Бошњаци пријете: Сукоб у ПВ ПС БиХ

Сједницу Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ данас је обиљежила бурна расправа бошњачких и српских посланика о матерњем језику.

Босна и Херцеговина 27.06.2016 | 18:30
Бошњаци пријете: Сукоб у ПВ ПС БиХ
Иако је Извјештај Министарства цивилних послова у Савјету министара БиХ јасно показао да су у БиХ, о питању права на матерњи језик, угрожени Срби, јер је на територији Федерације БиХ скоро укинуто учење српског језика, Бошњаци и даље тврде да су угрожена само њихова права у Републици Српској.

Револтиран чињеницом да Колегијум Представничког вијећа није прихватио његов захтјев за одржавање посебне сједнице о бошњачком или тзв. “босанском” језику у Републици Српској, посланик СДА Садик Ахметовић бурно је реаговао, тврдећи да се над Бошњацима у Српској проводи тортура.

Он сматра да Парламентарна скупштина БиХ о томе мора заузети јасан став.

"Ако посегнемо за алтернативама, неће бити добро'',поручује Ахметовић и додаје:

"Алтернативе могу бити блокаде путева или парализовање комплетне Републике Српске. Ми то можемо и ми ћемо то урадити уколико се ово настави''.

Српски посланици имају јасан и јединствен одговор.

,,Што је баби мило – то јој се и снило'', одговара Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ, и констатује да је Ахметовић очито ушао у предизборну кампању за локалне изборе у Сребреници.
Посланик СНСД-а Милица Марковић сматра да је Ахметовићево реаговање резултат гњева и револта на одлуку Уставног суда БиХ, који је одбацио њихову апелацију у вези са језиком, а они то очито нису очекивали.

У паузама сједнице расправљало се и о изјави начелника општине Србереница да је државни врх Србије непожељан на комеморацији 11. јула у Поточарима, јер – како каже – они који негирају геноцид уносе нервозу међу породице жртава.

Садик Ахметовић тврди да је то била његова идеја, јер сматра да они који негирају геноцид не треба да присуствују комеморацији у Поточарима.

Александра Пандуревић му је на то поручила да онда врате Србији 5 милиона евра, колико су добили прошле године као донацију.

,,Прије пола године или годину дана Ахметовић и Дураковић ковали су у звијезде Александра Вучића. Александар Вучић се није промијенио у протеклој години, али очито да су они промијенили ставове и мишљења, а све ради локалних избора у Сребреници'', истиче Пандуревићева и додаје да би Парламент БиХ требало да се бави проблемима те земље, а не испраним темама.

,,Готово незапажено је прошла информација о енормној задужености БиХ и чињеници да је Република Српска на крају прошле година имала 5,2 милијарде дуга, што је за милијарду марака више од пројектованог задужења. Неке колеге очито су превише лијене да се баве озбиљним питањима, јер им је много лакше да се поигравају националним темама'', закључила је Пандуревићева.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН телевизије



БН телевизија

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

доста је

27.06.2016 16:35

Сада са пописа узјахали на језик! Хоћете икад о економији, криминалу корупцији и низ животних питања, срам да их буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

27.06.2016 20:05

То је тако страсно ста све пису и те критике као да нисмо сви из еx. заједницке дрзаве. Све док тако размисљају никад ту немозе бити боље , треба вама западни резим , на западу нема насе политике овдје се ради и сви се подносе .

Name

Милан

27.06.2016 16:41

Откуд толика фрка о босанском језику. Ево у Модричи имам пријатеље бошњаке чија дјеца иду у основну школу и никаквих проблема нема. Како то да се направи проблем само у једном мјесту а на свим другим све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

28.06.2016 01:26

СРБи су криви сто су наивно дозволили да се од јединствениг СРБског народног бица и језика са висе нарецја из политицки разлога праве измусљени покрајински народи и језици. Све док СРБи небуду одлуком Медјународног Суда забранили хрватима, црногорцима и муслиманима да језик са којим говоре умјесто СРБским именом називају по својој покрајинској припадности они се неце смирити нити уразумити. Ко је видио Аустријанца или Свсјцарца да казу да говоре умјесто њемацким аустријским или свсјцарским језик. или Канадјане, Аустрслијанце и Американце да језик са којим они говоре умјесто енглеским називају својим покраји нским именом. СРБи уразумите се вец једном. Немозете ви својим издајством СРБства: дрзаве, језика, народности и свега другог сто је национално да будете паметнији од цијелог свијета. На овај нацин угадјајуци непријатељима својим СРБи цине национално самоубиство!

Name

Профа

27.06.2016 17:20

Који језик? Бошњачки? Па зар то постоји? А да исто ко и црногорски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаа

27.06.2016 17:27

Па која смо ми стока ух јебо вас језик и босански и хрватски и српски све је то један те исти језик коњи једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

27.06.2016 17:35

Биће да неки Бошњаци слабо познају граматику српског језика. Ако су се назвали Бошњацима онда им је језик бошњачки. Ако промијене име у Босанци онда им језик може бити босански. Медјутим они не желе промијенити име у Босанци јер су онда утопљени у Хрвате и Србе а и остале који су такодје и босанци. Баш имају проблем, хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

27.06.2016 18:13

Босњацки језик.Нисм знао да су и они имали.ВУКА К.

Name

за хе хе и остале

27.06.2016 18:40

Питање: Колико је 2+2?

Name

одговор за хехе

27.06.2016 18:54

Наравно да цијели свијет зна колико је 2+2, то је 4. И браво. Управо сте проговорили арапски, а и цитав свијет.

Name

камелеон

27.06.2016 18:30

А кад ће се расправљати о педофилији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

27.06.2016 19:28

Браво

Name

Фик

27.06.2016 18:50

Босњаци никад нису објаснили свом народу сто их претворисе у босњаке и како мозе и онај на косову бит босњак каква је то слицност и стално их завадају са србима ал одосе они сад на одморе брацо босњаци а ви радите за 300 км и прицајте босњацки ил босански који сад хоце језик ни ја не знам и како цу знат кад сам уцио српско хрватски од једног језика су три направљена треба јос за муслимане један и један за грађане тако да сви имамо свој језк

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваком његово

27.06.2016 19:29

Ти иди исто на море јер ти радис за 2000 км.

Name

НWО

27.06.2016 18:50

Људи маните се цорава посла, кад це бити боље? Увијек има будала који це расправљати о глупостима. Да ли се свадјају Британци и Американци око веома слицног нама познатог Америцког језика а веома разлицитог? Де мало укљуците мозак, КАД ЦЕ БИТИ БОЉЕ?!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

27.06.2016 18:57

ПОЛИТИЦАРИ РОВЕ НОС ПОЛИТИЦАРИ РОВЕ НОС ПОЛИТИЦАРИ РОВЕ НОС ОВО САМ НАПИСАО НА ТРИ ЈЕЗИКА КО НЕ РАЗУМИЈЕ НАПИСАЦУ ПРЕВОД ЗА ИЗЕТБЕГОВИЦА ДОДИКА И ЦОВИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

27.06.2016 18:59

Болан шта измишљамо? Сви ми говоримо српски, треба бити искрен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак_Приједор

28.06.2016 06:44

"Мехо" јаране, ти говори који год ти је по вољи али не спријецавај мене да говорим свој Босански језик.

Name

илија

28.06.2016 12:53

Мехо је у праву а овај што говори босанским језиком, да неце он звати пјетла зороклик или стативе вратнице итд. Гдје му је рјецник босанског језика, или це и њега неко написати (преписати).

Name

Пиxy

27.06.2016 19:09

Дневна доза национализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИА

27.06.2016 19:18

Ово ми све личи на 92 свађе и препуцавања јебо вас теритирија неће нико понијети територију у гроб чуј па сад језик њима је лијепо мене кад би и Танзанија примила ја би отишо и ове напаћене Босне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми6

27.06.2016 22:40

Сад бас несто размисљам о томе и питам се да ли уопсте ови људи имају мозга?!

Name

Блокада

27.06.2016 19:34

Е Мој ахмете нес ти никог блокират тиси вец сав блокиран и буди пристојан за говорницом кад лапрдас. Хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЛИКОМУСЛИМАНСКА ЕКСПАНЗИЈА

27.06.2016 19:41

БОСАНСКИ ЈЕЗИК ЈЕ ИЗМИШЉОТИНА АУСТРОУГАРСКЕ И ТО СВИ МУСЛИМАНИ ЗНАЈУ И ПРАВЉЕЊЕ ВЈЕШТАЧКОГ ЈЕЗИКА. ЈА САМ ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И КАКО ТО ГОСПОН АХМЕТОВИЋ ЈА НЕ ГОВОРИМ ЕТО БОСАНСКИ ЈЕЗИК, ИЛИ ВИ МОЖДА МИСЛИТЕ ЈЕДНОГ ДАНА ГОВОРИЋЕШ. НЕЋУ НИ ЈЕДНОГ ДАНА И ДОСТА ЈЕ КОНСТРУИСАЊА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ САУДИЈСКИМ ПАРАМА И СТРАНОМ ТОРТУРОМ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ. А ШТО СЕ ТИЧЕ ТОРТУРЕ МА УПРАВО ЈЕ СУПРОТНО, СРБИ ЖИВЕ ПОД ТОРТУРОМ У ФЕДЕРАЦИЈИ, А НЕ БОШЊАЦИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. ЖИВЕ ДЕСЕТ ПУТА БОЉЕ НЕГО ОНО ЈАДА СРПСКОГ КОД ВАС. ДОСТА ЈЕ ЧАРШИЈСКИХ ЛАЖИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

27.06.2016 23:19

Заебан њаки тип,бори се са замисљеним противником и то велким словима.

Name

борац за заједништво

28.06.2016 14:24

Дођете у МУП ТК / кантони су посебан проблем/ тражите да се ваша изјава пише једним од службених писама, односно ћирилицом, а онда настаје комична сцена објашњавања да нешто са компјутером није у реду, да немају инсталисан програм и сл., уствари, ви сте свјесни тога само сте хтјели да чујете како ће се "службена лица" извући из те "неугодне" ситуације.

Name

Емко

28.06.2016 01:09

Цији је стари ријецник српског или босанског језика,цији је језик укинут 1903 године да се неби стварала једна нација,ко је узео један рјецик у убацио га у свој и сада се води велики реформатор језика,ста мислис мој брате Босњаце православни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

28.06.2016 08:31

Занемаримо Босњаке него ста је са великим бројем људи који су се изјаснили као "Босанац / Босанка" и да им је језик Босански. Моземо ли и њима забранити да говоре Босанским?

ОДГОВОРИТЕ
Name

моке

28.06.2016 11:26

Кад се нешто негира ставља се под наводнике ! Колико видим овај текст је ауторско дјело некога из БН , па самим тиме и негирање босанског језика у овој кући није неуобичајено . Не знам колико далеко мислите стиме стићи , али знам да далеко нећете отићи , пробало се то у скорој прошлости са једним другим језиком и народом а резултати су више него јасни , шта више стравични за свеколики Српски народ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фласх

28.06.2016 11:32

Сто се тице језика зна се да се у Босни прица Српски, исто као сто се зна да су преци данасњих муслимана били Срби. Нису то српске измисљотине вец историјске цињенице које се не могу мијењати лазима и игнорисањем! То сто раде данасњи муслимани у Босни би било исто као кад би Нијемци за 200 година прицали да се други свијетски рат никада није десио.. А сто се тице политицара, наравно да је лаксе завадјати народ него бавити се озбиљним стварима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.06.2016 12:23

А ко су твоји преци.Турци?

Name

пд

28.06.2016 13:08

Исус је био зидов , Паааа , да ли си ти зидов ?

Name

лет3

28.06.2016 13:36

"Дрзави и цркви се нигдје не зури"! Док се врли политицари расправљају о томе да ли се прица српски босњацки или босански, је ли 200 000 резидентних или није, на једном од портала из рс писе да никада мање бруцоса за "факултете" у рс! Бојим се да се за сљедеци попис, по било којој методологији, исправној или неисправној, неце имати тко пописати у рс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац за заједништво и побједу правде

28.06.2016 13:37

Ахметовићу, говори за себе а не "ми" ћемо то урадити, сви не мисле као ти, зато ТИ ТО уради, кукавички је очекивати да ће те позадина подржати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац за заједништво

28.06.2016 13:40

Смјерни Шпирић мисли да се ријешио опасности од истрага па спава блажено у посланичкој фотељи

ОДГОВОРИТЕ