Вјерници, сутра почиње Петровски пост!

Телесни пост је уздржавање од хране, али духовни пост је битнији. Он служи да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади нешто добро, написао је патријарх Павле у књизи "Молитве и молбе"

Република Српска 26.06.2016 | 20:43
Вјерници, сутра почиње Петровски пост!
Православни верници сутра започињу Петровски пост који се завршава дан пре Петровдана. Почетак Петровског поста зависи од тога кад је Васкрс, а из тог разлога ове године траје две недеље.

Основа сваког поста у хришћанству, а самим тим и Петровског, састоји се у суздржавању од мрсне хране, лоших дела и мисли.Међутим, вероучитељи наглашавају да многи православни верници погрешно схватају смисао поста у коме не треба умиривати своје тело већ и страсти.

Хришћанско учење наводи да је у посту најбитније одрећи се гордости, која се сматра једним од највећих грехова и кореном зла. Пост је најбитнији у духовном смислу, а сам чин телесног поста и по књизи патријарха Павла “Молитве и молбе” није пресудан.

"Телесни пост је уздржавање од хране, али духовни пост је битнији.Он служи да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади нешто добро", написао је патријарх Павле.

Српска православна црква је чак и прописала да не треба да посте труднице, деца до 14 година, старци и сви они којима је лекар због здравственог стања преписао да се хране месом или другим намирницама које нису посне.

Верници понекад пост прекрше и несвесно (на пример: чоколадне бананице садрже желатин који садржи животињске кости), али ни то није разлог за секирацију јер је, као што је већ речено, пост првенствено стање духовне свести.

Најбитније је да у току поста, као што је патријарх Павле саветовао, не псујете, немате лоше и погане мисли, не понашате се недостојно, не будете горди и егоистични, саслушате свакога и помогнете свакоме ко тражи вашу помоћ.

Оно што свакако никако не смете да радите током поста, без обзира на то да ли сте верник или не, јесте да никоме не мислите зло, не будете љубоморни и не свађате се. Уздржите се од страсти, јер се (барем према народној традицији) верује да они, који су током поста умерени и благонаклони, својим понашањем обезбеђују просперитет свога дома.

(Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Медо

26.06.2016 19:21

У скупстински ресторан увести посна јела и Рибу да се мало оцисте пред гласање.

ОДГОВОРИТЕ