Шулцу и ЕП се баш жури: Британији рок до уторка

Након британског референдума на коме су се гласачи изјаснили за напуштање ЕУ, Европски парламент и његов председник Мартин Шулц желе да започну процедуру изласка те земље из Уније што пре и намеравају да Британцима дају рок до уторка да званично обавесте Брисел о исходу референдума, преносе немачки медији.

Свијет 26.06.2016 | 10:17
Шулцу и ЕП се баш жури: Британији рок до уторка
Да би процедура изласка могла да започне, Лондон најпре мора званично да поднесе захтев за излазак из ЕУ.

ЕУ очекује да "сада британска влада достави обавештење. Самит ЕУ у уторак је за то прикладан тренутак", рекао је данас Шулц за "Билд ам зонтаг".

Исто се може чути и у Европском парламенту.

Према писању "Франкфуртер алгемајне зонтагсцајтунгу", највеће политичке групације у ЕП заједнички намеравају да затраже од британског премијера Дејвида Камерона да на самиту ЕУ у уторак обзнани жељу Британаца да изађу из Уније.

То је неопходно "да би се избегла штетна неизвесност за све и сачувао интегритет Уније", објавио је ФАЗ позивајући се на предлог за одржавање ванредне седнице Европског парламента.

Британски премијер Дејвид Камерон је, дајући оставку после референдума, изјавио да ће преговоре о напуштању ЕУ оставити свом наследнику, за којег се очекује да ће преузети ту функцију у октобру.

Шулц је јуче изјавио да је Камеронова одлука да се чека до октобра да би Британија затражила излазак из ЕУ "скандалозна" и да је тако "читав европски континент постао британски талац".

ЕУ жели што скорији излазак Британије из из тог блока, а у том циљу адвокати ЕУ проучавају да ли је могуће да се убрза механизам изласка, односно активирања члана 50 Лисабонског споразума.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

26.06.2016 09:01

Кад у фирми најавис отказ онда морас одмах предати то писмено и одрадити отказни рок јер ниси ти онај који поставља услое него онај који је изнад тебе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репликар

26.06.2016 09:36

Ударите им санкције ако не доставе...бомбардујте их...признајте сепаратистичке захтјеве...дајте шкотима оружје да се одбране....спроведите у Хаг њих 20-30 главних и судите им....покажите им своје право лице као код нас 90-их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

26.06.2016 10:14

Овај је заборавијо да су Амери главни у свјету а Британци у Еуропи и да су се Британци се бојали референдума не би га ни расписали и онако нису волили никада ЕУ, а доста им је било Еурпски имиграната 3 молиона је досло Пољака Румуна Цеха итд сада це још барем контролисати а у ЕУ нису...

ОДГОВОРИТЕ