Лоша вијест: Све скупљи живот у Српској

Возачи у Републици Српској убудуће ће регистрацију својих аутомобила плаћати скупље и до 100 марака, и то због повећања издвајања на име накнада за путеве, док мањи трошкови очекују власнике мотора и приколица.

Република Српска 26.06.2016 | 21:59
Лоша вијест: Све скупљи живот у Српској
Возачи у Српској ће Владином уредбом убудуће регистрацију возила плаћати и сто марака више него до сада. Влада је такву одлуку донијела на посљедњој сједници Владе због повећања издвајања на име накнаде за путеве, што је званично образложење. Грађани су огорчени најновијим у низу поскупљења у Републици Српској.

Предвиђено је да регистрација за путничке аутомобиле буде скупља за 40 одсто. То је и највећи број возила која се региструју, па ће на тај начин Влада допунити буџет великим додатним средствима. У међувремену су појефтиниле регистрације за мотоцикле и прикључна возила.

Владино образложење да ће се повећати издвајања за путеве не задовољава грађане Српске. Поготово јер грађани одржавање путева већ плаћају кроз акцизу на гориво.

Један од разлога најаве поскупљења регистрације возила јесте услов ММФ-а који тражи гаранције да ће му бити враћено оно што му Српска дугује, тврде економисти.

Влада је уредбом прецизирала да се једном плаћена годишња накнада неће поново плаћати уколико возило промјени власника.