србија може да добије од Русије, у коју извози јако мало.

Према његовом мишљењу, може се очекивати повећан притисак из Москве на Србију да се не приступи ЕУ, али да је прикључивање свакако далеко, те да “Путин не мора ништа ни да каже”.

Сасвим супротног мишљења од Џуде је Фјодор Лукјанов, председник руског савета за спољну политику и одбрану. Он каже да су западне тврдње како ће Русија искористити Брегзит да врши притисак на Србију “комплетна глупост”.

- То је нонсенс који нам само показује колико је Запад очајан и не уме да објасни неуспех европске пропаганде која ЕУ константно представља као рај на земљи где сви сањају да буду. Унија је у дубокој и темељној кризи и последња ствар којом ће се бавити је Балкан. Ако се приступања Србије ЕУ успори, то ће бити из врло објективних разлога који немају никакве везе са Путиновим жељама - каже Лукјанов за „Блиц”.

Он напомиње да ће НАТО, за разлику од ЕУ, наставити да јача у Европи, али да Москва не би благонаклоно гледала на прикључење Србије Северноатлантском војном савезу.

- Ако би се то десило, Русија би донела неке закључке у односима са Београдом. Међутим, то нема никакве везе са Брегзитом, то је јасно одавно - каже Лукјанов.

Чак четири парламентарне странке имаће своје представнике на 15. конгресу Путинове странке Јединствена Русија, који се јуче и данас одржава у Москви. То су СНС (Марко Ђурић и Марија Обрадовић), СНП (Ненад Поповић), ДСС (Драгана Трифковић) и Двери (Зоран Радојичић).

ПАРЛАМЕНТ

Најмање трећина посланика у Скупштини Србије су русофили. Међу њима су, пре свих, СРС и коалиција ДСС-Двери.

Ту су и посланици из редова напредњака, којих је, према неким проценама, око трећина. Такође, јавна је тајна да Москва одавно већ има утицај и на социјалисте.

МЕДИЈИ

Један од начина на који Русија шири свој утицај на Балкану јесу медији. У Србији више од годину дана постоји портал који је у власништву руске државе, а већ неко време се у јавности спекулише да Руси имају намеру да у Србији купе још најмање једну телевизију с националном фреквенцијом.

ЕУ И РУСИЈА



Душан Јањић из Форума за етничке односе каже да је интерес Русије да ствари у ЕУ буду што теже и да се одвијају што спорије да би се НАТО што касније проширио на Балкану. Он оцењује да Владимиру Путину одговара да се ЕУ бави “својим јадом” и што буде имала више проблема, то ће бити боље за Русију.
 
 Извор: Блиц

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

дубица

27.06.2016 20:19

иста да вуциц зна па и додик и сав србски народ окренити се русији видљиво је да пути побједјује ане НАТО агресоре који су нас бомбардовали

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоја бл

27.06.2016 21:04

Јбт додик

Name

Кумиц

27.06.2016 21:07

Дубица дали си икад размисљао заст сувас бомбардовали

Name

србине

28.06.2016 14:26

Ре за Дубица Ал не знају и не зеле у томе је проблем обојица увлацигузани даце гузице западу само да им је добро, а народ ко ј**е.

Name

Мата

28.06.2016 16:45

Треба се окренути Русији код њих је лицни доходак 350 еура а на западу око 2000 еура Руси су будуцност,насих људи на привременом раду у Русији има цак око 250 док у западној европи око два милиона у Русији је будуцност а западна Европа пропада.

Name

Ре Мата

28.06.2016 17:49

Браво за коментар. Драго ми је да има људи и који размисљају. Овде има неколико дезурних паметњаковица који су изгледа боље обавјестени него дрзавни врхови. Они се наду некоме реци ста је перспектива, као да и Вуциц и Додик сами не би волили да је то Русија, али назалост није.

Name

Опет

27.06.2016 20:37

Плакy брт ;`(

ОДГОВОРИТЕ
Name

П.С.

27.06.2016 20:48

Цисто да се зна, нисам неки баљо...родјен у Бањалуци, прицам висе страних језика, сколован, био 20 година вани...и мрзим паразите као ти који немају муда...

Name

НЕКА ЦАРА

27.06.2016 21:14

НЕКА ЦАРА ЕНО И СУЛТАН СЕ ИЗВИЊАВА. Е МОЈ СУЛТАН. ПРЕНАГЛИО СИ. БАШ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено говореци

27.06.2016 21:19

За Србију нема везе да ли је газда у Москви или Д.Ц. Да ли мозете реци каква је разлика осим енглеског и руског те да Американци тразе паре унапред, а Руси могу прицекати. Србији је излаз у кромпиру, луку, парадајзу и паприки. Ниста висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прогресивни

28.06.2016 10:07

Србија се мора окренути сарањи са Турском као и ЕУ и нашиме НАТО савензицима, те се одупријети непријатељским Руским утицајима у нашему народу као и њиховиме Великододиковскиме локалним националистичким сарадницима. То је тако речено...

Name

Црни

28.06.2016 08:45

Недовлачи од војску на обуку и хелекопере без везе па оплети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

28.06.2016 16:52

Е да их Путин хоце заузети па да узивају

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАНИЕЛА

01.07.2016 07:33

ЗИВЕО ПУТИН И ЦЕЛА РУСИЈА!ЦЕО СРПСКИ НАРОД ВАС ВОЛИ!

Name

кики

28.06.2016 17:54

Живела Русија и Путин. Путин је генијални тактичар и најпопуларнији политичар на свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс рви

30.06.2016 17:57

Какав цинизам. Запад најмање 20 година офанзиновно дјелује па чак и бомбама у правом смислу ријечи а сада би Русију оптижили за "офанзивно" дјеловање. Изгледа да су западне бјелосвјетске убице опет себи дали за право да то само они смију радити. Праве класичну замјену теза и залуђују оне који не знају мислити својом главом. На нашу велику жалост много их је насјело на ове баљезгарије.

ОДГОВОРИТЕ